RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 15531|回復: 74
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Tamiya (雙星) 1/10 TLT-1 Mercedes-Benz Unimog 406 Series U900

MCV20 發表於 2012-7-14 22:43:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

最近改的 Mercedes-Benz Unimog 406 Series U900, 以 TLT-1 車架為籃本, 實際攀爬性能要留待試車後才有答案.

發射 : Futaba 6J
接收 : Futaba R2006GS
轉向 : Futaba S3305
電子變速 : Axial AE-1
摩打 : Axial 55T
電池 : IP LIPO 2200 mAh 40C

基本改動
雙星防塵啤令
雙星 CR-01 加闊軨 (OP 1116)
雙星 CR-01 軟身呔 (OP 1115)
雙星 TG10 加長狗骨杯 (SP 808)
雙星 加闊六角 (OP 345)
雙星 TXT-1 鋁油壓 (OP 492), 另配 Clod Buster 軟彈弓.
Tobbe Craft 加長 60mm 套件 (43200)
Square 加硬 19T 摩打齒 (TGE-819)
鎖頭中尾叉速
中珠叉改回 TA04 牙叉
雙星 Ford F-350 霧燈架
頭尾燈, 霧燈 : 雙星 TLU-01 LED 燈組

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

我的另一部 CC-01 Mercedes-Benz Unimog 406 Series U900
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=217046
lovekikikikiki 發表於 2012-7-14 22:46:51 | 只看該作者
幾新穎喎
 樓主| MCV20 發表於 2012-7-14 23:02:26 | 只看該作者
回復 lovekikikikiki 的帖子

師兄太過獎了 !
達人 發表於 2012-7-14 23:10:12 | 只看該作者
小弟覺得呢部車爬唔到
minimini 發表於 2012-7-14 23:10:52 | 只看該作者
this scale is more reasonable
 樓主| MCV20 發表於 2012-7-14 23:12:33 | 只看該作者
回復 達人 的帖子

何以見得 ? 願聞其詳 !
 樓主| MCV20 發表於 2012-7-14 23:12:55 | 只看該作者
回復 minimini 的帖子

Yep, better then the CR-01 ......
達人 發表於 2012-7-14 23:25:09 | 只看該作者
MCV20 發表於 2012-7-14 23:12
回復 達人 的帖子

何以見得 ? 願聞其詳 !

1,太高2,太短
 樓主| MCV20 發表於 2012-7-14 23:30:17 | 只看該作者
回復 達人 的帖子

明白亦同意, 不過我已經盡量將重心前移, 而且里架車亦係以像真為主.
達人 發表於 2012-7-14 23:38:25 | 只看該作者
MCV20 發表於 2012-7-14 23:30
回復 達人 的帖子

明白亦同意, 不過我已經盡量將重心前移, 而且里架車亦係以像真為主.

重心不是要前移,而是下移,像真???小弟覺得一啲都唔像真!因為按比例我諗你部車高過兩部巴士
 樓主| MCV20 發表於 2012-7-14 23:47:32 | 只看該作者

回復 達人 的帖子

軨入面有加鉛, 個車架先天設計就係咁, 有咩辦法 ? 至於像唔像真, 見仁見智啦.
Jazz_Wan 發表於 2012-7-14 23:49:09 | 只看該作者
好正, 好有心機
, 不過好似多舊魚
 樓主| MCV20 發表於 2012-7-14 23:52:06 | 只看該作者
回復 Jazz_Wan 的帖子

點多舊魚 ?
patrickli071 發表於 2012-7-14 23:53:21 | 只看該作者
身車太高, 但係車底又太低,好易浪底...
而像真..      我又真係無見過有真車咁高囉, 上車都上唔到
同埋用軟殼, 講真, 像真極有限~
 樓主| MCV20 發表於 2012-7-15 00:08:13 | 只看該作者
回復 patrickli071 的帖子

車身高係因為要就番懸掛行程, 易唔易浪底要試過先知
我所指嘅像真係指同 CR-01 果個版本相比
Unimog 406 有出過硬殼 ? 如果用硬殼, 重心咪重高 ?
bbcming2000 發表於 2012-7-15 00:12:43 | 只看該作者
unimog tlt is so good!
 樓主| MCV20 發表於 2012-7-15 00:14:51 | 只看該作者
回復 bbcming2000 的帖子

Thank you !
Jazz_Wan 發表於 2012-7-15 01:51:18 | 只看該作者

回復 MCV20 的帖子

你咁有心機整, 點解整出黎又唔像真, 又唔好爬, 三不像
TLT個波箱可以改的, 你可買條鋁槽做龍骨, 減震垂直放, 其他照你咁切, 就好正架喇
你架車係唔係有差速架?
你serch下post, 你就知可以點改, 你條減震唔一定用咁長
貓仙人 發表於 2012-7-15 09:17:39 | 只看該作者
唔像真........死氣喉姐後鏡.......點揸呀......
 樓主| MCV20 發表於 2012-7-15 09:41:49 | 只看該作者
回復 Jazz_Wan 的帖子

鎖頭中尾叉速