RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: ThomasZ
收起左側

請教華DEE RTR

樓主| ThomasZ 發表於 2012-9-30 03:29:44 | 顯示全部樓層

我部vmx450隻電變玩左三排電就死了, 開機selftest時不停beep.... 請問有無得整?
另呢架rtr車d裝功真係唔掂, 摩打蓋三粒小螺絲都竟然無上實,結果摩打芯都有塵, 摩打上摩打坐二粒又唔實,結果掃齒, 摩打齒粒機米又唔實,結果無埋粒雞米。
架生日禮物未到生日就要整!好唔開心呀!
po2 發表於 2012-9-30 12:26:01 | 顯示全部樓層
ThomasZ 發表於 2012-9-30 03:29
我部vmx450隻電變玩左三排電就死了, 開機selftest時不停beep.... 請問有無得整?
另呢架rtr車d裝功真係唔 ...

RTR你都要跟跟D螺絲呢.至話電變有救的,你打比我.
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-9-30 15:02:23 | 顯示全部樓層
po2 發表於 2012-9-30 12:26
RTR你都要跟跟D螺絲呢.至話電變有救的,你打比我.

果然如你所料! 問題已經解決, 唔該哂師傅!!
po2 發表於 2012-10-1 00:41:32 | 顯示全部樓層
ThomasZ 發表於 2012-9-30 15:02
果然如你所料! 問題已經解決, 唔該哂師傅!!

客氣了,大家研究下呢!
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-10-11 00:29:50 | 顯示全部樓層
po2 發表於 2012-10-1 00:41
客氣了,大家研究下呢!

師傅! 又有野要請教了!
我個GYRO好似唔多願郁咁, 要FULL雞好多下先郁下,但郁幾秒就收皮了....
我玩慢車就好似無GYRO咁, 好難玩呀, 有無方法可以令GYRO早D郁同郁耐D? 係咪要攪攪個離合器?
另外我換左較尾輪前後那個金屬件後, 搖臂最尾正方形舊膠就裝唔落, 我而家就咁上螺絲得唔得?THANKS!!
今日拆左個架在迴旋處不停轉圈,好過癮!!
jf813 發表於 2012-10-11 09:46:20 | 顯示全部樓層
ThomasZ 發表於 2012-10-11 00:29
我個GYRO好似唔多願郁咁, 要FULL雞好多下先郁下,但郁幾秒就收皮了....
我玩慢車 ...

try to check if the gyro is touching the wheel shell.....  if that is the case use some spacer to center the gyro.    I am not sure if you can install the mm450 electric gyro  in the vmx.  Which works a lot better than the stock mechnical one.  
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-10-11 12:16:32 | 顯示全部樓層
jf813 發表於 2012-10-11 09:46
try to check if the gyro is touching the wheel shell.....  if that is the case use some spacer to  ...

謝謝! FULL雞唔多願郁應該係我換左支控同接收無SET番電變的中位和FULL雞位,而家SET番就好肯去了。
但另有問題, 電變不停閃紅燈,SET好了不是LOW VOLT CUT又不是過熱, 俾油就熄燈, 同說明書講的完全相反。請問係咩問題呢?
jf813 發表於 2012-10-11 18:18:11 | 顯示全部樓層
ThomasZ 發表於 2012-10-11 12:16
謝謝! FULL雞唔多願郁應該係我換左支控同接收無SET番電變的中位和FULL雞位,而家SET番就好肯去了。
但另 ...

sorry this I am not sure la.......  Maybe other ching can help?  
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-10-11 20:57:43 | 顯示全部樓層
jf813 發表於 2012-10-11 18:18
sorry this I am not sure la.......  Maybe other ching can help?

GYRO攪掂順番哂了, 原來裝少左粒SPACER,個飛輪真係打到內輪殼@@, 粒SPACER同3RACING D件一樣粉紅色, 我以為係S-ZERO D件無裝番上去.....擺鳥龍
另外我架車原地拉高速時,條尾軸會發熱, 熱到粒絲帽都少少辣手,請問正唔正常?
DRAG BREAK SET 0 ,但一收油個尾輪就好快停,條鍊輕緊睇落無特別。GYRO之前未攪好時又唔會喎.... 好多問題 但玩果陣又真係好過癮, 難道這是新手的宿命嗎
po2 發表於 2012-10-12 00:05:09 | 顯示全部樓層
ThomasZ 發表於 2012-10-11 00:29
我玩慢車 ...

