RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 消失了的遙控店舖 [打印本頁]

作者: zeda    時間: 2012-12-2 17:07
標題: 消失了的遙控店舖
[attach]671681[/attach][attach]671682[/attach][attach]671683[/attach][attach]671684[/attach][attach]671685[/attach][attach]671686[/attach][attach]671687[/attach][attach]671688[/attach][attach]671689[/attach][attach]671690[/attach][attach]671691[/attach][attach]671692[/attach]有一點難過, 因消失的大部分在香港島
[attach]671680[/attach]

作者: rk2    時間: 2012-12-2 17:30
80年代幫親過友誠,國際,德昌。
作者: soniccat    時間: 2012-12-2 17:53
我住港島,幫襯過 國際,都係依家好,去KWS 就幾乎行晒全港嘅RC舖!
作者: racart    時間: 2012-12-2 18:04
睇到呢D模型雜誌感覺自己真的年紀大了
作者: stam28    時間: 2012-12-2 18:29
集成0個間0吾係叫成市模型0羊?(可能我記錯。。。
BTW、集成0個間我以前経常幫襯。
Optima,Ultima全部都係集成買
作者: tiger1    時間: 2012-12-2 18:54
我在德昌買過無限 bulldog, 同 ABC 1/12 spark 4wd.
作者: m05car    時間: 2012-12-2 20:51
請問在北角碼頭的一間叫什麼…名字忙了!
作者: zeda    時間: 2012-12-2 21:10
m05car 發表於 2012-12-2 20:51
請問在北角碼頭的一間叫什麼…名字忙了!

應該是"恒年行"
作者: 16vale    時間: 2012-12-2 21:18
今非昔比,無限唏噓,。
作者: wingscreamer    時間: 2012-12-2 21:27
仲有灣仔克街 好似有間 新新.....

大有商場 先峄模型

皇后大道東合和過D近大皇爺市廟對面.....有一間咩X生
作者: wingscreamer    時間: 2012-12-2 21:28

作者: scale_rc    時間: 2012-12-2 23:21
我中學時 90's 年代初......4 樓有4 級果個商場好多 R/C 舖仔......
作者: arken    時間: 2012-12-3 00:12
其實克街之前新新模型坐落放銅鑼灣地鐵站F出口(渣甸坊出口,斜路位置!當年舊三越都只係地盤)
作者: winclearly    時間: 2012-12-3 00:44
漆咸道南亞州模型, 新世界中心奇趣屋, 勝利道宇宙模型, 新城市廣場5樓世界模型, 好運中心2樓領先模型, 恆豐中心恆豐模型, 窩打老道與砵蘭街交界新星模型
作者: winclearly    時間: 2012-12-3 00:46
stam28 發表於 2012-12-2 18:29
集成0個間0吾係叫成市模型0羊?(可能我記錯。。。)
BTW、集成0個間我以前経常幫襯。
Optima,Ultima全部 ...

集成中心先有城市模型, 後有國際
作者: chacha    時間: 2012-12-3 04:35
還有荃灣有幟模型
作者: samchung90    時間: 2012-12-3 05:38
racart 發表於 2012-12-2 18:04
睇到呢D模型雜誌感覺自己真的年紀大了

認同... 我加多句.. 有無覺得, 人大了, 童年的快樂, 真的一去不回... 大家有無同感呢?
作者: alanwhc    時間: 2012-12-3 07:02
zeda 發表於 2012-12-2 21:10
應該是"恒年行"

yes. 恒年行
作者: G4guy    時間: 2012-12-3 08:05
samchung90 發表於 2012-12-3 05:38
認同... 我加多句.. 有無覺得, 人大了, 童年的快樂, 真的一去不回... 大家有無同感呢? ...

sure!!!!!!!!!!!!
作者: stam28    時間: 2012-12-3 09:32
alanwhc 發表於 2012-12-3 07:02
yes. 恒年行

名我就0吾記得la。。。不過有去過幾次。
印象中好似要上幾級楼梯先入舖。
作者: stam28    時間: 2012-12-3 09:35
winclearly 發表於 2012-12-3 00:46
集成中心先有城市模型, 後有國際

