RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12071|回復: 26
收起左側

維修車輛價錢

ThomasZ 發表於 2012-6-10 22:29:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日俾人從小路攔腰撞埋我右邊車身, 右前後門, 車身裙邊,後沙板損毁.....假設無內傷,整番要幾錢?但成咁都唔係好想繼續駕,想換左佢, 又剛剛驗完車買了一年牌費, 唉!
照片 (3).JPG

valklai 發表於 2012-6-10 22:44:49 | 顯示全部樓層
1) 咁首先要睇你點同對方due喎,
2) 有冇報警?
3) 但明天一定先要跟自己既保險公司備案..
4) 星期五駛唔駛我車埋你??
gimsink 發表於 2012-6-10 23:06:30 | 顯示全部樓層
之前試過差唔多情況, 街外車房收我每件八白包噴, 我總共四件共三千二, 不過己经係三四年前了....
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-6-10 23:07:48 | 顯示全部樓層

佢話肯賠, 見佢駕架跑車應該唔會賴皮呱, 報左警驗埋傷兩日病假可以抖下。
你唔提我都唔記得要同保險公司備案添
星期五我朋友車埋我入來, 但不能總動員了, 我諗住帶沙豬同sc10同細e來玩, 希望可以玩足一日
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-6-10 23:55:08 | 顯示全部樓層
gimsink 發表於 2012-6-10 23:06
之前試過差唔多情況, 街外車房收我每件八白包噴, 我總共四件共三千二, 不過己经係三四年前了....

唔止要噴喔, 仲要捶,車門凹q哂, 條邊又唔知佢班唔班到.....灰
無左架1:1, 玩車子無咁方便。
timso 發表於 2012-6-11 00:15:40 | 顯示全部樓層
ching, 係邊度出事?
一般車房做呢d位,$1000左右,連埋噴油
清清 發表於 2012-6-11 00:33:40 | 顯示全部樓層
timso 發表於 2012-6-11 00:15
ching, 係邊度出事?
一般車房做呢d位,$1000左右,連埋噴油

一千蚊唔係化,連埋膠邊要噴6副(頭門、尾門、頭門防撞膠邊、尾門新防撞膠邊、裙膠、右尾沙板前底部),
當佢裙腳同右尾油板前底部打腊打到至小都噴四副,尤期隻尾門仲要燒焊打正,一千蚊齊買條防撞膠邊差唔多!
timso 發表於 2012-6-11 00:40:02 | 顯示全部樓層
清清 發表於 2012-6-11 00:33
一千蚊唔係化,連埋膠邊要噴6副(頭門、尾門、頭門防撞膠邊、尾門新防撞膠邊、裙膠、右尾沙板前底部),
...

唔計車身個條邊,只係做手工勾凹左既位置同翻噴去計,我之前自己都做過近似野,我個情況仲惡劣添,間車房係粉嶺,所以先收得平
清清 發表於 2012-6-11 01:08:16 | 顯示全部樓層
timso 發表於 2012-6-11 00:40
唔計車身個條邊,只係做手工勾凹左既位置同翻噴去計,我之前自己都做過近似野,我個情況仲惡劣添,間車房 ...

留地址黎用下,大量生意介紹俾佢!
timso 發表於 2012-6-11 01:45:11 | 顯示全部樓層
清清 發表於 2012-6-11 01:08
留地址黎用下,大量生意介紹俾佢!

在安樂門街,ching 有大量車要勾凹痕?
timso 發表於 2012-6-11 14:04:30 | 顯示全部樓層
回復 清清 的帖子

呢個係我之前既慘況,我車身仲要係銀底藍,埋單都只係$1000
AUDISPORT 發表於 2012-6-12 10:06:27 | 顯示全部樓層
銀色係非常難噴的,1000$噴金屬色?祝你好運.
AMAT 發表於 2012-6-12 23:59:44 | 顯示全部樓層
兩度門,仲要冇O左膠邊....邊可能咁平.....

淨係勾都至少千幾銀一隻,再加上噴返成兩隻門,每隻平均都要千幾銀.
加埋同BENZ訂條膠邊,冇五千銀都埋唔到單.
AMAT 發表於 2012-6-13 00:02:26 | 顯示全部樓層
timso 發表於 2012-6-11 14:04
回復 清清 的帖子

呢個係我之前既慘況,我車身仲要係銀底藍,埋單都只係$1000

我想睇睇你勾完出嚟個效果.

因為我知有O的收得好平,但係勾完出嚟一則唔會平滑,二則噴油後O的色係好浮.

我都好想見識下你果到收一千點搞得掂.

我就咁整花條BUMPER噴返唔駛勾都七百一件.
timso 發表於 2012-6-13 00:16:46 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2012-6-13 00:02

因為我知有O的收得好平,但係勾完出嚟一則唔會平滑,二則噴油後 ...

好呀,明天UPLOAD比大家睇
timso 發表於 2012-6-13 09:21:00 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2012-6-13 00:02

因為我知有O的收得好平,但係勾完出嚟一則唔會平滑,二則噴油後 ...

大家看看~~

撞擊前

撞擊前

勾完再噴後

勾完再噴後
cytnet 發表於 2012-6-13 09:22:48 | 顯示全部樓層
回復 清清 的帖子

同意.....................
cytnet 發表於 2012-6-13 09:24:26 | 顯示全部樓層
回復 timso 的帖子

又做得幾好喎
有冇地址呀
保平安......
kahungboy 發表於 2012-6-13 09:25:35 | 顯示全部樓層

重靚仔過以前...~haha
好似深色左少少...
timso 發表於 2012-6-13 09:35:08 | 顯示全部樓層
kahungboy 發表於 2012-6-13 09:25
重靚仔過以前...~haha
好似深色左少少...

其實我都算好彩,撞車前後比我影到個兩張相,話說係因為玩通頂影日出,順手影埋自己部車,然後返車場個時太眼訓,泊L位個時大大力撞落道牆兩次,再磨住退後去起碼多過三秒造成,畢身難忘的經驗~~