RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 14411|回復: 62
打印 上一主題 下一主題
收起左側

anthony_wg 發表於 2013-12-18 00:44:05 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我的 TA04 之前已經 POST 過了, 如果師兄覺得悶可以不理會啊.
今次只是分享一點細節. 因見近日師兄們 POST 了他們的愛車 TA02, TA03, 我也想分享我改動我部愛車 TA04 的地方. 小弟不具備豐富 RC 經驗, 而是業餘自娛的成人街童. 所以以下只能作分享, 不能作參考. 請勿見怪.  

nikonfan88 發表於 2013-12-18 08:50:44 | 只看該作者
...very neat......I have a NIB TA04R, hope to build it later, like yours...
scale_rc 發表於 2013-12-18 09:29:10 | 只看該作者
nice modifications w/ detailed explanations, tks c hing
lawlaw 發表於 2013-12-18 10:12:36 | 只看該作者
好車
death0 發表於 2013-12-18 10:20:19 | 只看該作者
師兄
我都重係玩緊TA04
想請教下你點裝風扇(果2條柱我而家都搵唔到有乜代用到, 同埋淨係上實2條柱就得?)
同埋你用幾多T既摩打?
 樓主| anthony_wg 發表於 2013-12-18 10:27:03 | 只看該作者
謝謝師兄們的回覆啊
 樓主| anthony_wg 發表於 2013-12-18 10:55:30 | 只看該作者
death0 發表於 2013-12-18 10:20
師兄
我都重係玩緊TA04
想請教下你點裝風扇(果2條柱我而家都搵唔到有乜代用到, 同埋淨係上實2條柱就得?)

係呀, 因為內裡兩粒長機米已在底盤上收緊, 所以直接收緊兩支柱就可以了. 那兩支柱用其他車的 STEERING POST. 而我選用 XRAY T3 那支是因為它是廋身而且下身可用六角批收實, 並且是黑色

上面風扇我只用了一只螺絲收實 (一只螺絲也足夠), 因為二樓板兩只螺絲距離多於 30mm. 所以風扇另一邊是開了坑的, 那只螺絲只是扶助而已. 所以我用貼紙包住佢遮醜

現在我放了隻有擦 ORION 13T 落去. 之前無擦是用 10.5T. 我的 TA04 在 JV 黃昏時候玩過一次, 車身很穩定, 很易操控, 但亦可能係我比較慢啦 ^^.
 樓主| anthony_wg 發表於 2013-12-18 11:04:57 | 只看該作者
差速方面, 我用前牙後珠. 前牙用 RIDE 70 泥膠, 尾珠用 "感覺" 收緊, 感覺約是靜止時候的 2000 度 SILICONE.
 樓主| anthony_wg 發表於 2013-12-18 11:47:24 | 只看該作者
nikonfan88 發表於 2013-12-18 08:50
...very neat......I have a NIB TA04R, hope to build it later, like yours...

GOOD ya!!

I split the parts of a TA04R to be the spare parts of my original TA04SS, but few years ago I turned it back to the standard 257mm wheelbase. I would like to rebuild my TA04SS for small area driving! see whether my spare parts are still enough later on.

death0 發表於 2013-12-18 14:21:57 | 只看該作者
mine is TA04S
lots of parts are different to yours
but i like this chassis very much
loman 發表於 2013-12-18 14:32:31 來自手機 | 只看該作者
我試過很多鋰電都放不下,需要磨闊個電位,但為何你條金磚咁fit位的?
 樓主| anthony_wg 發表於 2013-12-18 15:24:44 | 只看該作者
loman 發表於 2013-12-18 14:32
我試過很多鋰電都放不下,需要磨闊個電位,但為何你條金磚咁fit位的?

對. 內裡有一條骨要磨走, 長度方面就要試, 剛剛 BY 呢款好 FIT, 我用到有少少漲都重入到

chanyh13071 發表於 2013-12-18 22:12:48 | 只看該作者
rcworldhk 發表於 2013-12-19 01:26:11 | 只看該作者
Nice car
barrypops 發表於 2013-12-19 01:43:39 | 只看該作者
非常仔細及專業的改裝,多謝師兄
death0 發表於 2013-12-19 09:38:40 | 只看該作者
loman 發表於 2013-12-18 14:32

我磨左放電位頭尾每邊大約1MM
而家放到舊IP電,重有少少鬆
一定要慢慢磨
 樓主| anthony_wg 發表於 2013-12-19 10:07:13 | 只看該作者
death0 發表於 2013-12-18 14:21
mine is TA04S
lots of parts are different to yours
but i like this chassis very much

Yeah, I do like this chassis very much too! Indeed, TA04 is my favourite among my collections.
 樓主| anthony_wg 發表於 2013-12-19 10:08:53 | 只看該作者
death0 發表於 2013-12-19 09:38
我磨左放電位頭尾每邊大約1MM
而家放到舊IP電,重有少少鬆
一定要慢慢磨

師兄, 很難磨嗎? 因為我曾經也有此想法!

樓主| anthony_wg 發表於 2013-12-19 10:09:35 | 只看該作者
謝謝各師兄
death0 發表於 2013-12-19 10:16:59 | 只看該作者
anthony_wg 發表於 2013-12-19 10:08
師兄, 很難磨嗎? 因為我曾經也有此想法!

都有D難度
我搵朋友用機一下一下咁磨(太深會磨穿)
但係要磨既位置唔係好多
返去影相俾大家睇