RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11763|回復: 106
打印 上一主題 下一主題
收起左側

搖控車超初哥

doc 發表於 2013-5-20 22:19:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
其實係早幾年前yomoko推出Drift RC時已經中毒 , 但幾於工作上太忙 , 慢慢毒性已減退.....
早幾個月前 , 跟身邊的朋友突然講起Drift RC既話題.....令我心裏面個團火 , 又重燃起來了!!!
基於當初只係抱住玩下就算既心態....所以我就淘左部1:10國產甩尾車豆腐車.....

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

初初玩起來都幾過癮(因要求不高)...但係自從係youtube睇過d漂移片 , 發覺呢部豆腐車比唔到我想要既野我.....
心知不妙....我又再次中毒了......=.="

題外話講完.....都係入返正題!
小弟爬個下文 , 原來而家玩drift既車都有好多款選擇...(我仲係以為得yomoko)
有朋友提議我出部孖星tt-01d , $7xx左右有一部 (正雜廠零件多 , 唔太貴 , 抵玩!) , 但係爬下文又發現好多師兄講緊3racing既sakura d3 cs sport....仲要唔係貴!

tt-01d 行軸 , sakura 行皮帶(個人比較鐘意皮帶既"吱""吱"聲)

想問一下師兄tt-01d 同 sakura 以下的比較
1.改裝parts既款式 , 價錢
2.改裝潛力
3.車殼款式選擇

另外想問下 sakura 係咪大陸牌子??
出車時係唔係要另外買搖控之類等等??
小弟出車budget 大約有$1500 , 夠唔夠買曬d基本野可以落場玩??

LOSE 發表於 2013-5-20 22:29:44 | 只看該作者
sakura 本港品牌
LOSE 發表於 2013-5-20 22:54:18 | 只看該作者
yokomo,sakura,等等,同你手頭上個部係兩回事,出車時要另外買所有野包括搖控,budget 大約$1500 唔夠,心算最最最.......最基本都要二千五三千,先免強落到地"行"
LOSE 發表於 2013-5-20 22:59:36 | 只看該作者
或考慮二手,就可以鬆動d
 樓主| doc 發表於 2013-5-20 23:07:46 | 只看該作者
即係基本落地要買....
1.底盤SET
2.搖控
3.車身電
4.叉機
仲有冇其他??
LOSE 發表於 2013-5-20 23:17:34 | 只看該作者
doc 發表於 2013-5-20 23:07
1.底盤SET
2.搖控

d3,就要,電變,麼打,
tt01就有跟電變,麼打,不過有炭刷
LOSE 發表於 2013-5-20 23:24:19 | 只看該作者
1.底盤SET
2.搖控

d3唔跟車殼
kelvinayhh 發表於 2013-5-20 23:28:56 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-5-20 23:36:17 | 只看該作者
改裝潛力就一定係d3好過tt01d,同埋始終d3都係出嚟玩飄移,車殼就1/10講明係飄移車殼正常都會啱,要闊車身,都好多款,如果真係要full op 連埋架車大約都要4000左右。
LOSE 發表於 2013-5-20 23:52:20 | 只看該作者
1.底盤SET
2.搖控

要求唔高,tt01抵玩,簡單,冇乜必要,值得改,d3改裝潛力就大好多,.....但係會好煩,變相問題亦多,新手未必整得掂,要心理準備好多心機!個人喜好,如果求簡軍tt01工房呢度search tt01二手都有好多部,可以睇下,
 樓主| doc 發表於 2013-5-21 00:07:17 | 只看該作者

咁D3配摩打,搖控,電變,電池有咩注意既地方?

1.摩打以小弟所知冇炭刷係功率好過炭刷
上YOKOMO個網睇摩打有分幾多T , T係咩來?
YOKOMO個網睇到都有好幾款摩打 , 價錢3200yen , 性能好不好?或是師兄有冇其他推介?

2.搖控是否都有分drift/on road車用?? 有冇咩牌子推介?

3.電池又有咩要注意?

小弟所知既搖控車品牌只有孖星 , yokomo同3racing....如果有咩其他牌子各師兄即管推介

睇過幾個師兄既post...相信我都會以d3埋手

底盤 : sakura d3 cs sport
搖控 : 搖控係咪包埋電變?
摩打 : 要冇炭刷 $500樓下
電池 : $400樓下
叉機 : $400樓下
外殼 : DRIFT X TREME PS13 SILVIA

LOSE 發表於 2013-5-21 00:22:53 | 只看該作者
1.底盤SET
2.搖控

連聲音都幫你諗埋,個d應該係無炭刷麽打聲,新手個人覺得tt01好d,佢基本上係for入門,拆開了解基本都好容易,冇cs都可以玩得一排架,練好手指,唔易,0岩玩,了解返自巳要d乜先逐樣換,唔洗盲摸摸
edd_0405 發表於 2013-5-21 00:26:36 | 只看該作者
doc 發表於 2013-5-21 00:07

Ching!我都係玩d3嘅!我覺得你都係儲多小小錢先好!op日後玩熟部車先諗!我第一次就俾咗大約兩千蚊到!不過我平身有控接收!我見你如果咩都要買過嘅!三千走唔甩!
edd_0405 發表於 2013-5-21 00:27:32 | 只看該作者

Ching!我都係玩d3嘅!我覺得你都係儲多小小錢先好!op日後玩熟部車先諗!我第一次就俾咗大約兩千蚊到!不過我平身有控接收!我見你如果咩都要買過嘅!三千走唔甩!
LOSE 發表於 2013-5-21 00:35:12 | 只看該作者

搖控唔連電變的,一般控,連接收,入門servo,控最好揀返2.4G,
bookkeyhk 發表於 2013-5-21 04:11:31 來自手機 | 只看該作者

摩打:可買sp 怒響$3xx、鋰電:有d $2xx 可以平返d,電變:預返$300-500,同埋部車要換頭單向、個CS可能要改細、加皮帶頂、摩打齒同埋呔呤,好多呢d垃雜嘢,大約咁計可以6到地$3000蚊左右真係無乜水位走,仲有車殼、燈杯、燈組同埋冼唔洗買埋d工具,每個人須求都唔同。
albert0329 發表於 2013-5-21 08:07:35 | 只看該作者
不如淨買D3砌住先,一路砌一路揾其它佩件仲好,電摩有套裝,去呢度睇下野。http://www.rcmart.com/
kahungboy 發表於 2013-5-21 12:49:16 | 只看該作者
search下二手區
有幾部d3 已改頭單細cs 都係賣大約600, 返黎都唔洗改
反而執下部車,裝裝拆拆就心較難/煩
 樓主| doc 發表於 2013-5-21 13:20:29 來自手機 | 只看該作者
多謝各師兄寶貴既意見,小弟比較享受組裝既過程,都會打算買部新車返來自己砌下,但係上3racing個網睇d3有分已組裝及未組裝版本,係廣華街都唔太覺有得賣@@ ,另外未砌既版本街價太概幾多錢?

有師兄提過孖星tt01d會比較合適未玩過搖控車既新手,但小弟比較喜歡皮帶驅動的,所以未有接納師兄既意見,敬請原諒小弟..
bookkeyhk 發表於 2013-5-21 17:42:29 | 只看該作者
doc 發表於 2013-5-21 13:20
多謝各師兄寶貴既意見,小弟比較享受組裝既過程,都會打算買部新車返來自己砌下,但係上3racing個網睇d3有 ...

Ching 如中意砌車就一定係d3,tt01d就易玩唔洗買咁多嘢,都係去唔到飄移車效果,不過真係要預多d錢先得,kws應該就 $6xx-7xx。