換左較尾輪前後那個金屬件後, 搖臂最尾正方形舊膠就裝唔落???粒鑼絲向前方,才可調緊.
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-10-12 00:18:14 | 顯示全部樓層
po2 發表於 2012-10-12 00:05
換左較尾輪前後那個金屬件後, 搖臂最尾正方形舊膠就裝唔落???粒鑼絲向前方,才可調緊.

...

原來如此..
咁你個電變平時會唔會閃紅燈?
剛剛玩完回來, 第一次架車(似乎)完完整整咁行, 但個尾輪好似好緊咁,不過好好玩。
第三排電突然順哂靚哂, 但好難控制,原來GYRO唔行了, 明天再拆開睇吓咩事
jf813 發表於 2012-10-12 09:47:44 | 顯示全部樓層
ThomasZ 發表於 2012-10-11 20:57
GYRO攪掂順番哂了, 原來裝少左粒SPACER,個飛輪真係打到內輪殼@@, 粒SPACER同3RACING D件一樣粉紅色, 我以 ...

seems like maybe the oneway bearing is dead......  As the shaft should not get hot unless the oneway slip or other bearing is dead......
po2 發表於 2012-10-12 11:14:26 | 顯示全部樓層
ThomasZ 發表於 2012-10-12 00:18
原來如此..
咁你個電變平時會唔會閃紅燈?
剛剛玩完回來, 第一次架車(似乎)完完整整咁行, 但個尾輪好似 ...

電變閃燈系吾系冇電阿?你檢查清楚個GYRO有沒有裝錯呢.
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-10-15 23:52:29 | 顯示全部樓層
po2 發表於 2012-10-12 11:14
電變閃燈系吾系冇電阿?你檢查清楚個GYRO有沒有裝錯呢.

終於攪到架車妥妥當當了! 頭輪條通條縲絲真係FIT到痺! 換番GYRO個太陽齒即係順哂靚哂!
下次可以拆架玩了, 嘿嘿!
http://www.youtube.com/watch?v=gslnBCxZEeU
kayming 發表於 2012-10-16 14:32:33 | 顯示全部樓層

師兄們, 真係要請敎下你地, 我部車返左黎玩左兩三次都係唔係好肯轉灣, 有時覺得個GYRO 係轉緊, 但係就唔肯直行, 所以都放埋一邊無玩...
jf813 發表於 2012-10-16 15:43:47 | 顯示全部樓層
kayming 發表於 2012-10-16 14:32
師兄們, 真係要請敎下你地, 我部車返左黎玩左兩三次都係唔係好肯轉灣, 有時覺得個GYRO 係轉緊, 但係就唔肯 ...

bike with gyro you need to be really hard with the brake.  As the gyro with try to make the bike keep going forward.  with my arx540 I need to lock the rear wheel and slide the rear end to make it turn.  which is kind of cool.    I sold mine already.  I got a arx540 nitro but don't have time to build it yet...............................
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-10-16 20:47:56 | 顯示全部樓層
kayming 發表於 2012-10-16 14:32
師兄們, 真係要請敎下你地, 我部車返左黎玩左兩三次都係唔係好肯轉灣, 有時覺得個GYRO 係轉緊, 但係就唔肯 ...

點樣唔肯轉彎法? 成個瞓低哂無理由唔轉彎喎。直行就較吓微調該OK吧?
最緊要GYRO肯轉, 佢一轉就易玩好多。
po2 發表於 2012-10-16 23:43:49 | 顯示全部樓層
ThomasZ 發表於 2012-10-15 23:52
終於攪到架車妥妥當當了! 頭輪條通條縲絲真係FIT到痺! 換番GYRO個太陽齒即係順哂靚哂!
下次可以拆架玩了, ...

頭輪條縲絲冇介紹錯呢!