RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1735|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

好可怕呀,差D 以為爆炸

Colin 發表於 2006-10-10 21:12:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
岩岩入左8粒GP AA 電去個DIY 差電架到打算差電
點知有粒電無啦啦發熱,之後仲有燒焦既味出黎
跟住我就即刻整番D 電出黎
D 電咁樣有無可能會爆ga,好驚呀
 樓主| Colin 發表於 2006-10-10 21:15:49 | 只看該作者
依家有粒AA電聞落去勁大燒焦味
韓哥 發表於 2006-10-10 21:17:01 | 只看該作者
應該唔會爆掛~~~
 樓主| Colin 發表於 2006-10-10 21:19:28 | 只看該作者
咁O個粒電點好呀
我想放落支控到試試,但係又驚整壞支控
screamer 發表於 2006-10-11 00:22:30 | 只看該作者
你個電盒更 short circut短路
要 + - + - 接 wou...
有無 他錶 粒粒他下佢咪知有無壞....
if still have voltage and not too low!!
大煲雞 發表於 2006-10-11 02:02:13 | 只看該作者
正廠GP電好少有這情況 , 如差電途中粒電比其他電特別熱就要小心那粒電 , 即時停止充電運作 , 拔開連接充電機電線 , 待它溫度下降後才取走棄掉 .
如你想放落支控到用是無問題不會爆 , 但先檢查粒電有無流出液體像洗潔精滑 , 如有抺掉後可用 , 因流出的液體是酸性 , 連接到其他電後 , 如正負位就會有漬 , 下一次用有機會出現接觸不良 . 通常爆電都是在充電或大A放電先爆 , 所以過熱粒電下一次充有機會爆 , 就算爆都不大機會導致其他電爆 , 一般爆都是正極位 , 因這裡是蓋及有排氣孔 ,通常爆電因過大A充或放及本身粒電的殼嘅物料厚薄(有參差)或蓋位在製造時不當.

以上是小雞一枝半解.
 樓主| Colin 發表於 2006-10-11 05:45:58 | 只看該作者
原帖由 screamer 於 2006-10-11 00:22 發表
你個電盒更 short circut短路
要 + - + - 接 wou...
有無 他錶 粒粒他下佢咪知有無壞....
if still have voltage and not too low!!

係應該我個電盒short circut 呀!~
 樓主| Colin 發表於 2006-10-11 05:46:29 | 只看該作者
原帖由 大煲雞 於 2006-10-11 02:02 發表
正廠GP電好少有這情況 , 如差電途中粒電比其他電特別熱就要小心那粒電 , 即時停止充電運作 , 拔開連接充電機電線 , 待它溫度下降後才取走棄掉 .
如你想放落支控到用是無問題不會爆 , 但先檢查粒電有無流出液體像 ...

其實排電我未開始差就