原来如此!反宜国際我無印象。。。
作者: jf813    時間: 2012-12-3 09:43
stam28 發表於 2012-12-3 09:35
原来如此!反宜国際我無印象。。。

国際 still around.    city hobby still around too.  hehe.  Man, I am really old.  LOL
作者: rk2    時間: 2012-12-3 09:45
北角, 要上小小山的, 個間叫咩呢 . .. .  就係想唔起.. .. .
作者: rk2    時間: 2012-12-3 09:47
葵興商場內, 九龍城龍珠商場內都有轉賣 二手 RC的 . . 又唔記得個名.
作者: jf813    時間: 2012-12-3 09:48
rk2 發表於 2012-12-3 09:45
北角, 要上小小山的, 個間叫咩呢 . .. .  就係想唔起.. .. .

海船, sorry do not know how to type chinese......
作者: rk2    時間: 2012-12-3 09:49
jf813 發表於 2012-12-3 09:48
海船, sorry do not know how to type chinese......

BINGO 凱旋 !!
作者: zeda    時間: 2012-12-3 09:50
rk2 發表於 2012-12-3 09:45

是否主力賣船的, 如果是, 亦都是恒年行老板開的, 由北角碼頭搬上去, 老板已仙遊.
作者: zeda    時間: 2012-12-3 09:52
rk2 發表於 2012-12-3 09:47
葵興商場內, 九龍城龍珠商場內都有轉賣 二手 RC的 . . 又唔記得個名.

九龍城龍珠商場內轉賣 二手 RC的商店仍然健在
作者: RGear    時間: 2012-12-3 09:54
samchung90 發表於 2012-12-3 05:38
認同... 我加多句.. 有無覺得, 人大了, 童年的快樂, 真的一去不回... 大家有無同感呢? ...

Because we are too easy to buy RC now, but when we were kid, need to "work" very hard to save $ to buy it.

Only the hard to get item make you feel happy : >
作者: scale_rc    時間: 2012-12-3 09:56

城市係九龍城有樓上舖 (80's 尾~~90's 頭); 太子聯合廣場好似都有間分店 (到96-97 仲有)........龍珠商場係淩亂版好景, 印象中賣 2nd hand 多~~~
作者: rk2    時間: 2012-12-3 10:05
zeda 發表於 2012-12-3 09:52

哦, 10 多年都無去了, 得嫻上去懷舊下先 .. .
作者: alex306    時間: 2012-12-3 10:15
土瓜湾酉松模型
作者: stam28    時間: 2012-12-3 10:24
海港城都有一間!名就唔記得。。。不過我第一部Rc 雙星FOX係嗰到買,重記得一Set買咗1400。返到屋企被阿媽鬧咗好耐(~_~;)
作者: alanwhc    時間: 2012-12-3 10:38
stam28 發表於 2012-12-3 09:32
名我就0吾記得la。。。不過有去過幾次。
印象中好似要上幾級楼梯先入舖。 ...

是街舖來的, 在北角碼頭
作者: winclearly    時間: 2012-12-3 10:45

九龍城龍珠商場, 337二手專門店, 仲系度
作者: winclearly    時間: 2012-12-3 10:46
alanwhc 發表於 2012-12-3 10:38

恆年行,主力賣船
作者: hihizaza    時間: 2012-12-3 10:46
以前細個連西區西邊街都有間鈞記,好細間架,果時仲玩緊hotshot,改四條黃避震同膠保護板都係呢間買,但好快執左!
作者: jf813    時間: 2012-12-3 10:53
zeda 發表於 2012-12-3 09:50
是否主力賣船的, 如果是, 亦都是恒年行老板開的, 由北角碼頭搬上去, 老板已仙遊. ...

凱旋 is not own by 恒年行, 凱旋 is very active racing car in late 80's early 90's, I can't remember the name of the fat guy but I used to go there after school a lot......  恒年行 move to mountain side, too.  But not long after the owner pass away.....
作者: stam28    時間: 2012-12-3 11:08
alanwhc 發表於 2012-12-3 10:38

我記得,係北角邨街舖,対住巴士總站。只係印像中好似要上幾級樓梯、可能嗰陣係小學生,高度上有錯覺(>人<;)
作者: hihizaza    時間: 2012-12-3 11:14
stam28 發表於 2012-12-3 11:08
我記得,係北角邨街舖,対住巴士總站。只係印像中好似要上幾級樓梯、可能嗰陣係小學生,高度上有錯覺(> ...

