RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4946|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想玩unimog, 買砌好定自己砌好?

tempo3010 發表於 2014-1-29 16:50:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

新手想玩unimog 406 CC-01行下石路泥路
去廣華街望過, 砌好就$1700左右, 自己砌就$9XX
有幾個問題, 希望師兄可以解答

1. 買砌好定自己砌好?
2. 我想自己砌多D, 如果自己砌係咪有齊manual 所講既工具就得? 例如貼貼紙需唔需其他工具? 零件需唔需砂紙打磨?
3. 如果買自己砌, 係咪買多個遙控器, 電池, 差電器(好似包埋放電?), 噴漆膠水就得?
4. 遙控器$400, 電池$150, 差電器$200 買唔買到? 諗住入門玩下, 唔使太好太勁, 買埋噴漆膠水二千銀得唔得?
因唔熟行情想有個預算, 如有錯漏希望師兄補充

問題較多, 先感師兄解答!

阿邊個 發表於 2014-1-29 17:38:31 | 只看該作者
搭單一問, 我已有部SCX 10, 但見unimog 就好鬼可愛. 咁其實兩部車, 個級數, 攀爬能力, 有咩大分別? 玩法有冇大唔同? 唔該先!
TOMY1988 發表於 2014-1-29 17:54:29 | 只看該作者

先答第一位

各有樂趣。。。。。
有齊MANUAL   要有介刀 六角批  剪殼剪  唔洗打磨
除左車 以下要另買
電230  充電器300  搖控400 仲有servo  要100  噴油

套裝另買充電器  同充電就行得

另回邊個

scx10好爬過 cc01  同 cr01

不過有淨殼賣

Evo露筍 發表於 2014-1-29 17:55:04 | 只看該作者

1. 心目中已經係想自己砌多d就梗係自己砌啦
2. 係, 貼紙只需要較剪可以
3. 係, 膠水係痴呔膠水
4. 國產野應該得......2千蚊內係可以~(噴油可以買返雙星都夠$$有突)

樓主| tempo3010 發表於 2014-1-29 18:46:18 | 只看該作者
唔該晒樓上兩位兄師!

仲有問題
1. 請問servo 係盒車包埋定要另外買?
2. 砌好既車係咪只包遙控器, 但電池, 充電器需要另外買?
3. 行廣華街見UNIMOG 406 WHEELIE (大轆) 多, UNIMOG 406 細轆版反而只有砌好版本, 請問師兄見唔見細轆普通版?
4. 車900 + 遙控400 + 電230 + 充電300 + 油 100 = 大約$1930 請問有無錯?

THX A LOT!!
george519 發表於 2014-1-29 20:12:32 | 只看該作者
tempo3010 發表於 2014-1-29 18:46
唔該晒樓上兩位兄師!

仲有問題

.1.請問servo 係盒車包埋定要另外買? (另外買)
2. 砌好既車係咪只包遙控器, 但電池, 充電器需要另外買? (正確)
3. 行廣華街見UNIMOG 406 WHEELIE (大轆) 多, UNIMOG 406 細轆版反而只有砌好版本, 請問師兄見唔見細轆普通版?(兩個版本我都有,乜唔係一樣大嘅咩?)
4. 車900 + 遙控400 + 電230 + 充電300 + 油 100 = 大約$1930 請問有無錯? (再加servo, bearing,仲有電變呢?)

TOMY1988 發表於 2014-1-29 20:39:14 | 只看該作者
george519 發表於 2014-1-29 20:12
.1.請問servo 係盒車包埋定要另外買? (另外買)
2. 砌好既車係咪只包遙控器, 但電池, 充電器需要另外買? ( ...

