RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3199|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

AAA Battery Charger

screamer 發表於 2006-10-9 12:36:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問用Rc Nimh Charger 差 AAA battery 系咪比 1:10 大電快熱好多?
I used below 0.5a to charge...
AAA電10分鐘已好熱, is it normal....定系charger 不夠好???
Thank you!
jackychan 發表於 2006-10-9 12:44:26 | 只看該作者
原帖由 screamer 於 2006-10-9 12:36 發表
請問用Rc Nimh Charger 差 AAA battery 系咪比 1:10 大電快熱好多?
I used below 0.5a to charge...
AAA電10分鐘已好熱, is it normal....定系charger 不夠好???
Thank you!

我覺得AAA應該比Sub C 電冇咁熱喎,師兄你用咩 charger????同埋差 AAA 通常係用0.9A-1A
 樓主| screamer 發表於 2006-10-9 12:46:48 | 只看該作者
TLP $ 三百多元左右
jackychan 發表於 2006-10-9 13:29:44 | 只看該作者
原帖由 screamer 於 2006-10-9 12:46 發表
TLP $ 三百多元左右

Bro,你部 charger 有冇 set 幾多 mAH ga?
 樓主| screamer 發表於 2006-10-9 13:50:07 | 只看該作者
just can choose 0.5 to 5a!!!
oh mah系咪要有mah 先charge 得 AAA battery?
jackychan 發表於 2006-10-9 13:54:27 | 只看該作者
原帖由 screamer 於 2006-10-9 13:50 發表
just can choose 0.5 to 5a!!!
oh mah系咪要有mah 先charge 得 AAA battery?

Bro,都唔係ga,你有冇試過第2排電?
 樓主| screamer 發表於 2006-10-9 14:37:00 | 只看該作者
Sub C 就冇熱....
AAA兩排 (GP & Sanyo), charge and discharge
都快熱.....其實系咪要有下列功能先得:
1. "a'數 0.1a-5.0a
2. mah 如700mah to 4300mah
3. cell nos. 1cell to 10 cells
大煲雞 發表於 2006-10-10 02:32:43 | 只看該作者
在蚊車場見過有人用 , 一般AAA電如容量750mah 用1A充起碼25分鐘 (由無電開始充計) , 如你用0.5A充起碼超過40分鐘.
你確定扭向0.5A ?
排電本身是否已有電 ?
再唔係將充電機及電帶回去你買機的店舖問問 .
 樓主| screamer 發表於 2006-10-10 10:44:44 | 只看該作者
Thank you! let me try to discharger more then see see the result...
Colin 發表於 2006-10-10 13:52:31 | 只看該作者
我用部差機放電,放完都仲有電ge
依個係咪正常ga?
大煲雞 發表於 2006-10-10 15:01:29 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2006-10-10 13:52 發表
我用部差機放電,放完都仲有電ge
依個係咪正常ga?

正常一粒電是不會完全無電 , 放電後只不過電壓及容量較小 . (如放電後嘅電放在車上運作 , 轉左右可能無問題 , 但開油可能無反應因不夠電力推動馬達)
Colin 發表於 2006-10-10 15:03:05 | 只看該作者
原帖由 大煲雞 於 2006-10-10 15:01 發表

正常一粒電是不會完全無電 , 放電後只不過電壓及容量較小 . (如放電後嘅電放在車上運作 , 轉左右可能無問題 , 但開油可能無反應因不夠電力推動馬達)

就係馬達都仲推動到
大煲雞 發表於 2006-10-10 15:56:58 | 只看該作者
你是否拿起車4個轆離地試 ? 你可放在地上試車速是否同有電時一樣.
如一樣你用什麼放電機或板 ? 幾多A放 ? 一次過放幾多粒電 ? 用什麼馬達 ?
例如 : 5A放AAA電後再放在車上行走 , 開始一樣會動但約行20秒(不同馬達不一樣)就明顯慢下來.
Colin 發表於 2006-10-10 21:00:18 | 只看該作者
原來係咁,等我再研究下先
我用1A 差o個d GP 700mah 好似好快差完ge
我放完電再差都好似唔洗15min,係我A 數太大定係部機有問題
我用FLAME 差機
 樓主| screamer 發表於 2006-10-11 00:10:52 | 只看該作者
唔知系咪cheap 差機系咁,....around $400
我部TLP說明書寫用4a放電, 唔駛5分鐘AAA電已好熱....!
My friend said 4a is too large (4a X 4粒AAA=16a喎!)
FLAME charger how much$ ar?
大煲雞 發表於 2006-10-11 02:54:00 | 只看該作者
如玩完車約十分鐘用4A放不用5分鐘及熱是正常
(4a X 4粒AAA=16a喎!)是錯
不知FLAME 差機是什麼及牌子 ?
一般街外見到嘅如GP充電機有好多款代表不同充電時間 - 如15min.可能是4A充只充到7成容量 - 如60min.可能是1A充可充到9成或滿容量.
如AAA電最好用不多過1A充 , 因大A充相對壽命短 .
TLP充電機應該沒有得調較充放幾多粒電及cut-off , 所以出廠設定一定以安全為先 , 充或放電好快跳

以上是小雞一枝半解 , 希望幫到你 .
Colin 發表於 2006-10-11 05:50:20 | 只看該作者
原帖由 screamer 於 2006-10-11 00:10 發表
唔知系咪cheap 差機系咁,....around $400
我部TLP說明書寫用4a放電, 唔駛5分鐘AAA電已好熱....!
My friend said 4a is too large (4a X 4粒AAA=16a喎!)
FLAME charger how much$ ar?

$280
我o個部Discharge current 5A
我想問問呢,如果我將一排AA電放左之後我入落支控到,個電壓係咪會比放之前低ga
因為我發現到依部差機放電有問題,放完排電熱都唔熱,又3分鍾唔洗搞掂
如果真係有問題,我打算扲番去扲個部
大煲雞 發表於 2006-10-11 15:32:41 | 只看該作者
放完電 , 電壓是低 . $280有充放電工能咁平 ? 一般GP充電機都差不多這個價 .
你試試用其他電是否一樣 .
Colin 發表於 2006-10-11 20:05:59 | 只看該作者
原帖由 大煲雞 於 2006-10-11 15:32 發表
放完電 , 電壓是低 . $280有充放電工能咁平 ? 一般GP充電機都差不多這個價 .
你試試用其他電是否一樣 .

我覺得佢放電o個到有問題,扲番去買o個間野到問好過= ="
Thomasbb 發表於 2006-10-24 00:07:43 | 只看該作者
我想問各位, 你地差電既時候
放電池個個架/盒係點樣? 係邊到買會好d?
我幾年前重有玩miniZ時, 曾經買過鴨記個d4粒一排既電池盒
但連接電池間既鐵線好熱, 令膠料融化
我記得好似1A左右咁差

** 我用apex E+