仲有間中大定中記呀!
作者: zeda    時間: 2012-12-3 11:23
hihizaza 發表於 2012-12-3 11:14
仲有間中大定中記呀!

在北角電氣道
作者: zeda    時間: 2012-12-3 11:24
jf813 發表於 2012-12-3 10:53
凱旋 is not own by 恒年行, 凱旋 is very active racing car in late 80's early 90's, I can't remembe ...

yes, Ching is right.
作者: ESSO    時間: 2012-12-3 11:44
國際巳搬往旺角...
作者: rk2    時間: 2012-12-3 12:11
約 10年前旺角先達廣場對面. 要上樓的, 有間旺角模型, 好似似快捷前伙計開的. . . 只上過去一次半次.
作者: Joseph888    時間: 2012-12-3 12:31
唔得記得名,係彩虹村內也有一間,星期六去完城市就行過去睇睇.
作者: wingscreamer    時間: 2012-12-3 12:45

作者: toba7    時間: 2012-12-3 13:02
八六,八七年,信和中心都有幾間rc shop,我架rocky都係信和放咗$300
作者: toba7    時間: 2012-12-3 13:02
八六,八七年,信和中心都有幾間rc shop,我架rocky都係信和放咗$300
作者: lolototo    時間: 2012-12-3 14:52
好似係咪有間叫"藍鳥"在深水寶近石結尾某小型商場2樓?
作者: Ynot    時間: 2012-12-3 15:13
弟一部車係灣仔克街新新買,好似係當時ko代理,後來搬出告士打道
作者: rctc3rc    時間: 2012-12-3 15:20

旺角以前有間叫"金村子",
波鞋街與豉油街交界, 依家變左賣波鞋!

作者: rk2    時間: 2012-12-3 15:43
lolototo 發表於 2012-12-3 14:52
好似係咪有間叫"藍鳥"在深水寶近石結尾某小型商場2樓?

我記得藍鳥, 果時好興玩車玩得好, 攞過獎. 就會去開間遙控模型店 .
藍鳥好似係咁成立的. 當然仲有今天章生的永捷啦. 也有許多是倒轉來的, 城市, 高思敏, 是因開遙控模型店而玩車, 攞獎. 記憶中, 環球模型的老闆都係咁.
作者: rctc3rc    時間: 2012-12-3 15:45

想當年先達對面, 有間細鋪, 用部好細的電視機仔,
不停播錄影帶, (當時未有youtube可以重溫),
播埋d"草猛"係沙灘周圍行,
跟住就係兩架第一代"Wild Willy" 起頭打率角,
每次我都睇到唔舍得走
作者: lolototo    時間: 2012-12-3 16:05
rk2 發表於 2012-12-3 15:43
我記得藍鳥, 果時好興玩車玩得好, 攞過獎. 就會去開間遙控模型店 .
藍鳥好似係咁成立的. 當然仲有今天章 ...

果陣時真係好正,lunch實去巡下,結果仲左毒
作者: camlchris    時間: 2012-12-3 17:30
凱旋 is not own by 恒年行, 凱旋 is very active racing car in late 80's early 90's, I can't remembe ...

凱旋 ,英文名 好似叫TRC  "竫爆" 就係你所講肥哥哥,佢現在都係呢到的 member
作者: rk2    時間: 2012-12-3 17:41
rctc3rc 發表於 2012-12-3 15:45
想當年先達對面, 有間細鋪, 用部好細的電視機仔,
不停播錄影帶, (當時未有youtube可以重溫),
播埋d"草猛"係 ...

宏記是也 現今尚在.
作者: rk2    時間: 2012-12-3 17:45
當年宏記旁邊, 黑布街有間競技模型.
作者: chacha    時間: 2012-12-3 19:19
zeda 發表於 2012-12-3 09:52

337 還在?
作者: victor.rc    時間: 2012-12-3 20:34
Ynot 發表於 2012-12-3 15:13
弟一部車係灣仔克街新新買,好似係當時ko代理,後來搬出告士打道

Mr. MOK's first shop open at Causeway Bay Jardine's Bazaar late 70s.
作者: wongbunny    時間: 2012-12-3 21:09
重有英園

作者: kei777    時間: 2012-12-3 21:40
wingscreamer 發表於 2012-12-2 21:27
仲有灣仔克街 好似有間 新新.....

