RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3465|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

買M車問一問, 唔洗咁頭痕

Burton 發表於 2012-3-12 11:41:06 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
眼見咁多師兄玩M車玩得咁過引, 小弟都想出番加M05. 但係就有D問題想問下意見

如果買M車出邊架好, M05, M05pro, M05S-Spec

首先自我分析先

M05
好處: 有車殼有tires, 經濟D, 但都成7舊8舊野
壞處: 成架都膠車, 睇舊post, 必改damper, 上面3舊野, 麼打散熱, 萬向, 尾杯, 金屬麼打座, bearing, 加加埋埋都最少9舊幾

M05 Pro
好處: 有尾杯, 有彈工 x 3set
壞處: 就咁睇pro 好似一D都唔pro, 無咩主要option part, 但就差唔多成千銀,加上無殼, 好似唔多底

M05 S Spec
好似比Pro 好D, 但就有貴D, 不過起碼多D option part, 但都仲要加萬向, damper, etc, 但加加埋可能夠買TA05 M-Four

散砌
好處: 樂趣加環保, 想要咩有咩
壞處: 市面可能唔齊parts, 買到一半先發現, 咁就大獲, 成車之路可能遙遙無期

心唸平有平玩, 貴有貴玩, 一步到位就當然好, 但都想問下各師意見, 有錯接受批評, 但唔好咁大力插
Allan007 發表於 2012-3-12 11:49:40 | 只看該作者
回復 Burton 的帖子

我會買Pro版,但我買果陣係八百幾,都叫有金屬尾hub同膠油壓。如果諗住大改就不如散砌。
novacell 發表於 2012-3-12 12:01:29 | 只看該作者
把心一橫不如 TOP Sabre fd mini......... 1.6 - 1.7k 差唔多齊料........2010年頭入左部 m05 pro, around 850........Roll Bar, Damper, 萬向, 尾c 座 都 5-6 舊.........但改完車架始終都係 塑膠 車..........
Senninha 發表於 2012-3-12 12:02:26 | 只看該作者
M05 S-spec (Silver edition) should be better, you just need the buy the alu motor plate first and other options can be upgraded later step by step. (arround  <$1400 + $100 + $180 for the body).
EG_CIVIC 發表於 2012-3-12 12:07:27 | 只看該作者
啱啱上星期五响橋底見試過Top Mini,真係快好多
Allan007 發表於 2012-3-12 12:18:26 | 只看該作者
JasonLeung 發表於 2012-3-12 12:54:11 | 只看該作者
M05 6xx
M05pro 8xx
M05s-spec 13xx
但係銀版05跟埋金屬油壓,轉向果堆野,如果你都諗住換金屬,銀版05係最抵玩
如果諗住普通玩下先,玩落覺得要換至換,咁平平地普通05,但將來散買OP Parts就實貴過直接買銀版
 樓主| Burton 發表於 2012-3-12 13:07:12 | 只看該作者
其實當初無唸住玩VM2同TopFD 係因為驚難買parts. 孖星的最大好處係過左幾年Dparts 都仲有機會搵到
jypepe 發表於 2012-3-12 13:25:01 | 只看該作者
我會買番普通版, 始終一開波最經濟, 之後d野有需要或撞爛左先換option

以我架白豬車為例

1. 改左油壓damper, 主要目的LOAD低車身, 過灣係定左, 我貪靚加埋油壓架......

2. 轉向三寶, 我都係炒爛左先換, 反正PRO版S-SPEC版都係比膠你, (S-SPEC買少一份咁解, 至緊要係另外兩份)

3. 換左轉向三寶好似跟手要換埋轉向推桿, 好似都三幾十蚊

4. 散熱比較緊要, 一係星星座加兩支香, 一係YR加一大塊散熱 , 我係星星派....O向車架多幾個窿算, 真唔夠咪加風扇囉....

5. 萬向......狗骨玩住先啦, 到你真係炒到連狗骨都跌先換啦

6. 我仲換埋SERVO條長推桿.....

尾杯, KINGPIN, 尾PIN 我都冇換, 原裝第一套玩到而家都未爛...(我想換都冇借口, 又唔係唔好走....)反而頭杯比較.....係我經常炒爛, 不過我都係用膠, 我情願佢爛好過唔爛但係爛其他野

你話用快摩打通 / 玩比賽想企登仔 為左快一秒半秒, 想架車就條TRACK黎改, 洗錢冇所謂

玩樂型式唔係鬥快全膠已經好玩

PRO版, 我唔知佢個PRO字想解成乜, 我私底下叫PRO版做PROMOTION......即係昆水版
S-SPEC版, 如果係鐘意佢跟D OPTION都OK O既, 不過搞清楚有冇跟果套銀色油壓(我唔太SURE), 有就抵...冇就....
jypepe 發表於 2012-3-12 13:28:05 | 只看該作者
回復 EG_CIVIC 的帖子

9號果晚? 邊架係TOP?
EG_CIVIC 發表於 2012-3-12 13:51:00 | 只看該作者
回復 jypepe 的帖子

Orange Yaris
gary 發表於 2012-3-12 17:36:23 | 只看該作者
重有架叫M05 S-Limited 係跟銀色油既...
Feature:
54000 M-Chassis Alum. Damper Set (silver)
Alum. Rear Suspension Mount (short wheelbase only / silver)
M-05 Alum. Heat Sink (silver)
54320 M-05 Carbon Damper Stay (front)
54193 M-05 Alum. Steering Post (silver)
54179 M-05 Ball Bearing Set
54178 M-05 Alum. Rear Uprights (silver)
54121 Alum. Horn for High-Torque Servo Saver (silver)
53642 5mm Alum. Ball Connector (silver)
53640 5mm Alum. Ball Nut (silver)
53539 5.5mm Alum. Spacer Set
53341 Mini Cooper Reinforced Wheels
53159 4mm Alum. Flange Lock Nuts (silver)
51000 High-Torque Servo Saver (black)
3 Types of Damper Springs
 樓主| Burton 發表於 2012-3-12 17:42:53 | 只看該作者
我上網睇05Sspec 應該唔跟金屬油壓, 唔知有無師兄可以確定
gary 發表於 2012-3-12 17:45:06 | 只看該作者
Burton 發表於 2012-3-12 17:42
我上網睇05Sspec 應該唔跟金屬油壓, 唔知有無師兄可以確定

無錯,跟膠油壓..
gary 發表於 2012-3-12 17:46:51 | 只看該作者
05 Sspec 同 M05 S-Limited係兩架車,唔好攪錯.........
jypepe 發表於 2012-3-12 18:06:18 | 只看該作者
咁睇落s-limited 好好多, 不過咩價位呢...?
ooooo_1 發表於 2012-3-12 19:03:04 | 只看該作者
jypepe 發表於 2012-3-12 18:06
咁睇落s-limited 好好多, 不過咩價位呢...?

<=(hkd)1400
aloha 發表於 2012-3-12 20:31:50 | 只看該作者
玩 abc lol....   tamiya 同 top 之間..
ev5 發表於 2012-3-12 20:46:41 | 只看該作者
JasonLeung 發表於 2012-3-12 22:09:46 | 只看該作者
據聞ABC架頭驅車唔駛改都好好走