RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2534|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Mini-Z compare F1 1/10

nel3838 發表於 2012-9-3 09:54:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如有師兄有玩兩反,請分享。  想了解Mini-Z vs F1 (1/10) 玩法 ?  
(AWD or RWD)

- 搾法分別大不大? (Is driving technique very different?)
- 比賽心態需求 (Racing mentality focus needs)
- 速度感 (sense of speed, which is of faster sense/feeling)
- 反應敏感度要求 (control reaction response need of the driver?  which need more?)
- 好玩度 (which is more fun?)

請各師兄分享,謝。  (appreciate inputs, tks)  
zx300 發表於 2012-9-4 03:44:54 | 只看該作者
我认为是完全不同的概念。 F1我玩 F104 同 FGX 。已经有很多不同了。 唯一同样的是珠差要常常清洁才有一定的性能! 哈哈哈。 懒D都吾得!
d.s 發表於 2012-9-4 08:10:58 來自手機 | 只看該作者
樂趣盡在不言中,打比我啦nelson兄~
d.s 發表於 2012-9-4 09:58:29 來自手機 | 只看該作者
 樓主| nel3838 發表於 2012-9-4 16:30:37 | 只看該作者
 樓主| nel3838 發表於 2012-9-4 16:30:58 | 只看該作者
d.s 發表於 2012-9-4 08:10

飲茶飲茶
Tat-tat 發表於 2012-9-6 03:04:02 | 只看該作者
MR-03 VS TOP F1 (海棉胎,17.5T)

- 搾法分別大不大? (Is driving technique very different?)
My opinion: 有分別,但玩開 MR-03 會很易適應,因為玩 1/10 F1 會感覺每一個灣與灣之間既時間多咗,油門/Brake 控制實在左。

- 比賽心態需求 (Racing mentality focus needs)
My opinion: 一樣,一樣咁認真,一樣要操咁多次,一樣要用咁多時間去準備

- 速度感 (sense of speed, which is of faster sense/feeling)
My opinion: 直路一段和灣與灣之間, MR-03 會感覺上較快,但當有車一齊衝直路既時候, 1/10 F1 會緊張 D, 因為如果直路尾兩個人有小小失誤,或技術上有差距,咁就好可能要收野返屋企瞓覺架啦。

- 反應敏感度要求 (control reaction response need of the driver?  which need more?)
My opinion: MR-03 need faster response on your own reaction, For example, a MR-03 running 1 lap around 10 seconds and have to face to more then 20 corners, but a 1/10 F1 you usual have more then 15 seconds for a lap and sometime it have less then 20 corners. Let think about it.

- 好玩度 (which is more fun?)
My opinion: 真係一樣咁好玩喎,我覺得係你身邊既朋友而家玩緊咩先,同埋你玩既心態啦。MR-03 就真係比錢入場玩先感受到佢好玩之處,1/10 F1 就可以唔比錢都有得去 JV 跑返轉,比錢去其他新界既車場玩又得。

見你會問埋比賽既心態,咁就講多一句啦,認真去參加一次比賽,計埋週邊既 equipments, 比賽所需既金錢,MR-03 都唔係少過1/10 F1 幾多架 JA,所以哩樣我就唔太覺得係 concern 既一個問題啦。但平時玩就緊係 MR-03 平過 1/10 F1 啦。

小小意見,唔知幫唔幫到你呢? 
 樓主| nel3838 發表於 2012-9-8 08:42:15 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-9-6 03:04
MR-03 VS TOP F1 (海棉胎,17.5T)

多謝tat tat 兄寶貴分享,十分到位。

主要在想比阿仔多啲機會練習,MiniZ聽下應可給他足夠挑戰,因車程路費和時間,和希望老爸可無甘身苦整車, 可能會試玩多啲MiniZ.
Tat-tat 發表於 2012-9-8 16:04:10 | 只看該作者
nel3838 發表於 2012-9-8 08:42
多謝tat tat 兄寶貴分享,十分到位。 ,

主要在想比阿仔多啲機會練習,MiniZ聽下應可給他足夠 ...

操手指,不論是大人還是小朋友,我都覺得 Mini-Z 係一個好工具。
而且對於小朋友來講,都冇咁易撞壞,只要從旁給予適當的指導,就可以了。