RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3614|回復: 18
收起左側

想請問各位12仔同pro10玩起上唻的分別

Nicholas.C 發表於 2013-10-9 06:43:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位ching好,
由於小弟有玩12仔,最近想入手一架pro 10玩下,
想問下各位有玩過12仔同pro 10的ching,
覺得兩種車玩起上唻的分別大嗎?
感覺上會有咩分別呢?
先多謝各位的經驗分享!Thx!

hardmankam 發表於 2013-10-9 21:47:29 | 顯示全部樓層
pro 10 穩定 D
12仔 靈活 D

樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-9 21:57:33 | 顯示全部樓層
hardmankam 發表於 2013-10-9 21:47
pro 10 穩定 D
12仔 靈活 D

感激CHING的資料呀~
唔該晒~
hardmankam 發表於 2013-10-9 22:28:07 | 顯示全部樓層
Nicholas.C 發表於 2013-10-9 21:57
感激CHING的資料呀~
唔該晒~

Which brand of 1/12 do you play?
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-9 23:22:25 | 顯示全部樓層
hardmankam 發表於 2013-10-9 22:28
Which brand of 1/12 do you play?

Serpent
rcbody 發表於 2013-10-10 09:50:22 來自手機 | 顯示全部樓層
12仔易玩好多,pro10 易推頭甩尾,頭呔去得比較快約6至8排,S100 同X10 都玩過分別唔大,死光條碳尾軸好易斷,現貨鐵軸多,碳軸多數要訂,可改用蛇軸尾合,車架實淨。蛇parts一樓有大部份~7折,紅星問過砌架車都夠,但無折,頭擔多虛位,頭上比雪條棍波箱珠差尾軸同部份件與S120共用,少少意見如有錯請見諒。
billgate803 發表於 2013-10-10 13:46:44 | 顯示全部樓層
講真,部部車都差不多,最緊要睇車手,同識唔識set部車
hardmankam 發表於 2013-10-10 20:13:11 | 顯示全部樓層

If you have serpent S120, it's wise to get serpent S100. Serpent parts should be easy to buy at 1/F.
I play xray x10, the rear axle is weak spot.  I bent mine already.
I also have TOP rebel, but have not tried it yet.  TOP's parts are cheap and easy to get at 1/F or 13/F.
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-10 20:33:31 | 顯示全部樓層
rcbody 發表於 2013-10-10 09:50
12仔易玩好多,pro10 易推頭甩尾,頭呔去得比較快約6至8排,S100 同X10 都玩過分別唔大,死光條碳尾軸好易 ...

真係唔該晒CHING呀, 你解釋得好詳細, 感激萬分!!
但聽CHING講完有D驚驚地, 其實我玩架12仔都真係好十分唔惦架~
要努力D先得~
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-10 20:47:43 | 顯示全部樓層
billgate803 發表於 2013-10-10 13:46
講真,部部車都差不多,最緊要睇車手,同識唔識set部車

多謝CHING的意見, 而且十分同意CHING講的, 明白技術最重要, 其次就係SET車了, 但小弟真係兩樣都冇!!
不過一直都好鐘意睇人玩PANCAR, 玩過後更愛上了尾轆車, 更好想追到D TOURING呀!
所以慢慢要係12仔討論區請教CHING們更多野了~

樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-10 21:01:34 | 顯示全部樓層
hardmankam 發表於 2013-10-10 20:13
If you have serpent S120, it's wise to get serpent S100. Serpent parts should be easy to buy at 1/F ...

真係多謝CHING既意見啊! THANK A LOT!!
呢個都係我想買番蛇仔既原因, 覺得佢係最易買零件的,
其次係鍾意AE, 因為覺得佢架車好型,
不過都覺TOP D野好似平D啊!!
photocatcher 發表於 2013-10-11 21:42:30 來自手機 | 顯示全部樓層
在你立場,買蛇啦!
d.s 發表於 2013-10-12 14:37:25 來自手機 | 顯示全部樓層
Xray好,冇後勤parts,令你揸得好小心~
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-12 17:09:27 | 顯示全部樓層
photocatcher 發表於 2013-10-11 21:42
在你立場,買蛇啦!

多謝晒CHING既意見, 其實都落實買蛇了, 但居然店主話要下星期先有貨~
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-12 17:17:18 | 顯示全部樓層
d.s 發表於 2013-10-12 14:37
Xray好,冇後勤parts,令你揸得好小心~

CHING您好呀, 好耐冇見呀~
GOOD IDEA, 但破釜沈舟式絕招, 係項羽級高手用的!!
d.s 發表於 2013-10-13 23:46:22 來自手機 | 顯示全部樓層
Nicholas.C 發表於 2013-10-12 17:17
CHING您好呀, 好耐冇見呀~
GOOD IDEA, 但破釜沈舟式絕招, 係項羽級高手用的!!
...

long time no see too
steven008 發表於 2013-10-16 00:19:40 | 顯示全部樓層
Xray 有條鋼軸好硬喎,玩咁耐都冇事,1/F 都有xray parts 啊,我xray 同個fd 部s100 用原裝setting, 用140a 6.5t 開turbo 都好定,冇話推頭甩尾
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-16 17:36:35 | 顯示全部樓層
steven008 發表於 2013-10-16 00:19
Xray 有條鋼軸好硬喎,玩咁耐都冇事,1/F 都有xray parts 啊,我xray 同個fd 部s100 用原裝setting, 用140 ...

唔該CHING, 我都諗住買S100, 同諗住玩住13.5T試下玩唔玩得惦先~
如果有CHING經開1/F, 見有S100返左貨通知下丫, THX~
steven008 發表於 2013-10-16 18:05:38 | 顯示全部樓層
Nicholas.C 發表於 2013-10-16 17:36
唔該CHING, 我都諗住買S100, 同諗住玩住13.5T試下玩唔玩得惦先~
如果有CHING經開1/F, 見有S100返左貨通 ...

講真我都覺得S100 車架靚仔D, 金屬件又多D