Cc01有電變

Bearing 可有可無

另樓主要搞清楚

Unimog有三個版本

CR01.  攀爬車  約$2xxx

CC01. 像真爬山車  約$1xxx

Cw01. 玩味車  約9xx

自砌價

想要咩功能先??
 樓主| tempo3010 發表於 2014-1-29 21:42:09 | 只看該作者
我想要果部係CC01 chassis, 上網睇過cr01, cw01 胎大d
今日見已砌連遙控unimog CC01 $1680 (綠色), 至於自砌就好似唔見有
我上youtube 睇過, 比較鐘意 unimog, landfreeder, land cruiser 呢類CC01
應該都係行沙泥路, 有D 碎石, 樹根凹凸路

如果依樓上師兄所講, 我需要:
車 + 遙控 + 電池 + 充電器 + servo + 噴漆 + 膠水, 請問有無錯?
其實自砌同已砌價錢分別大唔大? (工具唔計)
我比較想自砌, 第日有咩壞, 清洗等等都起碼有概念

thx very much!!
TOMY1988 發表於 2014-1-29 22:53:28 | 只看該作者
自砌係貴d.   大約3xx到
個殼裝得無人地咁靚 ……

不過你都話自砌啦

Don't think. Just do it !!

期待你日後一齊出車
george519 發表於 2014-1-30 00:02:05 | 只看該作者
 樓主| tempo3010 發表於 2014-1-30 09:47:57 | 只看該作者
我就係想買樓上師兄果款
依家好矛盾
買砌好就平幾百, 不過自己砌又有樂趣D
但驚個車殼搞唔掂, 要噴幾位唔同色(車身, bumper, window tint)
個殼入面好似又要用liquid mask
兄師有無噴車經驗分享, 要噴幾隻色其實有咩步驟?

另外人手cut 殼又驚唔靚, 其實cut 完使唔使磨磨條邊?

最後想問grease 潤滑係咪要另外買?

thx very much
TIERIA 發表於 2014-1-30 15:00:52 | 只看該作者
我用剪殼剪難剪到爆……噴油已慣左唔靚……

登錄/註冊後可看大圖
TOMY1988 發表於 2014-1-30 18:42:03 | 只看該作者
tempo3010 發表於 2014-1-30 09:47
我就係想買樓上師兄果款
依家好矛盾
買砌好就平幾百, 不過自己砌又有樂趣D

但驚個車殼搞唔掂, 要噴幾位唔同色(車身, bumper, window tint)
個殼入面好似又要用liquid mask

唔洗架............

兄師有無噴車經驗分享, 要噴幾隻色其實有咩步驟?

睇你噴黑色先定噴車身先........噴車身先就用mask紙封左黑色位先.....

噴左先撕mask再噴黑色

另外人手cut 殼又驚唔靚, 其實cut 完使唔使磨磨條邊?

CUT得好就好.....唔好用沙紙修邊.........

不過呢....磨都多餘......

最後想問grease 潤滑係咪要另外買?

潤滑架車有一支比你基本用.......

TOMY1988 發表於 2014-1-30 18:49:50 | 只看該作者
 樓主| tempo3010 發表於 2014-1-30 20:17:30 | 只看該作者
藍色果部仲毒過綠色

睇完manual 已明白點樣噴油
不過又有問題, 請問車架開窿位置點度?
manual 只係講要開幾大, 實際位置就無

其實今日都想去買, 不過又有野唔明諗住做多d 功課先, 費時買左搞唔掂
諗住去"極x模型"或者"創x模型"買
行開既師兄有無咩好介紹?
唔該晒!
TOMY1988 發表於 2014-1-30 20:29:49 | 只看該作者
tempo3010 發表於 2014-1-30 20:17
藍色果部仲毒過綠色

睇完manual 已明白點樣噴油

個殼有粒的 提示開窿位....

都係推薦E兩間啦........

樓主| tempo3010 發表於 2014-1-30 20:43:34 | 只看該作者
原來係咁, 又學到野, 唔該晒!
聽日過年唔知幾時先有得買, 愈睇愈想玩

TOMY1988 發表於 2014-1-30 20:54:51 | 只看該作者
tempo3010 發表於 2014-1-30 20:43
原來係咁, 又學到野, 唔該晒!
聽日過年唔知幾時先有得買, 愈睇愈想玩

極X初五開工呀.......
c_ronaldo_07 發表於 2014-1-30 20:55:36 | 只看該作者
我都整緊架CC01 hilux

登錄/註冊後可看大圖
georgej 發表於 2014-1-30 22:39:36 來自手機 | 只看該作者
想個車殼噴得靚,比多三百蚊搵人代勞