RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2947|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

地毯用胎水好奇一問

kevt2005 發表於 2012-6-11 11:49:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
之前玩開地毯場都是不準用胎水, 有師兄同我講係因為會傷毯.  我去新場玩可以用胎水, 場主話胎水跟本不會傷毯, 只會令張毯變深色.  噤究竞所謂"傷毯"是指"整黑張毯"而不是"整爛張毯"呢?  又或者所謂"傷毯"只係以訛傳訛?
kelvin2626 發表於 2012-6-11 12:31:58 | 只看該作者
其實係睇你用咩呔架姐…
用綿呔…呔水都吾洗落已經可以整爛地毯
 樓主| kevt2005 發表於 2012-6-11 13:09:46 | 只看該作者
回復 kelvin2626 的帖子

師兄好似唔係答緊我的問題.  我唔係問用綿胎會不會整爛張毯, (雖然哩個問題我都好有興趣知個答案).  不過都多謝你的意見.
kelvin2626 發表於 2012-6-11 13:33:55 | 只看該作者

>>>>>>'其實係睇你用咩呔架姐'…<<<<<<<
呔水可以用係吾同既呔上架嘛
 樓主| kevt2005 發表於 2012-6-11 14:03:08 | 只看該作者

師兄嘅意思係"胎水會唔會整爛張毯係視乎用喺邊種胎"?  以你的講法, 邊種胎配胎水唔會整爛張毯呢?
carven.chow 發表於 2012-6-11 16:44:27 | 只看該作者
Mini-Z 真的不知道,但上年愉景新城( 1:10 車),第一日個場是唔咬的,但我地所謂叫開毯之後,架車愈行愈咬,最尾Final 要臨時補毯,因為行爛左張毯(我地行膠胎的)

Tat-tat 發表於 2012-6-11 17:01:54 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2012-6-11 16:44
Mini-Z 真的不知道,但上年愉景新城( 1:10 車),第一日個場是唔咬的,但我地所謂叫開毯之後,架車愈行愈咬,最尾 ...

我記得果場好似係呀 1/10 F1
會唔會係太多車, 太快, 張 carpet 頂唔到個使用量同拉力, 所以爛呢?
carven.chow 發表於 2012-6-11 19:46:13 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-6-11 17:01
我記得果場好似係呀 1/10 F1
會唔會係太多車, 太快, 張 carpet 頂唔到個使用量同拉力, 所以爛呢?

小弟玩果場係4WD,9月的,之後都有場F1,F1個場都唔俾用胎水架好似
carven.chow 發表於 2012-6-11 19:48:25 | 只看該作者
kevt2005 發表於 2012-6-11 14:03

師兄嘅意思係"胎水會唔會整爛張毯係視乎用喺邊種胎"?  以你的講法, 邊 ...

應該咁講,合適的胎水,用在地毯場,咬地能力大大提高,自然場地損耗就會更加大,我唔敢講唔用得胎水的原因,
 樓主| kevt2005 發表於 2012-6-11 21:11:02 | 只看該作者
回復 carven.chow 的帖子

多謝師兄,請問喺愉景新城嘅比賽,係咪完全唔俾用胎水?定係張毯開始爛先唔俾用?又或者只係F1唔俾用?
carven.chow 發表於 2012-6-11 21:12:18 | 只看該作者
kevt2005 發表於 2012-6-11 21:11

多謝師兄,請問喺愉景新城嘅比賽,係咪完全唔俾用胎水?定係張毯開始 ...

F1 由頭到尾唔俾用
800mah 發表於 2012-6-11 21:17:44 | 只看該作者
個人認為,要咬,胎或場地梗有一方會耗損。
 樓主| kevt2005 發表於 2012-6-11 21:24:07 | 只看該作者

如果係因為胎水増加胎嘅抓著力而加速磨損速度,咁我覺得唔應該講成”胎水會傷毯”,因為快摩打都應該會加速磨損張毯。
waichi22 發表於 2012-6-12 09:47:24 | 只看該作者
你開題好像叫人一定用胎水。
仲哥仔 發表於 2012-6-12 11:03:20 | 只看該作者
胎水对硅胶胎无作用。。。。对海绵胎和橡胶胎有作用,对化纤地毯有不可预知的腐蚀。
 樓主| kevt2005 發表於 2012-6-12 15:00:35 | 只看該作者
回復 waichi22 的帖子

我開問題係想搞清楚事實, 唔想人云亦云.  至於用唔用就係個人喜好或者車場嘅規則, 如果有師兄唔想用, 我唔覺得我講下就會令人改變, 更加冇可能令車場改變.
 樓主| kevt2005 發表於 2012-6-17 15:13:50 | 只看該作者
綜合以上各師兄嘅意見同經驗,再加上過去一星期嘅簡單測試同觀察,暫時有以下結論。
1.胎水唔會對所有地毯造成直接損壞。新場用嘅係外國入口嘅所謂KK毯(場主話同一般大陸造嘅KK毯唔同),場地過去兩個月一直有用胎水,睇唔到有損壞,場主仲特登剪咗張細毯放喺個膠盒然後再浸滿棉胎用胎水,放咗兩個月都冇任何肉眼睇到嘅損壞。
2.胎水用於膠或棉胎會令地毯變黑。因為胎水令胎表面變軟同稍稍溶解,於是留喺毯上令佢變黑。我唔知所用膠胎是否有硅,如果以上有師兄講胎水對硅膠胎冇作用的話,我用嘅膠胎應該唔係硅。
當然以上只係我暫時嘅結論,因為時間太短,方法亦唔算科學,但我希望可以作為基礎,令大家多啲追尋事實,唔好人云亦云,又或者唔好隨便傳播啲錯誤訊息。
須帶一提,我唔係幫新場宣傳,正如我出post唔係叫人用胎水,用唔用係個人決定同車場規則。
另外,棉胎本身已經好毒,再加上胎水,係毒上加毒,威力的確係一試難忘。因為架車變得又易揸,快又穩定。遲啲再另外開post講棉胎。
558558 發表於 2012-6-18 11:30:42 | 只看該作者
kevt2005 發表於 2012-6-17 15:13
綜合以上各師兄嘅意見同經驗,再加上過去一星期嘅簡單測試同觀察,暫時有以下結論。
1.胎水唔 ...

謝謝樓主的中立態度, 尋真精神