RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5582|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

帶PHANTOM 去旅行, 其實唔難!!

flyinghobby 發表於 2014-1-2 12:26:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

登錄/註冊後可看大圖

Ming776 發表於 2014-1-2 14:48:52 | 只看該作者
過海關有冇check
RCandylau 發表於 2014-1-2 14:57:28 | 只看該作者
其實有幾易?
siuwai999999 發表於 2014-1-2 15:29:39 | 只看該作者
其實我都想知點過關?
一匹狼 發表於 2014-1-2 15:38:36 | 只看該作者
點打包?原裝盒?
一匹狼 發表於 2014-1-2 15:39:30 | 只看該作者
點打包?原裝盒?
byuen 發表於 2014-1-2 16:37:54 | 只看該作者

帶 lipo 電出入境搭飛機有冇問題?
solaris8x86 發表於 2014-1-2 19:20:10 | 只看該作者

係咁樣計嘅.....

Formula:  Volts x Ampere hour (Ah) = watt hours (Wh)

實例1 (Example 1 - AR Drone 2.0 x 1排電): 11.1v (3S) x 2000mAh (即2A) = 即每排電出力22.2Wh
實例2 (Example 2 - Phantom Vision x 1排電): 11.1v (3S) x 5200mAh (即5.2A) = 即每排電出力57.72Wh

之後去睇最多香港人坐嘅Cathay Pacific Airway (CX).
http://www.cathaypacific.com/cx/en_HK/travel-information/baggage/restricted-items/batteries.html

Li Po電池屬於第二類 Rechargable Lithium Battery,Cathay (國泰) 容許嘅上限,以下以Phantom Vision為計算:

- 模型飛機上先放一排 (57.72Wh x 1 = 57.72Wh)
- 每名客人於手提行李內再放2排 (57.72Wh x 2 = 115.44Wh)

註: 任何電池均不能寄倉

3排5200mAh Li Po電池合供出力 173.16Wh,剛剛超過國泰航空公司上限嘅160Wh少少。想博夢嘅可帶3排,想肯定過關嘅就帶2排
就係咁樣....

樓主| flyinghobby 發表於 2014-1-2 19:32:02 來自手機 | 只看該作者
以phantom 的持航力兩至三舊電就夠啦, 加上其實我地不是一個人的
 樓主| flyinghobby 發表於 2014-1-2 19:35:20 來自手機 | 只看該作者
RCandylau 發表於 2014-1-2 14:57
其實有幾易?

就咁手拎
solaris8x86 發表於 2014-1-2 20:31:35 | 只看該作者
flyinghobby 發表於 2014-1-2 19:32
以phantom 的持航力兩至三舊電就夠啦, 加上其實我地不是一個人的

應該都夠嘅,一架上限距離於300丶400米內嘅飛機,每排電要飛20-25分鐘, 其實上面個風景於5-10分鐘內就會睇厭,以帶2排電計算就要飛40分鐘, 對駕駛員嘅體力上需求亦係一件苦事,夠玩大半個上午lu...
byuen 發表於 2014-1-2 22:19:24 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-2 19:20
係咁樣計嘅.....

Formula:  Volts x Ampere hour (Ah) = watt hours (Wh)

solaris ching 出埠航拍經驗好豐富喎.

solaris8x86 發表於 2014-1-2 22:26:48 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-1-2 22:19
solaris ching 出埠航拍經驗好豐富喎.

其實係"出海"經驗比較豐富.....因在河上或海上作超長距離巡航有相當風險,故需要在每次出航前要精確計算在物理 (Physic) 上每mAh能源能飛多遠,不然飛機沒有機會再回岸... 所以我經常要計算電池容量等問題....haha...
byuen 發表於 2014-1-3 10:14:31 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-2 22:26
其實係"出海"經驗比較豐富.....因在河上或海上作超長距離巡航有相當風險,故需要在每次出航前要精確計算 ...

我都響 youtube 度, 見識過 solaris ching 你嘅遠航功夫, 實在係嘆為觀止, 拜服拜服.

solaris8x86 發表於 2014-1-3 11:23:09 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-1-3 10:14
我都響 youtube 度, 見識過 solaris ching 你嘅遠航功夫, 實在係嘆為觀止, 拜服拜服.

...

我都考慮拾架2手Phantom v1改下,睇睇Phantom有無potential作科研用途,但DJI firmware並非Linux或open firmware式設計,要改造飛行相關性能唔容易。
byuen 發表於 2014-1-3 13:48:19 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-3 11:23
我都考慮拾架2手Phantom v1改下,睇睇Phantom有無potential作科研用途,但DJI firmware並非Linux或open f ...

Phantom 入面嘅哪吒 naza-m 飛控, 始終係 proprietary 嘢, 比起 apm 入面嘅 parameter, naza 算係乜都冇得改, 好處係齋飛唔洗諗咁多, 唔好處係你想諗多 d 都冇. 要改造 Phantom 嘅飛行相關性能, 只係得 d 外圍嘢搞下, i.e. gps antenna, 槳, motor, 電, 就係得咁多.

要 open source 不如買隻 Pixhawk 嚟睇下, solaris ching 你有興趣搞嘅話, 我第一個跟你搞.
dickylee 發表於 2014-4-7 15:25:00 | 只看該作者
點樣唔難??
mtx-4 發表於 2014-4-7 18:57:05 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-2 19:20
係咁樣計嘅.....

想請教,如果同行嘅朋友幫手攞兩個電池又得唔得呢?thx
solaris8x86 發表於 2014-4-7 20:29:06 | 只看該作者
mtx-4 發表於 2014-4-7 18:57
想請教,如果同行嘅朋友幫手攞兩個電池又得唔得呢?thx

Of course ok lar....
ysl99 發表於 2014-4-7 21:34:04 | 只看該作者
我將會帶 F550去沙巴