RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2164|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[求教]冒煙後的處理

whocares 發表於 2012-11-15 01:19:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我有架壞了servo vr 成年的的am頻的ma010.
早幾日, 終於開工整留番好佢. 臨裝車前, 先用鱷魚鉗連埋線路板試一試.
我一時傻吓傻吓,  竟然誤將4舊電的電盒那組鱷魚鉗, 當作motor 線, 連去電路板的摩打位, 立即冒煙.

我就即刻cut左電, 個motor位的fet有好輕微拱起(只係好少).

我再駁番好線, 竟然冇事, 裝番好架車, 行得走得, 好似冇什麼問題......

我想求教各位 C Hing:

1.架車會唔會有什麼後遺症? (現在在家走了一排電, 唔發覺有什麼問題)

2.我之前幫我架ma015叠左fet, 有幾粒8858cz fet剩左到, 是否換了那對(其中一隻冒煙的motor fet, 3010X2 那組)較保險?
   定係一動不如一靜, 唔理佢, 等佢有什麼問題先算? (因換fet,都有一定難度,上次都攪左好耐才okay)

3.如要換fet, 是否連那對servo motor (3004x2 那組)的fet都要換?

希望有師兄可以比意見我, 先行謝謝.
ray2011 發表於 2012-11-15 10:14:37 | 只看該作者
買個部啦而家係2.4年代了
 樓主| whocares 發表於 2012-11-15 10:38:09 | 只看該作者

多謝ray2011 師兄回覆.

我已有部2.4G的ma015, 本來不想整那部27am的ma010. 但早排收左部零件車, 見有粒servo vr 可用, 故才開工修好架舊ma010,打算比我姪仔玩.
現在好似一切正常, 但驚有後遺症, 故才發帖問一問各C Hing, 希望有師兄可以幫吓我, 比吓意見我。再謝過.

kevt2005 發表於 2012-11-15 11:31:17 | 只看該作者
出得煙我相信對底板及零件有一定程度損害, 既然而家好似冇問題, 就繼續玩, 出問題再算, 你而家再换大amp數fets, 好可能加快底板死亡.  至於换fets, 最好一次過換曬全部同一model, 唔好mix fets.  雖然有師兄試過mix fets, 但理論上叠唔同amp數輸出fets會導至低amp數fets過熱.  anyway, 我冇做過實驗.  自己決定喇.
 樓主| whocares 發表於 2012-11-15 11:44:17 | 只看該作者

多謝kevt2005的回覆

好多謝師兄提醒, 我唔去換fet啦.
咁我就繼續玩多兩三排電, 睇吓有冇唔正常的地方, 如冇問題,才比我姪仔玩.
thanks again.

好奇一問.
我想問吓,
係咪燒左fet,通常都會唔識前或後退?
會不會出左煙, 都未必燒左條fet?
kevt2005 發表於 2012-11-15 23:44:14 | 只看該作者

唔使客氣.  fet燒左應該架車完全唔郁, 行到就應該未死得曬或者無事.  出湮亦有可能係過熱令底版剩餘的松香來.  anyway, 架車行得就繼續玩, 有問題就買過架喇, 換底版唔值.

樓主| whocares 發表於 2012-11-26 23:28:26 | 只看該作者
前幾日, 因架車終於有"病徵"出現, 又上不到這個網, 見另外有一架零件車 個底板好似冇事, 就換左過來.
現在冇事了. 謝謝各位ching, 尤其是kevt2005 , thank you.