大有商場 先峄模型

新力模型
作者: winclearly    時間: 2012-12-3 21:46
toba7 發表於 2012-12-3 13:02

信和中心三樓, 德寶模型, 專賣自制德寶電變
作者: kei777    時間: 2012-12-3 21:51
rk2 發表於 2012-12-3 15:43
藍鳥好似係咁成立的. 當然仲有今天章 ...

藍鳥="唐國耀"前輩
作者: winclearly    時間: 2012-12-3 21:53
亞皆老街足球場對面,食為先後面, 亦有一間模型舖, 本地制作,專賣K80電變
作者: kei777    時間: 2012-12-3 21:53
camlchris 發表於 2012-12-3 17:30
凱旋 ,英文名 好似叫TRC  "竫爆" 就係你所講肥哥哥,佢現在都係呢到的 member  ...

除咗"爆爺"仲有"根叔"
作者: winclearly    時間: 2012-12-3 21:56
chacha 發表於 2012-12-3 19:19
337 還在?

今日仲有開舖, 依家專賣二手雜貨
作者: Ynot    時間: 2012-12-3 21:57
victor.rc 發表於 2012-12-3 20:34
Mr. MOK's first shop open at Causeway Bay Jardine's Bazaar late 70s.

Wah, 70's......I got my first in mid 80's 山貓,
作者: winclearly    時間: 2012-12-3 22:11
rk2 發表於 2012-12-3 17:45
當年宏記旁邊, 黑布街有間競技模型.

ching, 仲記唔記得, 86年競技模型, 放咗架1/8平跑做招牌, 仲寫明貴族車王,當年淨車都四千幾, 夠買四部Turbo Optima
作者: winclearly    時間: 2012-12-3 22:14
rctc3rc 發表於 2012-12-3 15:20
旺角以前有間叫"金村子",
波鞋街與豉油街交界, 依家變左賣波鞋!

金村子, 系唔系放咗張蚊車枱系舖入面嗰間呀!
作者: kei777    時間: 2012-12-3 22:14

競技=的林仔
作者: winclearly    時間: 2012-12-3 22:24
rk2 發表於 2012-12-3 12:11
約 10年前旺角先達廣場對面. 要上樓的, 有間旺角模型, 好似似快捷前伙計開的. . . 只上過去一次半次.  ...

3P有系度做過, 約95,96年, 佢頁廣告寫全球最快華人
作者: kmart    時間: 2012-12-3 22:38
有冇Ching 記得炮台山有間凱旋無線電行?(有售RC)
作者: kmart    時間: 2012-12-3 22:41

That guy is called 浚偉良, 當年我仲稱呼他為肥哥哥
作者: winclearly    時間: 2012-12-3 22:44
hihizaza 發表於 2012-12-3 11:14
仲有間中大定中記呀!

北角中記, 三+幾年前去過, RC專賣田宮, 亞達利同靜太模型
作者: hihizaza    時間: 2012-12-3 22:48
幾多中坑
作者: winclearly    時間: 2012-12-3 23:02
chacha 發表於 2012-12-3 04:35
還有荃灣有幟模型

A組冠軍莫國麟坐鎮
作者: bumper    時間: 2012-12-3 23:19
chacha 發表於 2012-12-3 04:35
還有荃灣有幟模型

有幟模型響二樓,地下都有間模型舖,師兄記唔記得叫乜名,我讀書果時係幫襯佢架
作者: tunagt    時間: 2012-12-3 23:22
Joseph888 發表於 2012-12-3 12:31
唔得記得名,係彩虹村內也有一間,星期六去完城市就行過去睇睇.

