RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3800|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新人想入行

lung24 發表於 2012-9-25 21:12:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想入行應該買邊隻易上手同埋要配d咩大約幾錢呢?
唔該咁多c兄
zeda 發表於 2012-9-25 21:14:53 | 只看該作者
budget? size?
 樓主| lung24 發表於 2012-9-25 21:23:12 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-9-25 22:07:22 | 只看該作者
lung24 發表於 2012-9-25 21:23
正正常常既SIZE 我都唔識有咩SIZE分..
控4WD OR 6EX得唔得?可以既話我3~4XXX都OK既
呢個價錢可唔可以 ...

我砌緊架老孖Sherman,淨車三千頭,識行識走識出聲識著燈識開炮。不過攪得落黎要預五千。
lozter5228 發表於 2012-9-25 22:35:28 | 只看該作者

孖星1/16 .. 基本上除左控,接收同電全包, 不過要自己砌 ,控可以買4到6百果種都OK ,電買普通7.2v 不過建議最少買8000mAh..我而家用緊5千一排電頂唔到一個鐘. ,建議再去配一孖金屬履帶,可以唔用孖星都得不過要連動輛一齊換 ,除左m26同m4外孖星原廠帶都好易斷... m26同m4既帶斷左佢連後備件都無比你...
以上既野如果自己噴埋油加起離5千5左右
孖星基本上除左自己砌之外無野要煩 ,我新手入門都系玩緊孖星
恆龍都系1/16最普遍 ,READY TO RUN唔洗砌落地即玩 ,不過品質參差 ,價位由600到千5都有...
另一個唔想煩既方法 ,孖星有出READY TO RUN既1/16坦克.. 價位約8千到萬1 ,包電包控 ,塗裝同你系官網見到既展示車一樣

孖星另外有出1/35 ,不過玩野外我估1/16應該系最基本

另外R/C坦克比例通常有 1/72 ,1/35 ,1/24 ,1/16 ,1/10 ,1/8 ,1/6 ,1/4
 樓主| lung24 發表於 2012-9-25 23:23:23 | 只看該作者
lozter5228 發表於 2012-9-25 22:35
孖星1/16 .. 基本上除左控,接收同電全包, 不過要自己砌 ,控可以買4到6百果種都OK ,電買普通7.2v 不過建議最 ...

基本上除左控,接收同電全包!??
如果新手玩有冇話咩車款易上手D?買既話有冇野可以比我抄巧下照單全汁 如servo用咩咁
我應該都係買星星玩 油係用ts?佢個燈組同聲組係咪一齊架?
c兄好詳細 真係照顧d想入行人事
lozter5228 發表於 2012-9-26 09:54:18 來自手機 | 只看該作者
基本上就一盒孖星 ,一個4動控連接收 ,叉電叉機
咁就已經ok
askalaw 發表於 2012-9-26 12:23:29 來自手機 | 只看該作者
冇錯,星星係全面啲的。如果夠 buget 最好買星星。如果唔夠就係恆龍了。但玩星星要預埋買金屬履帶。預多千多元。
lozter5228 發表於 2012-9-26 13:46:36 來自手機 | 只看該作者
系…星星帶真系好易斷…
zeda 發表於 2012-9-26 16:59:33 | 只看該作者
lung24 發表於 2012-9-25 21:23
正正常常既SIZE 我都唔識有咩SIZE分..
控4WD OR 6EX得唔得?可以既話我3~4XXX都OK既
呢個價錢可唔可以 ...

如果平平哋, HL是一個不錯的選擇(尤其是可以即買即玩, 只是1千左右),
如果想自己有involvement, 雙星的坦克車是好好的選擇,
 樓主| lung24 發表於 2012-9-26 17:17:52 | 只看該作者
各位c兄有冇咩地方推介邊到買多款or平呢?
askalaw 發表於 2012-9-26 17:22:55 | 只看該作者
zeda 發表於 2012-9-26 16:59
如果平平哋, HL是一個不錯的選擇(尤其是可以即買即玩, 只是1千左右),
如果想自己有involvement, 雙星的坦 ...

冇錯, 改一架 HL, 可以改到成架星星既價錢, 小弟架三突就係其中一個例子.

1) HL 三突一架
2) 金屬 Road wheel
3) 金屬履帶
4) 金屬底盤
5) SLU 聲組
6) 3:1 波箱

加加埋埋都成 3-4K, 但大前提係要自己識小小改裝技術... 同埋攞自己黎攪, 但改得好會好有成工感
MinG325 發表於 2012-9-30 04:14:16 | 只看該作者
咁如果一架GEPARD要令到佢識郁既話
大約要幾多錢呢?
同埋係香港執唔執得齊所需既零件呢~?THX
16vale 發表於 2012-9-30 14:31:49 | 只看該作者
玩坦克,想玩得甘,要多D金,越拎多金,越玩越甘!慢慢玩好滋味
MinG325 發表於 2012-9-30 17:26:04 | 只看該作者
16vale 發表於 2012-9-30 14:31
玩坦克,想玩得甘,要多D金,越拎多金,越玩越甘!慢慢玩好滋味

最衰抽唔到生果金....
askalaw 發表於 2012-9-30 22:46:00 | 只看該作者
MinG325 發表於 2012-9-30 04:14
咁如果一架GEPARD要令到佢識郁既話
大約要幾多錢呢?
同埋係香港執唔執得齊所需既零件呢~?THX ...

香港未必執得齊喎 ..
MinG325 發表於 2012-9-30 22:47:33 | 只看該作者
askalaw 發表於 2012-9-30 22:46
香港未必執得齊喎 ..

oh.........點解我咁命苦架
我好喜歡佢轉轉下果個雷達呀
lozter5228 發表於 2012-9-30 23:07:23 | 只看該作者
直接去田宮訂一套R/C內臟吧... 不過散件買應該同買一架1/16一樣價位..
askalaw 發表於 2012-9-30 23:10:09 | 只看該作者
lozter5228 發表於 2012-9-30 23:07
直接去田宮訂一套R/C內臟吧... 不過散件買應該同買一架1/16一樣價位..

一定貴過一架RC ..
MinG325 發表於 2012-10-1 19:53:49 | 只看該作者
即係執齊件再買架淨車會貴過一架豹二?