RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4390|回復: 39
打印 上一主題 下一主題
收起左側

打算買車新手一問

locheukman 發表於 2012-12-11 23:31:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位好,我以前都玩過第一代miniz ,之後因出來工作就沒玩,
最近打算再玩,初步選擇會買awd玩,因為以前玩mad 01,
所以想轉下(但唔排除會再買多架XD)
今晚出kws見到有淨架或audit8殼既套裝出售,
想問下淨架,另外買殼同車軨,加埋控大約預算要幾多呢?
之後打算星期六下午放工應該會上CT玩,到時再多多指教
Nori 發表於 2012-12-11 23:42:48 來自手機 | 只看該作者
今晚我都買左架audi,kws最平$1490。kt18控約$600
bEN812 發表於 2012-12-12 00:07:43 | 只看該作者
車架既睇下你鍾唔鍾意R8個殼,如果LIKE就買套裝唔洗煩,如果唔LIKE就煩小小,買淨架+個自己心水殼,不過大部份殼都係FOR MR車架,如果買左要再買岩OFFSET既車鈴先玩得.....
至於控我建議買枝2手機EX-10玩,係二手區度都有幾枝放緊~
CT D人好好人,多D上去玩大家交流下~
我都係剛剛玩冇耐,多多指教~
wing1203 發表於 2012-12-12 00:53:05 | 只看該作者
wing1203 發表於 2012-12-12 00:56:40 | 只看該作者
如果買淨架再加殼既,玩AWD的話,到時去到CT先再買車軨都可以
控既話,建議都係買枝二手ex-10 , 除左呢度二手區,ct都可能會有二手ex-10的,到時你可以問問
d.s 發表於 2012-12-12 08:29:14 | 只看該作者
二手ex10 +1
thomasccc 發表於 2012-12-12 12:01:20 | 只看該作者
請問二手ex10 咩價位
d.s 發表於 2012-12-12 14:03:19 來自手機 | 只看該作者
最新版約$1600-$1800
舊版約$$1100-$1300
 樓主| locheukman 發表於 2012-12-12 22:32:07 | 只看該作者
bEN812 發表於 2012-12-12 00:07
車架既睇下你鍾唔鍾意R8個殼,如果LIKE就買套裝唔洗煩,如果唔LIKE就煩小小,買淨架+個自己心水殼,不過大 ...

因為以前都係玩MR,所以想試下玩AWD者,因為想玩飄移同快車(比較貪心),不過殻就真係要再夾,支控2手都咁貴,好似玩kt18好點@@
wing1203 發表於 2012-12-12 23:11:19 | 只看該作者
locheukman 發表於 2012-12-12 22:32
因為以前都係玩MR,所以想試下玩AWD者,因為想玩飄移同快車(比較貪心),不過殻就真係要再夾,支控2手都 ...

好多師兄初時都覺KT18平,但係當你玩到一段時間,就會覺得佢唔夠用,都會轉用EX10
其實如果你覺得二手EX10貴的話,不妨考慮買一枝二手KT18先,覺得唔好用先換都唔洗咁貴
 樓主| locheukman 發表於 2012-12-12 23:19:24 | 只看該作者
wing1203 發表於 2012-12-12 23:11
好多師兄初時都覺KT18平,但係當你玩到一段時間,就會覺得佢唔夠用,都會轉用EX10
其實如果你覺得二手EX10貴 ...

咁要睇下CT有沒2手賣,因為買車就方便,選支控比較多考慮
bEN812 發表於 2012-12-12 23:49:11 | 只看該作者
wing1203 發表於 2012-12-12 23:11
其實如果你覺得二手EX10貴 ...

我當初都係咁,不過玩左一兩次就馬上搵2手10仔控,好在CT有師兄放
 樓主| locheukman 發表於 2012-12-12 23:57:01 | 只看該作者
bEN812 發表於 2012-12-12 23:49
我當初都係咁,不過玩左一兩次就馬上搵2手10仔控,好在CT有師兄放

如果去kws搵唔搵到2手ex10?
bEN812 發表於 2012-12-13 00:03:43 | 只看該作者
locheukman 發表於 2012-12-12 23:57
如果去kws搵唔搵到2手ex10?

我諗難d.....
可能係二手徵求區機會仲大
vickyrx7 發表於 2012-12-13 04:34:15 | 只看該作者
EX10 好過 EX5 好過KT18
558558 發表於 2012-12-13 09:19:25 | 只看該作者
bEN812 發表於 2012-12-12 23:49

http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=273666

在CT交易???
黑豬車手 發表於 2012-12-13 10:07:42 | 只看該作者
KT18絕對係一支好控,只係講方便攜帶已經殺哂,架車SET得好,渣KT18一樣可以跑好高圈速,SET得唔好渣KIY都係踫踫車
bEN812 發表於 2012-12-13 10:50:58 | 只看該作者
558558 發表於 2012-12-13 09:19
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=273666

在CT交易???

我個枝唔係係CT買,不過買左之後上面都有師兄放...
killermomo 發表於 2012-12-13 13:46:58 | 只看該作者
locheukman 發表於 2012-12-12 22:32
因為以前都係玩MR,所以想試下玩AWD者,因為想玩飄移同快車(比較貪心),不過殻就真係要再夾,支控2手都 ...

師兄, 其實都唔洗太過在意, 只要支2手 10仔係操作正常, 而你又無整難佢, 就算日後唔玩, 放出去都唔太驚無其他師兄接貨........
開頭一筆係肉痛d, 但你上得車場, 控住支 KT 18, 你就會身痕, 好快換控架啦....
10個有 9個師兄都係咁.....
Motul 發表於 2012-12-13 17:33:54 來自手機 | 只看該作者
慢你, 有支十仔在玻璃櫃