基達書局內某一個角位查fit 人 ......忌廉  
作者: bumper    時間: 2012-12-3 23:28
以前太子大埔道近白楊街附近,
好似有間長城模型,
有冇師兄有印象呀
作者: aattaa    時間: 2012-12-3 23:45
bumper 發表於 2012-12-3 23:28
以前太子大埔道近白楊街附近,
好似有間長城模型,
有冇師兄有印象呀

長城模型-玩船嘅明叔
作者: ep91eddie    時間: 2012-12-3 23:45

真的一去不返
作者: bus338    時間: 2012-12-4 00:34
ep91eddie 發表於 2012-12-3 23:45
真的一去不返

我也加一間,又係三十幾年前,

天光道同馬頭圍道交界有間興記模型,

專賣孖星產品及氣鎗,那時望住支 ss9000,

口水留乾..........
作者: Deemax    時間: 2012-12-4 00:44
我第一架r/c都係恆年行買ga,現只好默默懷念
作者: chacha    時間: 2012-12-4 03:45
winclearly 發表於 2012-12-3 21:56
今日仲有開舖, 依家專賣二手雜貨

原來重有做,撘巴士經過龍珠,都見到 337 招牌,
作者: chacha    時間: 2012-12-4 03:45
winclearly 發表於 2012-12-3 23:02
A組冠軍莫國麟坐鎮

對呀
作者: chacha    時間: 2012-12-4 03:46
bumper 發表於 2012-12-3 23:19
有幟模型響二樓,地下都有間模型舖,師兄記唔記得叫乜名,我讀書果時係幫襯佢架 ...

唔記得0拿
作者: zeda    時間: 2012-12-4 08:53
chacha 發表於 2012-12-4 03:45
原來重有做,撘巴士經過龍珠,都見到 337 招牌,

但他賣的二手模型真的很七八十年代, 和時代脫了節
作者: rk2    時間: 2012-12-4 08:53
kei777 發表於 2012-12-3 22:14
競技=的林仔

我只記得有個名叫 " Dick Lam"
作者: zeda    時間: 2012-12-4 08:54
Deemax 發表於 2012-12-4 00:44
我第一架r/c都係恆年行買ga,現只好默默懷念

我第一架拖船也是在恆年行買的
作者: jf813    時間: 2012-12-4 09:48
kmart 發表於 2012-12-3 22:41
That guy is called 浚偉良, 當年我仲稱呼他為肥哥哥

Thanks, I think I call him 肥哥哥 too, hehe.  
作者: wingscreamer    時間: 2012-12-4 10:41
kei777 發表於 2012-12-3 21:40
新力模型

作者: wingscreamer    時間: 2012-12-4 10:44
bus338 發表於 2012-12-4 00:34
我也加一間,又係三十幾年前,

天光道同馬頭圍道交界有間興記模型,

興記 以前系灣仔分域銜 都有....賣仟人震...
作者: rcworldhk    時間: 2012-12-4 10:46
國際=CSO
http://www.cso.com.hk/htdocs/index.php
作者: macau-rc    時間: 2012-12-4 11:29
kei777 發表於 2012-12-3 21:40
新力模型

我架Serpent 6000和Bolink Eliminator係新力度買
作者: ravaglia    時間: 2012-12-4 12:07
hihizaza 發表於 2012-12-3 10:46
以前細個連西區西邊街都有間鈞記,好細間架,果時仲玩緊hotshot,改四條黃避震同膠保護板都係呢間買,但好快 ...

係唔係近住第二街? 我記得過少少係薄扶林道近住第二街有一間又係好細間, 仲放住架 Porsche 959.
作者: hihizaza    時間: 2012-12-4 12:15
ravaglia 發表於 2012-12-4 12:07
係唔係近住第二街? 我記得過少少係薄扶林道近住第二街有一間又係好細間, 仲放住架 Porsche 959.  ...

應該係,後來薄扶林道近第一街又開一間,名唔記得左!
作者: polarbear    時間: 2012-12-4 13:55
Joseph888 發表於 2012-12-3 12:31

小紀亷, 劉紀廉的

作者: polarbear    時間: 2012-12-4 13:58
ravaglia 發表於 2012-12-4 12:07
係唔係近住第二街? 我記得過少少係薄扶林道近住第二街有一間又係好細間, 仲放住架 Porsche 959.  ...

發利隆/兆利隆
作者: polarbear    時間: 2012-12-4 14:01
觀塘偉利都收埋了(市建)
作者: Ynot    時間: 2012-12-4 14:05
堅道發利隆,香港仔飛翔

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2