RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2808|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教 Spektrum DX3s 有無機會控到飛機用既 AR6100 or AR6200 Receiver ?

Simonng 發表於 2012-2-8 14:10:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請教 Spektrum DX3s/r 有無機會控到 飛機用既 AR6100 or AR6200 Receiver
因為大家都係 DSM2 , 手上有5,6隻. 唔想浪費左佢 !
Thanks
lingryan 發表於 2012-2-8 14:34:57 | 只看該作者
我都想知, 宜家淘佬有好多老番spektrum 飛機接收!
 樓主| Simonng 發表於 2012-2-8 14:38:53 | 只看該作者

我係因為之前玩開飛機同電直, 所以先有咁多係度. 老返......信唔過. Jim 死仲煩
sesamestreet 發表於 2012-2-8 14:44:21 | 只看該作者
回復 Simonng 的帖子

C Hing, 車仔Spektrum控好似係DSM而唔係DSM2...應該唔得喎...
Please correct me if I am wrong...
 樓主| Simonng 發表於 2012-2-8 14:45:59 | 只看該作者
sesamestreet 發表於 2012-2-8 14:44

C Hing, 車仔Spektrum控好似係DSM而唔係DSM2...應該唔得喎...

如無記錯...Spektum DX3s 係可以行 DSM / DSM2 , DX3R 只可行 DSM2
sesamestreet 發表於 2012-2-8 14:47:17 | 只看該作者

OK...sorry,  可能我搞錯...
 樓主| Simonng 發表於 2012-2-8 14:49:56 | 只看該作者
sesamestreet 發表於 2012-2-8 14:47

OK...sorry,  可能我搞錯...

唔緊要.  見你頭像都係用緊SPEKTRUM  dx6I...
大家都係研究下. 唔想就咁買個控返黎試. 而...朋友居然無人用dx3S/R ..
葉生 發表於 2012-2-8 14:55:22 | 只看該作者
Simonng 發表於 2012-2-8 14:45
如無記錯...Spektum DX3s 係可以行 DSM / DSM2 , DX3R 只可行 DSM2

DX3s 有前期版同後期版, 只係後期版可以用DSM2, 前期版用唔到...
要小心~~~
 樓主| Simonng 發表於 2012-2-8 14:56:57 | 只看該作者
回復 葉生 的帖子

如果當我搵到後期版, 咁其實用唔到到 6100果D rx 呢?
葉生 發表於 2012-2-8 15:14:30 | 只看該作者
Simonng 發表於 2012-2-8 14:56
回復 葉生 的帖子

如果當我搵到後期版, 咁其實用唔到到 6100果D rx 呢?

我曾經問過yahoo 拍賣的賣家....佢話唔得....
我睇官網亦都冇話相容....
但我覺得你可以試下bind 唔 bind 到....
 樓主| Simonng 發表於 2012-2-8 15:18:36 | 只看該作者
回復 葉生 的帖子

Thanks .我都想試下試bind. 可皆身邊d 朋友.唔係用 ko 就用 Futaba.. 無乜朋友用 Spektrum
lingryan 發表於 2012-2-8 15:26:13 | 只看該作者
dx3r有寫係DSM2, 真係唔知dx3s係有前期同後期版
淘佬老番spektrum 飛機接收, 只係百零蚊人仔,最平都係幾十真係試得過
但係問過賣家佢話唔得-_-

官網又冇講過DSM2 dx3r 同DSm2飛機接收可以相容...(點會咁好死)
sesamestreet 發表於 2012-2-8 15:29:44 | 只看該作者
老番AR6100e我都有不過只係用來玩e-sky 004 hove下機,如果各位C Hing D靚車就唔好試喇...單係炒花咗個殼都唔止一百幾十喇...
葉生 發表於 2012-2-8 16:03:53 | 只看該作者
lingryan 發表於 2012-2-8 15:26
dx3r有寫係DSM2, 真係唔知dx3s係有前期同後期版
淘佬老番spektrum 飛機接收, 只係百零蚊人仔,最平都係幾十 ...

http://www.spektrumrc.com/ProdIn ... 3S_UserGuide_EN.pdf
你留意第6版 右下角...
佢話要有dsm2 logo 先對應....
因為前期係只對應 dsm, 不對應dsm2....
lingryan 發表於 2012-2-8 16:05:36 | 只看該作者
spektrum DSM2車用細接收賣7舊幾, 大接收3舊幾...
二手又唔夠人快...
淘佬真係一個不錯的選擇
 樓主| Simonng 發表於 2012-2-8 16:09:39 | 只看該作者
唔試過就真係唔知得唔得添 ! 只係唔甘心...
貓仙人 發表於 2012-2-9 08:26:09 | 只看該作者
AR6100 or AR6200 Receiver
A is for air band...............maybe not ok