RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4486|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

華DEE係咪一定要改?

ThomasZ 發表於 2012-7-8 14:10:16 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
細個時想買架樂富門花的PGM3,可惜靚仔的2手難求,結果買了YAMAHA的V2和PGM3的藍水花,不能擁有一架樂富門花的電單車成我其中一個遺憾,只好在RC界彌補心靈上的空虛。在此區見到師兄的NSR樂富門花好靚仔, 想整架玩下,但係我未玩過遙控電單車,想請教一下大家。
我爬過文,見好多師兄都話玩華D要好多DIY同好多野改等等, 因而有點卻步....
如果我純綷欣賞角度去玩, 不求速度只求美感, 全原裝襟唔襟玩呢? 我玩開1/16細車D電塞唔塞得落?請多多指教!

chingwingtat 發表於 2012-7-8 14:53:34 | 只看該作者
其實玩法有好多種,原廠設定唔改一樣行得到,只不過係個人要求問題,眼見其他師兄D車出入彎又快、速度又高,仲可以做出起頭的動作之後你就會心動,立刻想為部Dee改裝,原廠又無呔膽就等於條呔唔夠氣,D彎又點會入得靚呢!所以應作出適當改裝先會行得好!
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-7-8 15:57:29 | 只看該作者

謝謝! 胎膽應該有現成的不用DIY吧? 我最怕DIY, 雖然改裝成功後很有滿足感
另想請教接收同SERVO係咪不能用1/10的?
dendrobium 發表於 2012-7-8 17:46:14 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2012-7-8 15:57
謝謝! 胎膽應該有現成的不用DIY吧? 我最怕DIY, 雖然改裝成功後很有滿足感
另想請教接收同SERVO係咪不能 ...

最麻煩係搵細既電變....

登錄/註冊後可看大圖

呢D size都係剛剛夠放
清清 發表於 2012-7-8 20:27:04 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2012-7-8 15:57
另想請教接收同SERVO係咪不能 ...

胎膽有現成但唔用要DIY,servo要用1/12用果d size,
現時一般2.4G接收都放得入,電變大多用好盈!
chingwingtat 發表於 2012-7-8 23:15:56 | 只看該作者
回復 ThomasZ 的帖子

如果唔想DIY玩原廠設定都可以,快有快玩,慢有慢玩,自己覺得OK就得啦!

接收電變總之你放得落就OK,servo用12仔用既就得啦!

alex1030 發表於 2013-1-30 12:36:50 | 只看該作者
Thank you very much for the tips!!!