RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3540|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

mini-z 其實抵唔抵玩...

MAZDA 發表於 2006-11-12 12:40:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
而家mini-z 平均每部由$7xx至上$12xx 不等 , 而中國造的mini-z 較平啲由$5xx-$6xx 左右... 但
唔多有貨 ! 其實我個人感覺mini-z 唔係咁抵玩 , 因為出得呢啲價錢已經可以買部大型rc 車 ! 如
孖星等 . 好像我最近引入的孖星GTR-34 都唔到$1100.... 唔買差電同差電機的話 . 同埋MINI-Z
需有大車咁上吓速度 ! 但拎出街比人感覺比人係小孩子的玩意........ 而且普遍人都唔知mini-z 是
什麼東西 , 眼中只當一架普通玩具車 .
soilderman83 發表於 2006-11-12 13:09:13 | 只看該作者
YOu can not compare with 1/10 toruing car,mini Z first buy is quit expensive but follow up is no need spend many money but 1/10 follow up need to spend many money e.g. tires,motor maintance,.Moreover,mini z is easy to carry out to play and the track is in Mong Kok easy to join with friend to playand the feeling of mini z is similar to 1/10,this my opinion only
xlarge 發表於 2006-11-12 13:11:38 | 只看該作者
The running cost of miniz is much lower than 1:10
actually, miniz is not for play at home or basketball court
if you really want to enjoy the fun og miniz
you have play it on track
antfai 發表於 2006-11-12 13:27:13 | 只看該作者
大陸仿製MINI-Z $250 RTR
xlarge 發表於 2006-11-12 13:33:40 | 只看該作者
原帖由 antfai 於 2006-11-12 13:27 發表
大陸仿製MINI-Z $250 RTR

其實香港人好聰明既
如果果架野係得既
宜家個個都係玩佢
而唔係玩緊貴幾個開既kyosho miniz la
antfai 發表於 2006-11-12 13:37:08 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2006-11-12 13:33 發表

其實香港人好聰明既
如果果架野係得既
宜家個個都係玩佢
而唔係玩緊貴幾個開既kyosho miniz la

貴有貴玩..平有平玩嘛..

起碼消費者有個選擇..

無壞Z!!

xlarge 發表於 2006-11-12 13:39:08 | 只看該作者
原帖由 antfai 於 2006-11-12 13:37 發表

起碼消費者有個選擇..

無壞Z!!

HOHO~
我無話過咩wo~
我只係想講如果有心玩miniz既
就唔好慳
ALEXANDER 發表於 2006-11-12 21:58:45 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 12/11/2006 12:40 PM 發表
而家mini-z 平均每部由$7xx至上$12xx 不等 , 而中國造的mini-z 較平啲由$5xx-$6xx 左右... 但
唔多有貨 ! 其實我個人感覺mini-z 唔係咁抵玩 , 因為出得呢啲價錢已經可以買部大型rc 車 ! 如
孖星等  ...

買GTR-34果$1100包括買左D咩!?咁平既!?二手!?
tivoli 發表於 2006-11-12 23:37:54 | 只看該作者
普通人眼中, 絕大部份 rc 車都係玩具
除了 1/8, 或 1/5 你同佢地講成皮幾野, 又或幾皮野..
佢地就會認同唔係「小朋友」玩具.

如果你同佢地講 1/10  唔係玩具, 細佬仔根本玩唔起的話
佢地只會話你白痴, 叫你不如供樓唔好玩

玩得 rc, 4, 5 千係最少...
支控靚少少 1 千幾
架車好少少 2 千幾
電, 差機又要錢
$1100 一架雙星... 我記得超過 10 年前第一次買 rc 都近 2 千..
waikit114 發表於 2006-11-13 12:23:12 | 只看該作者
一d都唔抵玩,零件超貴,仲貴過d大車
放棄玩mini-z了
kevin-ysl 發表於 2006-11-26 15:06:45 | 只看該作者
原帖由 waikit114 於 2006-11-13 12:23 發表
放棄玩mini-z了

非常有同感..我都已經改玩飛機及直昇機啦!
不過覺得好可惜...
freddy0999 發表於 2006-11-26 18:55:23 | 只看該作者
原帖由 waikit114 於 2006-11-13 12:23 發表
放棄玩mini-z了

反而我覺得 Mini-z 係車貴但係易養喎 . .. 件我覺得 ok 平下
freddy0999 發表於 2006-11-26 18:56:37 | 只看該作者
原帖由 ALEXANDER 於 2006-11-12 21:58 發表

買GTR-34果$1100包括買左D咩!?咁平既!?二手!?

GTR 34 果隻係 AWD . .. 包控同 Spare 件 , 但係我見唔到有 Ready set 賣 . .

KWS 間間都係得靜係 AWD 既底盤賣
清清 發表於 2006-11-26 19:01:25 | 只看該作者
一丁點兒唔覺抵玩,貴到離哂普,架車齊料貴過X-ray T2 007
xlarge 發表於 2006-11-26 21:16:24 | 只看該作者
miniz開頭果野係好貴
不過玩落running cost平好多
無咩野壞
仲有既係玩miniz方便,車場係市區,又收得夜
收工都玩得
又唔怕打風落雨,8號波都玩得
freddy0999 發表於 2006-11-26 22:47:43 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2006-11-26 21:16 發表
miniz開頭果野係好貴
不過玩落running cost平好多
無咩野壞
仲有既係玩miniz方便,車場係市區,又收得夜
收工都玩得
又唔怕打風落雨,8號波都玩得

. .. 買貴養平 , 我地呢 d 學生哥真係 1 流
freddy0999 發表於 2006-11-26 22:49:41 | 只看該作者
原帖由 antfai 於 2006-11-12 13:37 發表

起碼消費者有個選擇..

無壞Z!!

. .. 你唔好話呀 , 我睇 Auction 果張相 d 膠好似好化學咁
terencelyl7411 發表於 2006-11-27 11:53:06 | 只看該作者
原帖由 清清 於 2006-11-26 07:01 PM 發表
一丁點兒唔覺抵玩,貴到離哂普,架車齊料貴過X-ray T2 007

我架 AWD 改左 接近三千銀
JKC710 發表於 2006-11-27 14:31:36 | 只看該作者
原帖由 terencelyl7411 於 2006-11-27 11:53 發表

其實貴就真係貴左d, 我都改左2千左右, 不過o向屋企個廳度"cup"轉兩隻豉油碟玩八字drift, 真係爽到爆~~
我諗玩1:10就一定唔可以o向屋企咁掛?? 除非屋企好大啦...........
JKC710 發表於 2006-11-27 14:33:08 | 只看該作者
原帖由 terencelyl7411 於 2006-11-27 11:53 發表

其實貴就真係貴左d, 我都改左2千左右, 不過o向屋企個廳度"cup"轉兩隻豉油碟玩八字drift, 真係爽到爆~~
我諗玩1:10就一定唔可以o向屋企咁掛?? 除非屋企好大啦...........