RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: leonyu1993
打印 上一主題 下一主題
收起左側

去jv後的感想

pskyng 發表於 2012-3-16 11:04:47 | 只看該作者
JV hea 玩都ok , 若是非4WD m車0係大直路最好走內綫.
Bleed.Kaga 發表於 2012-3-16 11:40:58 | 只看該作者

相對地, 亦有新手係直路, 由最內線切去最外線

互相遷就得啦, 慢車等快車玩完, 快車等慢車玩完, 唔急於一時
碰撞一定會有, 應該無人想用快車撞你, 兩敗俱傷
應該都無人想用M車去阻住條路, 比人撞
hihizaza 發表於 2012-3-16 11:46:36 | 只看該作者
其實各有各驚,你估我玩快車唔怕見到啲左搖右擺,又快又慢嘅車咩,我部車撞一撞你隨時我都爛,parts都好貴架,唔好只以為你傷呀,如果只是慢但玩得好,我係唔會撞到你架,去B場練習多啲啦!
patshiu 發表於 2012-3-16 12:08:44 | 只看該作者
回復 Bleed.Kaga 的帖子

agreed, play rc with fun
RC881 發表於 2012-3-16 12:30:43 | 只看該作者
hihizaza 發表於 2012-3-16 11:46
其實各有各驚,你估我玩快車唔怕見到啲左搖右擺,又快又慢嘅車咩,我部車撞一撞你隨時我都爛, ...

咁又係呀 , 慢係唔緊要架, 只要唔好驚驚青青 , 一見到有快車上緊黎就左搖右擺 , 一於自己行正火位 , 多車時更加唔好刻意大動作讓後上的快車, 因為後上的快車跟得貼果時, 佢地未必夠時間反應 , 因為估你唔到無啦啦變線架ma , 所以當我想讓路比後上的快車 , 會在最慢的灣位處 , 當與快車保持安全距離時 , 輕微波out些少 , 快車自然會察覺到 ,安全地超越慢車啦
hihizaza 發表於 2012-3-16 12:53:29 | 只看該作者
回復 RC881 的帖子

正確!切忌大直路左搖右擺(讓車)!
hihizaza 發表於 2012-3-16 12:55:09 | 只看該作者
波out少少之餘我會加句,過啦大佬!
RC881 發表於 2012-3-16 13:01:58 | 只看該作者
hihizaza 發表於 2012-3-16 12:55
波out少少之餘我會加句,過啦大佬!

好有江湖味道wo , 如果快車果位ching係上海人 , 咁咪要講句: 過啦上海仔
carven.chow 發表於 2012-3-16 13:27:23 | 只看該作者
我玩到依一刻,佢唔讓我唔過,直至推到佢自炒。
Tam 發表於 2012-3-17 11:02:35 | 只看該作者
M06 6.5T + 快車殼可以 可以和FF車圈速差不多. 只是4.5T火箭要讓開給他. JV玩左半年未換過PARTS
豪仔1906 發表於 2012-3-18 01:33:20 | 只看該作者
Tam 發表於 2012-3-17 11:02
M06 6.5T + 快車殼可以 可以和FF車圈速差不多. 只是4.5T火箭要讓開給他. JV玩左半年未換過PARTS

對!!!!!!!!快有快玩慢有慢玩 一定就到架
gavl 發表於 2012-3-18 02:03:27 | 只看該作者
pskyng 發表於 2012-3-16 11:04
JV hea 玩都ok , 若是非4WD m車0係大直路最好走內綫.

其實我都唔明點解慢車走內線,快車走外線?

車慢"ball out"外線,俾條靚線火箭車入灣乜唔係仲好? at least 我見過咁多個車場或比賽video慢讓快實係俾條內線快車行。

其實點解JV不明文規定同其他"大部份"會調轉?
gavl 發表於 2012-3-18 02:11:51 | 只看該作者
RC881 發表於 2012-3-16 12:30
咁又係呀 , 慢係唔緊要架, 只要唔好驚驚青青 , 一見到有快車上緊黎就左搖右擺 , 一於自己行正火位 , 多車 ...

師兄,我親眼見架慢車用黑豬,行正晒靚線(認真),無忽快忽慢,D快車照剷。
慢車係前快車衝上黎,見住快車停一停仲有時間諗一諗,再俾油"不"走慢車!十零分鐘我見架慢車起碼俾四五架有意識及無意識火箭剷走。
當然我亦有見有品有術師兄避得好靚。
Tam 發表於 2012-3-18 02:43:02 | 只看該作者
gavl 發表於 2012-3-18 02:11
師兄,我親眼見架慢車用黑豬,行正晒靚線(認真),無忽快忽慢,D快車照剷。
慢車係前快車衝上黎,見住快車 ...

車速太慢大直路真是會看不到. 所以玩太慢的車大直路一定要閃去下路. 如果在彎路,見到快車,一定要行外彎,唔好走入彎心, 如果兩三個彎都給你阻住, d c兄都會心急, 有意無意地kiss你個petpet
gavl 發表於 2012-3-18 02:56:30 | 只看該作者
Tam 發表於 2012-3-18 02:43
車速太慢大直路真是會看不到. 所以玩太慢的車大直路一定要閃去下路. 如果在彎路,見到快車,一定要行外彎,唔 ...

Hi Ching, 我當然唔係講緊大直路,只係看台前,波板糖呢d低速灣。
況且係見住d火箭車係收到油甚至停一停先再俾油,剷走慢車。
gavl 發表於 2012-3-18 12:33:59 | 只看該作者
gavl 發表於 2012-3-18 02:11
慢車係前快車衝上黎,見住快車 ...

已用鮮橙色車殼,需未去到營光橙但都十分易見.........