RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: anthony_wg
打印 上一主題 下一主題
收起左側

樓主| anthony_wg 發表於 2013-12-19 10:19:56 | 只看該作者
death0 發表於 2013-12-19 10:16
都有D難度
我搵朋友用機一下一下咁磨(太深會磨穿)
但係要磨既位置唔係好多

好呀好呀, 謝謝你呀
billgate803 發表於 2013-12-19 13:07:31 | 只看該作者
好正嘅分享,we are ta04 brother
 樓主| anthony_wg 發表於 2013-12-19 13:16:21 | 只看該作者
billgate803 發表於 2013-12-19 13:07
好正嘅分享,we are ta04 brother

係呀係呀!! 好耐冇見啦
gavl 發表於 2013-12-19 18:11:41 | 只看該作者
師兄,可否講解下頭波箱點磨去1mm?
ray320 發表於 2013-12-19 19:14:57 | 只看該作者
你好!師兄!,
   我都玩緊TA04,想請教如果細皮帶個壓爛咗,有冇辦法補救!!唔該哂thanks
death0 發表於 2013-12-19 20:40:33 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

小弟既殘車
 樓主| anthony_wg 發表於 2013-12-20 00:19:55 | 只看該作者
gavl 發表於 2013-12-19 18:11
師兄,可否講解下頭波箱點磨去1mm?

當然可以啦. 見圖, 就是那兩個位置向入磨半亳米左右. 原因是二樓板把兩邊拉開, 皮帶拉緊了. 我的直接方法就是去掉前波箱少許, 令它不至頂著二樓板. 只要少許, 皮帶便能鬆了一點. 當然你和我的底兜工差可能會有不同, 要按情況而定. 但目標是令皮帶不太緊.
 樓主| anthony_wg 發表於 2013-12-20 00:25:36 | 只看該作者
ray320 發表於 2013-12-19 19:14
你好!師兄!,
   我都玩緊TA04,想請教如果細皮帶個壓爛咗,有冇辦法補救!!唔該哂thanks ...

哈哈, 其實我也没用原裝膠那個, 我改用了 TOP 那款. 買別的牌子也可以, 但設記在兩個 BEARING 頭尾中間加一塊墊片 (0.1 ~0.3mm). 保持 BEARING 没有橫向磨擦.

哎... 你是否指後皮帶那個 ? 是不是爛連著那小 BEARING 的後波箱 ? 可以換過 CARBON REINFORCED 的, 編號 49203. 要問問代理還有没有了.

樓主| anthony_wg 發表於 2013-12-20 00:33:24 | 只看該作者
哈, 我的 TA04 也有歷史痕跡. 也就是有這些痕跡才值得回味過去.

師兄, FIT 喎!! 唔駛磨好多都夠!!

death0 發表於 2013-12-20 09:41:01 | 只看該作者
anthony_wg 發表於 2013-12-20 00:33
哈, 我的 TA04 也有歷史痕跡. 也就是有這些痕跡才值得回味過去.

師兄, FIT 喎!! 唔駛磨好多都夠!!

2邊都磨少少就得
但係其他牌子電我就唔知得唔得喇

呢架野係我中學死慳死底咁儲返黎
可惜唔夠錢買TA04R
 樓主| anthony_wg 發表於 2013-12-20 10:31:41 | 只看該作者
death0 發表於 2013-12-20 09:41
2邊都磨少少就得
但係其他牌子電我就唔知得唔得喇

我係大學時代買的, TA04SS, 當時未出 TA04R, 又買唔起 TRF414. 當時有很多皮帶車也是這類設計. 除了奇怪設計的 TA06, 現在全都傾向左右佈置了.

ray320 發表於 2013-12-20 10:46:44 | 只看該作者
唔該哂、師兄、謝謝
hihizaza 發表於 2013-12-20 11:58:16 | 只看該作者
anthony_wg 發表於 2013-12-20 10:31
我係大學時代買的, TA04SS, 當時未出 TA04R, 又買唔起 TRF414. 當時有很多皮帶車也是這類設計. 除了奇怪 ...

TA06夠特別,此類設計可能係未來的標準
 樓主| anthony_wg 發表於 2013-12-20 14:45:28 | 只看該作者
hihizaza 發表於 2013-12-20 11:58
TA06夠特別,此類設計可能係未來的標準

我覺得 TA06 的設計者有一種執著, 把最有價值的中間位置用來放電和摩打, 喜好平衡而不介意增加動力傳導等的複雜性. 當然這作風也有利賺錢, 也可以分開與 TRF 的市場路線.

開始時我對 TA06 印象麻麻, 但當改裝這車的時候又覺得很有趣, 可能見慣了左右分佈的車, 覺得 TA06 可以 DIY 的改動也不少, 但缺點是費用也會直迫 TRF.

hihizaza 發表於 2013-12-20 16:11:10 | 只看該作者
anthony_wg 發表於 2013-12-20 14:45
我覺得 TA06 的設計者有一種執著, 把最有價值的中間位置用來放電和摩打, 喜好平衡而不介意增加動力傳導等 ...

非常同意,我架06ms改到貴過trf,但孖星就係咁,另你想下又一包,總之藍晒先開心,最後改到靚仔就唔捨得玩了!
 樓主| anthony_wg 發表於 2013-12-20 17:58:46 | 只看該作者
hihizaza 發表於 2013-12-20 16:11
非常同意,我架06ms改到貴過trf,但孖星就係咁,另你想下又一包,總之藍晒先開心,最後改到靚仔就唔捨得玩 ...

我跟你一模一樣呀!!   玩星星車既師兄大多數也有相同遭遇吧

開始時藍少少算啦... 不知不覺又藍左一半, 都已經一半咯, 藍埋果一半啦, 可藍既都藍晒, 搵下副廠重有冇得再藍...

最後藍晒啦, 歡喜啦, 但本車架車既用途亦改變左啦.... 本來係外用, 依家變成了內服  

hihizaza 發表於 2013-12-20 19:56:17 | 只看該作者
anthony_wg 發表於 2013-12-20 17:58
我跟你一模一樣呀!!   玩星星車既師兄大多數也有相同遭遇吧

開始時藍少少算啦... 不知不覺又藍左一 ...

最緊要藥到病除
rodmanwing 發表於 2013-12-23 22:55:33 | 只看該作者
COOL AH
a_do 發表於 2013-12-28 09:56:09 | 只看該作者
請問 c-hing ta04 要改頭直, 點算好?? 謝謝
rcplayer 發表於 2014-1-12 16:23:17 | 只看該作者
師兄
can u  show more detail about lower belt pulley?
i dont know how to install it