RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kkchung
收起左側

[電變專區] HOBBYWING 好盈電子變速器玩家專區:

agnesleung99 發表於 2016-7-10 00:48:39 | 顯示全部樓層
tonykenwong 發表於 2016-3-17 12:33
有呀我現在只可以在電腦改setting,用咭對應吾到

电腦改咗,但數值粒星仍然改唔到
stevensh 發表於 2016-7-10 09:17:05 來自手機 | 顯示全部樓層

有冇高手知點解新版反而冇左Boost Start/End RPM? 是否自動波會比之前有得教Start/End RPM更好更快??
arto6 發表於 2016-7-10 18:47:29 | 顯示全部樓層
stevensh 發表於 2016-7-10 09:17
有冇高手知點解新版反而冇左Boost Start/End RPM? 是否自動波會比之前有得教Start/End RPM更好更快?? ...

首先,我唔係高手,只係我分享我了解嘅野(未必啱)
- 自動波係叻D, 因為boost 係跟手指比幾多就落幾多timing
- 舊firmware 嘅boost setting 係(end rpm - start rpm) /boost timming , 啫係跟據每上升幾多rpm 而去加幾多timing 嘅運作模式,咁啫係會有轉數唔肯上佢就唔比timing嘅情況,通常出現在a) 齒比過細
b)電池唔夠力
c) 比油太急而轉數上唔切
以上幾點因為模式所規限,所以電變唔肯落timing 比摩打,所以加速慢咗,turbo 會遲出(因為行晒boost 先比落turbo)

stevensh 發表於 2016-7-10 20:24:00 來自手機 | 顯示全部樓層

哦......原來係咁!但出現另一個問題,就係如果自動波比較好,點解xr10會變返手動調教boost既?
arto6 發表於 2016-7-10 20:48:25 | 顯示全部樓層
stevensh 發表於 2016-7-10 20:24
哦......原來係咁!但出現另一個問題,就係如果自動波比較好,點解xr10會變返手動調教boost既? ...
[size=28.2286396026611px]Information by 小車:[size=28.2286396026611px]Boost进角开启方式,RPM、Auto方式有什么差别?
[size=28.2286396026611px]RPM模式时,Boost进角值根据设定的起始转速来动态分配。(和以前V3.1 1130版本一样)
[size=28.2286396026611px]Auto模式时,Boost进角值根据由电调自动根据油门大小来动态分配。(和以前V3.1 0627版本一样)

RickWWW 發表於 2016-7-17 13:02:32 | 顯示全部樓層
各位c hing

我剛買了Hobby Wing XerunV3.1 120A ESC放落部 D4 Sakura RWD

用緊OCRA Rx2 10.5T motor

想問問各位有無 boost & turbo setting可提供參考

Many Thanks
jago375 發表於 2016-8-24 19:04:17 | 顯示全部樓層
請問各師兄,買左好盈2.1有點問題想寄回維修,請問除左隻2.1外仲有冇野要一齊比佢,係極高速買左10曰左右,但係冇比單又冇保用卡,又唔知寄去邊,點搞好
hung1980 發表於 2016-8-25 13:12:42 來自手機 | 顯示全部樓層
jago375 發表於 2016-8-24 19:04
請問各師兄,買左好盈2.1有點問題想寄回維修,請問除左隻2.1外仲有冇野要一齊比佢,係極高速買左10曰左 ...

有什麼問題?
jago375 發表於 2016-8-25 14:00:46 | 顯示全部樓層

冇左後波,識用的,已買第3隻
hung1980 發表於 2016-8-25 18:40:09 來自手機 | 顯示全部樓層
jago375 發表於 2016-8-25 14:00

中位已調?插入程式咭冇後波選擇?那要回廠
hung1980 發表於 2016-8-25 18:40:31 來自手機 | 顯示全部樓層
jago375 發表於 2016-8-25 14:00

jago375 發表於 2016-8-25 21:31:36 | 顯示全部樓層
hung1980 發表於 2016-8-25 18:40

唔該師兄
神奇俠 發表於 2016-9-14 22:10:43 | 顯示全部樓層

取消

取消
gos 發表於 2016-9-15 17:29:59 來自手機 | 顯示全部樓層
果一佰多元冇得慳
deedeeho 發表於 2016-9-16 00:57:02 | 顯示全部樓層

想問下2,1為何後波快過向前,用搖控選擇相反左都是一樣,只是方向到轉,頂前是向前按後是向後,但都是向前慢過向後快,如果要用咭選擇應如何選擇,吾該C兄們
Never-N 發表於 2016-10-29 01:00:14 | 顯示全部樓層
我玩緊13.5T想問要點set先令加速快d開始同明顯