RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: siukeung1972
打印 上一主題 下一主題
收起左側

5呎港式客船開工了

樓主| siukeung1972 發表於 2012-6-20 11:36:46 | 只看該作者
用3分板做檔,可以打釘仔,釘上船旁1分簿板固定而三分檔板無噤易爆,同時船在水中可扺抗水壓,往往最受力是檔板(即真船叫彎柴企要),我會內篕纖維,如船旁外做得平滑的話我不篕纖維而保留木痕,但否則會篕埋纖維算了,而軸套頭尾車杯士內注滿雪油防水船軸用上5mm,因用水撥摩打轉數不高及便宜!
 樓主| siukeung1972 發表於 2012-6-20 11:58:56 | 只看該作者
回復 自由人 的帖子

客船日好喎!
自由人 發表於 2012-6-20 12:01:28 | 只看該作者
 樓主| siukeung1972 發表於 2012-6-20 12:10:21 | 只看該作者
重現當年維港繁牧忙,拖砵還拖住躉船左穿右插!
自由人 發表於 2012-6-20 12:16:38 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-6-20 12:10
重現當年維港繁牧忙,拖砵還拖住躉船左穿右插!

如果真係咁多船像真船一齊放肯定好正......
自由人 發表於 2012-6-20 12:25:26 | 只看該作者
話時話你有冇計過 你 D 客船要整幾多張長椅子...我計過 新記 3 層大約要整 約近 400 張....仲要整 2 隻 ...諗起都想死......
 樓主| siukeung1972 發表於 2012-6-20 13:19:12 | 只看該作者
回復 自由人 的帖子

一隻載千六人,一隻載千四人喎!應該有千多張椅才真!
自由人 發表於 2012-6-20 13:41:01 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-6-20 13:19
回復 自由人 的帖子

一隻載千六人,一隻載千四人喎!應該有千多張椅才真!

....千幾人...D椅子都有排搞.......
138168 發表於 2012-6-20 16:18:55 | 只看該作者
自由人 發表於 2012-6-20 13:41
....千幾人...D椅子都有排搞.......

鯊鱼仔...定啲黎!我隻3層新記的座位人仔就有600 幾人,仲有好多空座椅冇人座。
渡輪生意唔好,乘客唔多,未爆棚.....
自由人 發表於 2012-6-20 16:25:55 | 只看該作者
138168 發表於 2012-6-20 16:18
鯊鱼仔...定啲黎!渡豁輪生言意
我隻3層新記的座位人仔就有600 幾人,仲有好多空座椅冇人座 ...

諗起 1隻3層就要整幾百張椅子已經.... 仲要整2隻....簡直想死.....
( 同朋友計過都係唔買 椅子 太貴又唔係太似...自己整*即係我整囉..* )
138168 發表於 2012-6-20 16:58:15 | 只看該作者
自由人 發表於 2012-6-20 16:25
諗起 1隻3層就要整幾百張椅子已經.... 仲要整2隻....簡直想死.....
( 同朋友計過都係唔買 椅 ...

不如整貨柜輪,成船拾個八個貨柜就攪掂
自由人 發表於 2012-6-20 17:09:20 | 只看該作者
138168 發表於 2012-6-20 16:58

唔得應承左幫人整....整完呢隻先啦.......
joeleung 發表於 2012-6-20 23:53:19 | 只看該作者
138168 發表於 2012-6-20 16:58

Emma Maersk Specification:

Dimensions
Length overall (LOA)                   1302' 6" (397 m)
Beam                   183' 8" (56 m)
Tonnage
Gross                   170,974 bt
Cargo capacity                   15,000 TEU (1 TEU = 20 ft container)
Net                   55,396 nt
Deadweight (DWT)                   156,907 DWT
Power                   80,080 kW (109,000 hp) Engine: Wartsila 14RT-Flex96c plus 40,000 hp from five Caterpillar 8M32
Speed                   more than 25.5 knots, Cruise Speed - 31 mi/h
Crew                   The ship has accommodation for 30 people, though the normal crew is only 13.
First Trip                   Sept. 08, 2006
Construction cost                   US $145,000,000+
Country of origin                   Denmark

萬幾隻20尺櫃喎, 整40尺櫃都7千幾隻, 自殺?
jacky2006 發表於 2012-6-21 00:05:10 | 只看該作者
師兄,努力呀! 期待出品!
Pollux袁兄 發表於 2012-6-21 01:52:08 | 只看該作者
joeleung 發表於 2012-6-20 23:53
Emma Maersk Specification:

Dimensions

咁你唔係連糟底D柜都整埋掛?
淨係Deck面,同全部40呎,咁就3500個喇!
不個一樣死得:1個鐘1個,1日10個,無假放都1年!!
當3、4蚊膠版成本一個 ,承惠過萬,未計膠水同油$
138168 發表於 2012-6-21 17:40:41 | 只看該作者
Pollux袁兄 發表於 2012-6-21 01:52
咁你唔係連糟底D柜都整埋掛?
淨係Deck面,同全部40呎,咁就3500個喇!
不個一樣死得:1個鐘1個,1日 ...

哈!有呢啲制作,要整幾千個貨柜仔,咁就好辨........
起模造.....一次出20-30只,可能2粒鐘就攪掂,有多仲可以上网拿去賣...
点睇呢!
Pollux袁兄 發表於 2012-6-22 00:57:55 | 只看該作者
138168 發表於 2012-6-21 17:40
起模造.....一次出20-30只,可能2粒鐘就攪掂 ...

好呀!好呀!你黎乂,做好左幫你買幾十個

不過呢D 模 應該唔係倒Resin 果隻,而係走水果D鋼模,大陸D鐵皮模都要皮幾2皮 ,仲未計 啤工同Assembly 窩 -- 登登 一樣死得 = 又係幾皮野
joeleung 發表於 2012-6-22 01:16:03 | 只看該作者
138168 發表於 2012-6-21 17:40
起模造.....一次出20-30只,可能2粒鐘就攪掂 ...

如果你係起模造,售價唔過20蚊,訂番1,2百隻又有乜所謂!
Pollux袁兄 發表於 2012-6-22 02:20:27 | 只看該作者
joeleung 發表於 2012-6-22 01:16
如果你係起模造,售價唔過20蚊,訂番1,2百隻又有乜所謂!

Joe 兄,你大我1,2百呀
rgemhkie 發表於 2012-6-22 07:42:16 | 只看該作者
回復 siukeung1972 的帖子

please teach what is "檔板(即真船叫彎柴企要)". Sorry I am new hand but wish to learn.