RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: zeda
收起左側

消失了的遙控店舖

bei6266 發表於 2013-6-13 22:49:29 | 顯示全部樓層
zeda 發表於 2013-5-29 08:47
我都有一未砌的藍絲帶, 不記得幾時買和那處買

藍絲帶起碼3x年囉.記得個時重係長沙灣球場園形水池度放船
 樓主| zeda 發表於 2013-6-14 08:51:24 | 顯示全部樓層
bei6266 發表於 2013-6-13 22:49
藍絲帶起碼3x年囉.記得個時重係長沙灣球場園形水池度放船

很久了, 我記得在維園有人放, 速度很快, 但沒有遙控
bear_cat_x 發表於 2013-6-15 19:08:16 來自手機 | 顯示全部樓層
silvernet35 發表於 2013-6-8 02:26
RC 老餅玩意 !

其實當年玩rc都唔算大眾玩意,一百個同學朋友仔中都未必有一個玩rc.到咗呢代就變成超過99%家庭嘅小朋友無受到rc嘅傳承辣。
點解係超過99%呢?因為嗰一個%嘅rc人其中有有部份都唔會道小朋友玩rc.其中原因可能係自已都有車要整,整多部就無謂喇,更甚者自己都唔玩潻呀,一間唔得閒理個b攪到阿b無心機讀書攪到默書得嗰99分然後俾老虎攪到不得安靜就唔好喇
uboat 發表於 2013-6-17 09:13:50 | 顯示全部樓層
其實我覺得由砌模型到玩各類RC玩意,都開始有斷層出現,亦可能而家嘅娛樂太多!後生一輩未必有咁好耐性玩呢樣野!
Wallace 發表於 2013-6-17 10:51:30 | 顯示全部樓層
所以而家o的模型生產商為生存都要變. 最明顯就係將個"砌"字抹去...R/C出RTR, **有"masterwork collection", 高達都好多"現成"model. 仲有的o的"發燒級" figure e.g.Iron man 都係咁. 砌模型變o左買模型返來擺

exo_oni 發表於 2013-6-17 11:43:37 | 顯示全部樓層

炮台山 我第一架RC都係幫襯凱旋呀 !!

ralphli 發表於 2013-6-17 12:01:05 | 顯示全部樓層
仲有無人記得以前太子警署對面長城模型
rk2 發表於 2013-6-17 14:39:23 | 顯示全部樓層
ralphli 發表於 2013-6-17 12:01
仲有無人記得以前太子警署對面長城模型

專賣飛機的。
colgatent 發表於 2013-7-2 10:51:56 | 顯示全部樓層
據聞業主賣舖洗衣街英明模型快將結業
 樓主| zeda 發表於 2013-7-5 09:58:02 | 顯示全部樓層
官塘那間遙控店(市建局已收地)仍然照常營業, 有折, 但唔算平
saihung281692 發表於 2013-7-5 13:18:11 | 顯示全部樓層
kei777 發表於 2012-12-3 21:51
藍鳥="唐國耀"前輩

藍鳥,白田購物中心2/F,好懷念
saihung281692 發表於 2013-7-5 13:21:10 | 顯示全部樓層
重有青山道同北河街嘅商場2/F,有間德寶,整佢自己出嘅電變,我重記得燒左,攞上去整,10Mins攪掂,$15整翻好添

樓主| zeda 發表於 2013-7-6 18:31:12 | 顯示全部樓層
在好景旁巷入面行到尾的模型店又執了
kwok 發表於 2013-7-6 18:38:53 | 顯示全部樓層
saihung281692 發表於 2013-7-5 13:18
藍鳥,白田購物中心2/F,好懷念

係置輝商場吧!
saihung281692 發表於 2013-7-6 19:43:16 | 顯示全部樓層

可能係我攪錯
Kevin8933 發表於 2013-7-6 20:53:47 | 顯示全部樓層

絕對同意依+啲細淨係識电腦同手機,我都有同個仔玩RC,但叫佢學整車就一句好複雜,你整我玩
強強 發表於 2013-7-14 10:04:00 | 顯示全部樓層
西環車之堡都做(買)今個月炸我第一架搖控車同貨櫃車都係幫襯佢真係可惜
車壇新手 發表於 2013-7-14 18:38:21 | 顯示全部樓層
以前放學定必經路線, 銅鑼灣興記, 集成, 克街新新, 環球, 唔行過就好似周身唔安樂...
 樓主| zeda 發表於 2013-7-15 09:08:32 | 顯示全部樓層
車壇新手 發表於 2013-7-14 18:38
以前放學定必經路線, 銅鑼灣興記, 集成, 克街新新, 環球, 唔行過就好似周身唔安樂...  ...

以前港島有很多遙控店, 但現在好似一間都無(灣仔道偉李無rc 嘢賣)
andycarol 發表於 2013-7-15 09:35:57 | 顯示全部樓層
colgatent 發表於 2013-7-2 10:51
據聞業主賣舖洗衣街英明模型快將結業

英明麥小姐好好人  佢地在弼街個邊洗衣街再繼續營業