RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: hoshanbe
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請各位師兄帶我入黎玩

樓主| hoshanbe 發表於 2012-3-1 20:35:54 | 只看該作者
pakcheongkwan 發表於 2012-3-1 21:02:30 | 只看該作者

樓主其實初黎玩, 不如買中規中舉又可upgrade嘅車玩下先. 唔一定一玩就MT4 DRB R3R.

首先, 用2.4控就係架喇, 無理由要用AM/FM. MT4 要千多元, 4000 budget好似用去太多. 如果用MX-3X or 3PL 都係$800左右.

車, 最good都應該係R31, 好飄, 多件改, 啱budget(約2千). TT01/Zero呢啲本來不是為飄移設計, 飄到, 但無R31左右對稱頭摩打咁good.

Servo要快(不需用大力), 但真係無底, 比多好多錢先快0.0x Sec. 推介一個台灣品牌叫blue bird, 平servo有很不錯表現, rcmart有售 (BMS-621, 約$100, 0.1sec/60deg)

電變麼打, 有感較好, 線性較易控. T數不用高10.5T打落ok. Infinity 100A相信是最抵玩有感電變, kk都有在工房表示抵用. okhobby 有售.

叉機用IMAX SkyRC嘅B6, 好多人用. 我用B6AC一部過, 巿面很多clone產品, 品質唔知, 最好都買返正品

電池很多選擇, 去極速行一轉相信會比Silverback個靚樣吸引

List總結:
控 MX-3X / 3PL
車 R31
Servo BMS-621
動力組件 Infinity 100A + 10.5t
IMAX SkyRC B6系列
電池 Silverback好靚
仲有車殻, 鈐/呔, 六角批一套, 噴油

you are ready to go !!!除標明XX有售, 其他可在廣華街/偉高搵到
pakcheongkwan 發表於 2012-3-1 21:03:26 | 只看該作者
回復 hoshanbe 的帖子

r3r是 r31升級做板車嘅version
 樓主| hoshanbe 發表於 2012-3-1 21:39:19 | 只看該作者
pakcheongkwan 發表於 2012-3-1 21:02
樓主其實初黎玩, 不如買中規中舉又可upgrade嘅車玩下先. 唔一定一玩就MT4 DRB R3R.

首先, 用2.4控 ...

唔該晒c兄啊
真系好詳盡
到時買好左set好晒一齊玩
還需多多指教=]
已SAVE THX!!