RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cptkirk9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

無刷實現

HERO34 發表於 2012-9-15 12:44:46 | 只看該作者
waichi22 發表於 2012-9-16 09:29:16 | 只看該作者
好象OK喎。
littlestep 發表於 2012-9-18 07:05:20 | 只看該作者
PWM 入的絛刷esc 早就有, (o者係直接用有刷開關singal 轉入ppm get 油門)
而mini-z 早1~2年前我見大陸班友就已經無刷化,後來玩到可set data curve .... 只係香港technical一直好落後
同埋 kyosho {banned} 至極見人地食哂頭餐而家先出無刷, 仲好似發現真大陸咁..
至於motor , 一直都大把choice ....好多仲要玩外轉, 扭力極大...
只係香港mini 介冇人知...
Alotom 發表於 2012-9-18 08:33:26 | 只看該作者

師兄請問有無相或者片可以睇?好想見識下,Thx!
samy 發表於 2012-9-18 10:14:06 | 只看該作者
早幾年係MMS已有師兄把MINI無刷化!
hollowbean 發表於 2012-9-18 11:31:37 | 只看該作者
littlestep 發表於 2012-9-18 07:05
PWM 入的絛刷esc 早就有, (o者係直接用有刷開關singal 轉入ppm get 油門)
而mini-z 早1~2年前我見大陸班友 ...

唔係冇人玩。只係大家玩法唔同,閉門改裝的你見唔到姐。
littlestep 發表於 2012-9-18 17:42:07 | 只看該作者
回樓上 : SOR ...照計香港唔會冇人知!!  可能唔公開

回樓樓上 : 圖就真係冇, 我都唔明點解搞到好似唔比得人知咁 , 但國內mini場 好多人已經用無刷

等同 iw04m 勁多人玩但就沒幾個出聲一樣.
仲哥仔 發表於 2012-9-19 22:27:38 | 只看該作者
无啊,我吾知噶??应该系果d自己diy噶车先用。。但系果d车根本吾敢浦头,,,吾好话比赛了,赛例话可以用无刷加锂电都无一个来。。。
3wy2h 發表於 2012-9-19 22:43:16 | 只看該作者
其實係大陸玩埋曬啲偏門嘢嘅人一般都係唔識玩車的。果啲拿部車系度改來改去(所謂嘅DIY),然後又拿出來曬來曬去好可能連前後左右都未點分得清。
雪野男 發表於 2012-9-20 09:18:39 | 只看該作者
littlestep 發表於 2012-9-18 07:05
而mini-z 早1~2年前我見大陸班友 ...

係架MiniZ上面玩外轉????  我又真係好想睇下喎, 不過傾偈無相無偈傾啦

我都知大陸超多發明家, 極之有創意, 真係無得頂嫁
littlestep 發表於 2012-9-20 16:03:47 | 只看該作者
類似 HP05S o既外轉 , 成個馬達住改哂.
都係 pwm 轉為油門訊號.
就深圳廣州惠州 其實有幾個地下唔共閞的私人mini z 場
都係圍內自己人玩的

真係改到乜都有...當然 o的永遠好似iw04m 唔見得人咁..我都唔明...
btw 沒玩車已經10幾年,所以沒太深入了解.