RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 阿邊個
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鋰電漲到幾漲先唔玩得?

bookkeyhk 發表於 2013-11-24 21:24:19 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-11-24 21:00
Book 兄講得非常啱聽,即刻搵野包住佢先,最近有冇玩車仔?

由其係佢好須要你嗰句,我都知好啱聽!
呢排成日整架真車壞壞哋,今個月小玩咗車仔!
dna 發表於 2013-11-24 22:54:34 | 只看該作者
講開又講
我習慣如果D電肥仔左會用防爆袋包住再拎去MTR 回收

大家又點做?

有朋友用報紙但爆係上來好易著火WOR
LOSE 發表於 2013-11-25 02:17:58 | 只看該作者
dna 發表於 2013-11-24 22:54
講開又講

用防爆袋包住再拎去回收就埂係VERY GOOD 啦,顧巳及人,
Kevin8933 發表於 2013-11-25 05:48:21 來自手機 | 只看該作者
dna 發表於 2013-11-24 22:54
講開又講

有人放上網底價賣咗佢

bookkeyhk 發表於 2013-11-25 22:00:59 | 只看該作者
Kevin8933 發表於 2013-11-25 05:48
有人放上網底價賣咗佢

二手鋰電............我第一個唔買,其實想平d有d強國品牌電都用得吓。
German 發表於 2013-12-3 23:32:49 來自手機 | 只看該作者
我記得我有個車友排3s 電漲到變左圓形仲繼續玩
Noir.KAZE 發表於 2013-12-4 11:31:17 | 只看該作者
依家d電話用Li-Po既都唔少啦,唔好成日仲諗電話用Li-ion啦
你用筒仔電都會爆ga,識唔識用同埋技術上佢唔易爆係事實

而事實係Li-Po你唔買貴佢都唔一定易爆易漲,呢一點係好衰
就算你買到5百幾6百蚊一排都好,都係會漲,都可能好快漲

我個人就係買一排試,ok先再買........除左上次SMC中左伏之外
另外SB都幾好,可以試下

平電我好少用,除左2年前既Excell真係好好用之外都冇再買平電
Noir.KAZE 發表於 2013-12-4 11:35:44 | 只看該作者
個人黎講,你每次用完都好明顯漲左一級又唔識收既話
我就唔會再用

如果電靚,唔係好漲但係
1.放電能力下降
2.平衡不能
就已經可以收佢工
howan 發表於 2013-12-4 14:16:27 | 只看該作者
我仲用緊 Excell 電, 只係輕微脹左少少
其實而家仲有無得賣 Excell?
Noir.KAZE 發表於 2013-12-4 14:58:01 | 只看該作者
早期果d都仲得,到我果邊車友大量買第3水左右已經唔得了
1BM 發表於 2013-12-4 17:15:18 | 只看該作者
聽講一漲就要掉, 否則好大鑊 , 輕則玩車唔爆, 嚴重者好爆 , 爆炸個爆
LOSE 發表於 2013-12-5 01:57:32 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2013-12-4 11:31
依家d電話用Li-Po既都唔少啦,唔好成日仲諗電話用Li-ion啦
你用筒仔電都會爆ga,識唔識用同埋技術上佢唔易爆 ...

日新月異,唔出奇,但我好奇咁search左成晚想八下睇下邊幾款手機,又實左搵唔到原廠用li po電既手機,真係好想知,唔想太out.....

Noir.KAZE 發表於 2013-12-7 12:22:58 | 只看該作者
LOSE 發表於 2013-12-5 01:57
日新月異,唔出奇,但我好奇咁search左成晚想八下睇下邊幾款手機,又實左搵唔到原廠用li po電既手機,真係好 ...

LG G2
HTC Butterfly S
HTC One Max
等等

其實好多廠都唔會係網上規格列明,或者係用中文"鋰聚合物"
如果真係想知可能要周圍問人

基本上大容量內置式我見就好多都係用Li-Po.......
Noir.KAZE 發表於 2013-12-7 12:26:03 | 只看該作者
1BM 發表於 2013-12-4 17:15
聽講一漲就要掉, 否則好大鑊 , 輕則玩車唔爆, 嚴重者好爆 , 爆炸個爆

睇你講既"漲"係有幾漲同埋係唔係不斷玩一次漲一圈
我早兩年買既Orion返黎差幾次就漲,不過仲可以玩到50排電次都仲好爆

依家用量低左......死左一排
仲有3排微漲服役中
1BM 發表於 2013-12-7 17:24:58 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2013-12-7 12:26
睇你講既"漲"係有幾漲同埋係唔係不斷玩一次漲一圈
我早兩年買既Orion返黎差幾次就漲,不過仲可以玩到50排 ...

甘我見漲就掉左, 迷好浪費 ><
lipo電都唔平 , 山寨電都200幾一排
Noir.KAZE 發表於 2013-12-8 03:17:14 | 只看該作者
1BM 發表於 2013-12-7 17:24

你真係要睇下係唔係玩完返黎漲住唔退嚕
如果係玩左幾次漲,之後就keep得住個size唔再漲落去,我個人認為係仲玩得
如果玩一次漲一圈,就算隻電仲爆得都唔會再用......

係貴ga啦,冇計......
我依家都係試緊電.......除左Orion未搵到一隻夠爆又唔多漲既電
LOSE 發表於 2013-12-8 15:39:00 | 只看該作者
1BM 發表於 2013-12-7 17:24

新師兄如果未了解,未判斷到自已既電池漲電情況,
真係唔建議漲電如常使用,用都要意識到存在危險性,
就算掌握到都唔建議用得太過漲,處理掉去回收箱都輕鬆d,唔洗驚燒左m記,mtr,電話舖,
記得五六年前真係試過係屋企叉舊漲電,重要6S1大粒裸電,一禁制就發覺吱一聲,變左勁漲,即刻幫佢爆左d熱縮膠,當堂成梳大蕉咁.....
睇左一陣,法覺佢重繼續越黎越漲,谷到衡硬晒又發滾點算,咪埋眼就咁掉去垃圾房,又唔想整親任何人,
即刻擺入雪櫃冰隔頂住,只係諗到點解屋企冇粉劑滅火筒,一時間諗唔到期他辦法,換衫衝落街"拎去海邊,..."處理"
諗起都有d對唔住D魚同埋地球..........真係好驚架!!,搞到咁呢HEA,甚至樂極生悲,咁就唔好啦