RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: wellcomekit
打印 上一主題 下一主題
收起左側

各位好本人新手買左架新既TT01想問問d野

jypepe 發表於 2012-4-11 01:12:15 | 只看該作者
wongbunny 發表於 2012-4-11 01:12:45 | 只看該作者
101BK最多用黑豬..用13t玩..好快就會打柴..
35a同60a分別係電變a高d..用以玩再低t勁d ga 麼打..
都係個句..你先試下玩下先..怕你到時買錯野就浪費晒d$..(怕你到時想玩快車)..
 樓主| wellcomekit 發表於 2012-4-11 01:23:34 | 只看該作者

我明白你好意-.-""我真係唔想快...
因為我個人本身好多fd玩-.-"""
佢地有幾個都玩咬地好快-.-""(我唔想問佢地..好魚-.-""")
其中兩個改做漂移...我先心動-.-"""唔係既話我只會玩真車-.-""
我都借黎玩過兩手-.-中招了~兩日唔夠我就飛車去旺角買左架全新TT01  WRC 07 subaru
琴日攪好左...天日噴油.....我岩岩都去左我自己停車場玩左陣=.=""
發現都ok快...但係唔係太甩到....唔係太開心-.-"""
快唔快唔緊要最近要甩到=.="""(你地話我傻都係咁講)
我玩個樣同甩....有咩介紹我都會睇
我會選擇個岩既我先會改....(同真車一樣個個都話好....但係我未必會用)
有得罪既sorry......但係我好多謝各位師兄教我既全部野....
將來我再有野問既時候我都希望你地會教下小弟~!
 樓主| wellcomekit 發表於 2012-4-11 01:26:52 | 只看該作者
wongbunny 發表於 2012-4-11 01:12
101BK最多用黑豬..用13t玩..好快就會打柴..
35a同60a分別係電變a高d..用以玩再低t勁d ga 麼打..
都係個句 ...

sorry咁我唔明咩叫黑豬-.-""""""
走去模型店同佢講要隻"黑豬"????(好怪)
wongbunny 發表於 2012-4-11 01:46:10 | 只看該作者
原裝車跟銀色個隻麼打..我地都係叫做白豬..大約27-28t到..
有些原裝車跟黑色麼打..我地就叫個隻做黑豬..大約25t左右..
電變都係..有些就跟101..有些就跟104..d2隻跟車電變都係玩到黑豬左右..因如果你玩超過d2隻麼打ga t數..d2隻電變都會好快過熱或會燒電變..
你可能又會問..有d師兄話有種叫風扇白豬或風扇黑豬..d2隻就係比以上2隻再強d..
咁如果你想耐玩d又唔想d電子野咁快BBQ(燒)..你可以平平地買隻叫v16電變玩..大約只係160-180元左右..咁會比較好d又平..
到改車個到..你只想漂到下的話..當你全車以換(碑令同有漂o太)..咁你可先換條金屬中軸..頭單向..尾直軸..先這樣以可以好好玩了..
希望dd皮毛野幫到你..
wongbunny 發表於 2012-4-11 01:48:28 | 只看該作者
重有你手上隻13t一定比以上d麼打勁..
pokapi 發表於 2012-4-11 03:45:25 | 只看該作者
樓上講的都是有刷電變 馬達(白豬變黑豬無咩意義)
如果要換建儀升級無刷
始終你自已都試過白豬同13t馬達的分別

樓主| wellcomekit 發表於 2012-4-11 08:09:46 | 只看該作者
okok明白晒......等我今日去買金屬中軸 頭單向 尾直軸 試左先@.@
mathew97726 發表於 2012-4-11 08:29:15 | 只看該作者
wellcomekit 發表於 2012-4-11 01:23
我明白你好意-.-""我真係唔想快...
因為我個人本身好多fd玩-.-"""
佢地有幾個都玩咬地好快-.-""(我唔想 ...

其實如果你玩飄移... 應該買TT-01 D
不過買都買左...其實改都一樣架姐
louislai 發表於 2012-4-11 16:46:15 | 只看該作者
回復 wongbunny 的帖子

學到野,多謝師兄咁詳細解釋
koeikoei 發表於 2012-4-12 04:17:03 | 只看該作者
liu944 發表於 2012-4-10 10:32
如果買冇刷35A+8.5T摩打已經好盡。

35A +13.5t Is best choice
koeikoei 發表於 2012-4-12 04:17:33 | 只看該作者
pokapi 發表於 2012-4-11 00:34
35A 用8.5 好危(而且勁難漂移,高手都未必控制到)
新手來講玩35a或60a 13T好了,跑得又漂得

I agree with u ^^"
koeikoei 發表於 2012-4-12 04:22:04 | 只看該作者
我想問多樣野....
如果我換摩打...個電變係咪要換???(yes.)
TEU-101BK  佢打住27T...咁我換13T係咪要換???(101BK係指有碳刷電變...係)
重有就係35A同60A有咩分別???唔明......(output power ,..,60A>35A)
pokapi 發表於 2012-4-12 12:27:22 | 只看該作者
回復 koeikoei 的帖子

要換,唔換你個電變實頂唔到
35a同60a分別在於輸出
35a用8.5t-9t會有危險,有機會燒,60a就無問題
35a用13t完美
alan0108 發表於 2012-4-12 12:30:51 | 只看該作者
pokapi 發表於 2012-4-11 03:45
樓上講的都是有刷電變 馬達(白豬變黑豬無咩意義)
如果要換建儀升級無刷
始終你自已都試過白豬同13t馬達的 ...

當你試過有刷
你再試冇感無刷
你就會知道點解有刷會好少少
 樓主| wellcomekit 發表於 2012-4-12 14:10:09 | 只看該作者
明白晒~!多謝師兄教路......
我岩岩攪好晒....
星期日去買埋d野..改埋佢
wongbunny 發表於 2012-4-14 02:31:50 | 只看該作者
祝你改用玩得開心!!
timso 發表於 2012-4-14 08:10:44 | 只看該作者
wellcomekit 發表於 2012-4-12 14:10
明白晒~!多謝師兄教路......
我岩岩攪好晒....
星期日去買埋d野..改埋佢

CHING隻九代殼做得唔錯喎~~
 樓主| wellcomekit 發表於 2012-4-14 09:20:25 | 只看該作者
hehe!多謝咁多位稱兄教唔同埋e個咁齊資料既網站
先有我ed 咁蠢既新手玩到!!!!!
 樓主| wellcomekit 發表於 2012-4-14 09:21:31 | 只看該作者
有做得唔好架只係你睇唔到既姐