RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cheuk831
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Super新手要踏上rc的不歸路!!

樓主| cheuk831 發表於 2012-7-5 01:45:30 | 只看該作者

嘩...咁對比下...呢個就係星星唯一一個優點??
kotaro2872 發表於 2012-7-5 01:47:08 | 只看該作者
cheuk831 發表於 2012-7-5 01:45
嘩...咁對比下...呢個就係星星唯一一個優點??

一來啦....二來搵零件會比SZ易好多....因為SZ既零件係廣華街係得幾間先至有得賣
 樓主| cheuk831 發表於 2012-7-5 01:52:52 | 只看該作者
kotaro2872 發表於 2012-7-5 01:47
一來啦....二來搵零件會比SZ易好多....因為SZ既零件係廣華街係得幾間先至有得賣

咁依家多數D人係星星多定係3racing多嫁???
kotaro2872 發表於 2012-7-5 01:53:18 | 只看該作者
cheuk831 發表於 2012-7-5 01:52
咁依家多數D人係星星多定係3racing多嫁???

兩樣都有d....好平均
kevin-ysl 發表於 2012-7-5 01:57:11 | 只看該作者

我個人認為...三五千玩真係唔多夠玩T3之流嘅車種...
極其量只可上入門級如TT01再架補品..
又或者3Racing嘅入門車!!
如重新玩...投資起控度都已經二三千!!
重邊夠玩貴車呢??參考嘅係...我架F1
車架1700加控3500加補品2000加電四粒1600加充電器1200加士啤件1000!!
幾乎一萬!!!
kotaro2872 發表於 2012-7-5 01:58:57 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2012-7-5 01:57
我個人認為...二三千玩真係唔多可能玩T3之流嘅車種...
又或者 ...

咁又係....除非佢係淨買車就得
 樓主| cheuk831 發表於 2012-7-5 02:02:14 | 只看該作者
又或者3R ...

我預3~5千.....
kotaro2872 發表於 2012-7-5 02:05:32 | 只看該作者
又或者3R ...

我hea玩都係揀d平價車如SZ/TT01/TA05/6之類.....極其量買隻1251MG再加支MT4/4PL同埋好盈摩打電變已經好夠玩如果預左長玩電子器材可以投資多d落去....車可以慢慢泥都唔遲....

bbcc2200 發表於 2012-7-5 09:28:18 | 只看該作者

可以買架越野車, 在沙灘, 泥地, 草地, 一樣玩得, 跑得, 跳得.

吾駛如TTO1, Sakura zero 一定要行平路.
kahungboy 發表於 2012-7-5 09:31:36 | 只看該作者
我建議
車架sakura s zero 6xx + 4xx OP一下
控4PL/MT4 13xx
差機b6+火牛 3xx
電變HW60a + 8.5T 6xx
servo 1251mg 3xx
工具 3xx
殼 2xx
電兩排 5xx
5000筆直咁就洗晒
但數係咁計...樓上ching講過, 一定會超額完成, 到時你自然會明白
如果貪平走shortcut , 9成9會後悔收場
gimsink 發表於 2012-7-5 10:25:49 | 只看該作者
我認為新手要砌车的話, 最好玩 F1, 新车有平有贵, 六七百到兩千, 一来易砌, 二来對電子电池等要求較低, 玩得好的話车速一D唔失禮, 留多少少錢買隻好嘅差機喇....
Chrischu33 發表於 2012-7-5 11:13:59 | 只看該作者
start with tt01 first
kotaro2872 發表於 2012-7-5 12:47:58 | 只看該作者
gimsink 發表於 2012-7-5 10:25
我認為新手要砌车的話, 最好玩 F1, 新车有平有贵, 六七百到兩千, 一来易砌, 二&#2 ...

同埋留多少少買電子器材先
50270898 發表於 2012-7-5 13:28:50 | 只看該作者
budget有限應該玩F1或者M車
相對平
認真玩又有得改又有賽事
人中之龍§迪雲 發表於 2012-7-5 13:56:00 | 只看該作者
cheuk831 發表於 2012-7-5 00:32
咁多位ching...小弟之前細細個已經好中意玩''雷登速''
不過人愈大...rc已經比我忘記...
但我依家重拾返我 ...

雷登速
好回味,細個都好中意挽
mathew.97726 發表於 2012-7-5 14:13:24 | 只看該作者
cheuk831 發表於 2012-7-5 00:32
咁多位ching...小弟之前細細個已經好中意玩''雷登速''
不過人愈大...rc已經比我忘記...
但我依家重拾返我 ...

如果係不歸路, 應該買一架叫TT-01既車然後全改, 咁就真係不歸路
如果想要一步到位既, 就買架中高級車, 如X Ray(牌子), TC6, Tamiya 417x 果d, 而電子野同控果d就買最Top, 因為之後換車都可以用返
mathew.97726 發表於 2012-7-5 14:14:42 | 只看該作者
cheuk831 發表於 2012-7-5 01:00
新手黎講...3千~5千...叫貴定平

3千至5千算中間, 唔可以話好貴
如果要玩高級果類, Budget 6000-8000就very good
mathew.97726 發表於 2012-7-5 14:19:13 | 只看該作者
cheuk831 發表於 2012-7-5 01:36
嘩...又要平過星星..又要勁過星星...
咁個個都用SZ...咁星星米要汁囉-0-''

師兄你講得岩呀, 所以邊有咁多好野丫..
星星車呢, 高級車可以話得TRF果堆(TRF係系列黎), 例如TRF 416/417/417x等
其他大部分係初至中級車, 但就有得玩option, 不過就唔係 博命able
SZ就真係平, 香港牌子, 但係砌果陣真係砌到想死... 另外果d金屬件係粉紅色, 睇師兄接唔接受到啦
smartfung 發表於 2012-7-5 16:33:05 | 只看該作者
kahungboy 發表於 2012-7-5 09:31
我建議
車架sakura s zero 6xx + 4xx OP一下
控4PL/MT4 13xx

我覺得呢個 setting ok~ 我一開始玩都差唔多~
不過電變用HW60a 有感 $4xx + UFO 10.5T $350 好似好D~
加埋都係比套無感 set 貴少少~~~

如果買 SS Zero 我諗改左四支油壓+頭直+TeamPower 36R Tire Set 應該都跑得下 ga la~
重有買支靚六角批!!! 如果唔係我驚佢D縲絲同{banned}搞無你無左團火......@@
kahungboy 發表於 2012-7-5 17:03:58 | 只看該作者
smartfung 發表於 2012-7-5 16:33
我覺得呢個 setting ok~ 我一開始玩都差唔多~
不過電變用HW60a 有感 $4xx + UFO 10.5T $350 好似好D~
...

其實我自己都玩緊咁上下野
都係樓上果句...超額完成(未完成)
殼都第8隻了
呔用穿左3~4套
換爛parts/換工具/換靚d motor/電...

埋一埋單...玩1:10跑街3個月都過萬了