RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9826|回復: 87
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想買車幾問

bEN812 發表於 2012-10-17 19:41:33 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好,我未玩過MINI﹣Z遙控車~
想問下而家KWS賣個幾個PACKAGE係咪唔包遙控?
今日去睇過分別係MR﹣03兩個版本(1個平版$9XX/特別版黃色$13XX),仲有就係MA﹣015,我呢個新型請問應該選擇邊個好呢?
我見有師兄放部MA﹣010 2手,有改裝既咁又抵唔抵買呢?
如果冇遙控買個2手,KT﹣18得唔得,因為見到又有2手~
原諒小弟咁多問題
wing1203 發表於 2012-10-17 20:11:55 | 只看該作者

MR﹣03兩個版本(1個平版$9XX/特別版黃色$13XX) <--- 呢兩個版本都唔跟控的
而MA-015 有出過一個有控的 (跟KT18) , 即係呢個MINI-Z AWD MA-015 DWS Chassis / Transmitter set ASF2.4GHz
http://www.kyosho.com/eng/products/rc/detail.html?product_id=108652
wing1203 發表於 2012-10-17 20:13:54 | 只看該作者
最主要係你想玩快車,定係飄移,會唔會上車場玩.
MR (後驅)主要係玩快車
而MA (四驅) 係可玩快車或者飄移
 樓主| bEN812 發表於 2012-10-17 20:27:17 | 只看該作者
我自己都未選擇好,如果係咁不如買部2手MA﹣010
新MA﹣015都唔平,個條LINK個PACKAGE今日睇好似唔多覺有
瘋語飄移 發表於 2012-10-18 00:17:00 | 只看該作者
有無2手車條LINK睇下...?如果無控又要買控,要預既錢又唔同....
yammax 發表於 2012-10-18 00:20:41 | 只看該作者
二手車 改左既野 你唔慢慢玩又唔知要黎做咩
同埋你去車場睇下野 車場有啲師兄會放二手車既 價錢可能唔平得幾多 起碼有咩事有人幫到手先呀嘛
 樓主| bEN812 發表於 2012-10-18 00:31:12 | 只看該作者
2手車條LINK http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... 7&fromuid=80317
咁我買左2手控先,再買架新車,咁會唔會好D?

killermomo 發表於 2012-10-18 09:19:19 | 只看該作者

師兄, 先買左部2手控都無所謂, 第日再 upgrade 啦, 但係部 2手車, 你要問清楚係咪 2.4G 先得, 唔好買錯, 如果唔係就玩唔到......
2手車, 呢度大把敗家仔 好容易捕到, 唔洗心急.......
 樓主| bEN812 發表於 2012-10-18 09:24:31 | 只看該作者
咁我而家就者係選擇mr-03/ma-015既新車~
如果呢兩架車又應該點選擇?係唔係睇下我想玩快車定飄移?
03車架係咪玩唔到飄移架?
killermomo 發表於 2012-10-18 10:28:49 | 只看該作者
bEN812 發表於 2012-10-18 09:24
咁我而家就者係選擇mr-03/ma-015既新車~
如果呢兩架車又應該點選擇?係唔係睇下我想玩快車定飄移?
03車架 ...

03係後驅車, set 車同, 控車技術要求, 我覺得係高d.....雖然好似平d, 但係日後d parts upgrade 加下加下, 可以嚇死人....
015 係4驅, 買原裝加 bearing, 飄移胎, 就已經係飄移車......
變快車, 就加兩條珠差, 快摩打, 跑車胎, 呢度要 1K 幾.......
siukuenchi 發表於 2012-10-18 10:40:47 來自手機 | 只看該作者
killermomo 發表於 2012-10-18 10:28
03係後驅車, set 車同, 控車技術要求, 我覺得係高d.....雖然好似平d, 但係日後d parts upgrade 加下加下, ...

我都有興趣mini z wor, 因為可以喺細D 嘅地方練吓先。主力玩Drift, 其實mini 多唔多嘢Set? 駛唔駛好似1/10咁攪吓反胎比咁?
BUZZ777 發表於 2012-10-18 10:41:50 來自手機 | 只看該作者
提提師兄,如果諗住買mr03而又諗住會改,咁就可以唔買黃色特別版,除非你好愛黃嘢
 樓主| bEN812 發表於 2012-10-18 10:57:49 來自手機 | 只看該作者
BUZZ777 發表於 2012-10-18 10:41
提提師兄,如果諗住買mr03而又諗住會改,咁就可以唔買黃色特別版,除非你好愛黃嘢 ...

多謝提醒,我都唔諗住買黃色~
琴日去食粥睇普通版,應該係最平個度~
killermomo 發表於 2012-10-18 12:34:12 | 只看該作者
bEN812 發表於 2012-10-18 10:57
多謝提醒,我都唔諗住買黃色~
琴日去食粥睇普通版,應該係最平個度~

兄弟, 黃車係後驅, 飄不到的................
 樓主| bEN812 發表於 2012-10-18 13:14:47 | 只看該作者
咁者係買ma-015喇,又可飄又可快~
不過而家個新車價出面相差$4~500左右喎.....
 樓主| bEN812 發表於 2012-10-18 13:48:51 | 只看該作者
siukuenchi:我pm覆唔到你,等級唔夠,食粥既野平均都平過其他幾間
siukuenchi 發表於 2012-10-18 19:39:25 來自手機 | 只看該作者
bEN812 發表於 2012-10-18 13:48
siukuenchi:我pm覆唔到你,等級唔夠,食粥既野平均都平過其他幾間

thanks!!

另外我想問,有set 嗰個控(kt18)係咪好雞?
如果想一步到位應該買咩控?
mt-4 / 4pl 嗰D 好似要加嘢先用得....
 樓主| bEN812 發表於 2012-10-18 19:44:35 | 只看該作者
siukuenchi 發表於 2012-10-18 19:39
thanks!!

呢樣就要問下d師兄~
不過經過幾日爬文,好似EX-10係個幾好選擇
JasonLeung 發表於 2012-10-18 20:23:25 | 只看該作者
siukuenchi 發表於 2012-10-18 19:39
thanks!!

MT4 4PL MINI-Z用唔到
siukuenchi 發表於 2012-10-18 22:04:31 | 只看該作者
原來係咁.

咁MA-015 係咪全部都係2.4G?
除O左BEARING 仲有咩要買?