RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: trf415msx
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 麼打疑問……

樓主| trf415msx 發表於 2014-2-13 04:41:20 來自手機 | 只看該作者
愈低kv motor 就愈低fdr...這個是肯定……kv是否牽引住rpm ……所以我很疑惑……以同一turn數motor計……揀隻高kv...即是high rpm.定低kv..high torque 比較有用……我只發現比較貴motor係偏向high torque...
sykwok 發表於 2014-2-13 05:02:40 | 只看該作者

可能香港嘅track多數係灣多嘅layout,
所以我會選擇high torque多啲
至於用high torque低FDR快啲
還是high rpm 高FDR快啲
就真係要試過先如果同kv值就梗係選擇high torque啦
但如果要kv值低啲先至多番啲扭力,
咁少咗300kv又可以多到幾多torque呢
可惜暫時未見過有摩打提及過有幾大扭力
hydrogen9999 發表於 2014-2-13 08:38:03 | 只看該作者
trf415msx 發表於 2014-2-13 04:41
愈低kv motor 就愈低fdr...這個是肯定……kv是否牽引住rpm ……所以我很疑惑……以同一turn數motor計……揀 ...

樓主,見你們討論得咁開心,我搭下咀先
你相信你的測試結果吧!有時適當降低fdr 係會低溫d, 但係咪越低fdr 就越低溫,那就當然唔係,當你再降低fdr 就會發覺溫度會再上番,原因是關於摩打的power 高效輸出特性和你實際full油時間改變了,至於咩fdr 最好就要慢慢試,唔同t數摩打有效轉數唔同,要視乎場地和駕駛習慣,所以有咁多t數揀
數式可以簡單地這樣表示:
P=(V-back emf)R +@IR^2
做一次微分就會留意到V 值下降在某時間快過current ,結果P輸出大左,熱左

不要和engine 比較,engine 個輸出特性和motor 有好大分別,所以讀書都要分開兩科考,你再有興趣就要比兩本好厚既書你睇
MrSH 發表於 2014-2-14 14:38:48 | 只看該作者

一直想知BOOST同TURBO運作模式, 想問如是以下SETTING, 個timing曲線是否如下圖? (先假設MOTOR MAX RPM=36000)
Boost start: 4000 rpm
boost: 34
ACC: 400rpm/deg
turbo: 30
turbo slope: 15deg/0.1s
delay:0.2s
0-4000轉timing一直保持0度 (機械進角不算的話)
到4000轉時, boost開啟, 加速的同時, 每400轉增加1度, 直至加到設定的34度為止.當轉數上升至17200rpm時, boost timing已經全部開完, 這時如未全油門的話, timing會一直保持直到全油門一刻? 但收油就唔知點計法...
到全油時,turbo delay計時0.2s, turbo介入, 繼續增加timing, 由34度增加15度至49度, 0.1s後, 再由49度增加15度至64度(max). turbo timing亦已經開完, 以64度timing加速, 轉數持續上升到極速.
過程是否這樣?
jj2006 發表於 2014-2-14 19:35:20 來自手機 | 只看該作者
MrSH 發表於 2014-2-14 14:38
一直想知BOOST同TURBO運作模式, 想問如是以下SETTING, 個timing曲線是否如下圖? (先假設MOTOR MAX RPM=3600 ...

真係要比個like 你
hanswong 發表於 2014-2-14 22:48:40 來自手機 | 只看該作者
MrSH 發表於 2014-2-14 14:38
一直想知BOOST同TURBO運作模式, 想問如是以下SETTING, 個timing曲線是否如下圖? (先假設MOTOR MAX RPM=3600 ...

師兄張圖好正,但我估樓主係再想科學化一點,例如:voltage,current impact or temp/FDR

樓主,我估如果你真係要好科學化,首先真係要試同一電變同一摩打同一車架下改變每一單一設定在0-50km/0-80km時既impact,先可以有較為科學化既結論。

MrSH 發表於 2014-2-15 10:40:10 | 只看該作者

先唔講turbo情況下. 以下係我想像FDR,電流,車速之間的關係. 如果樓主可以實測出呢D數據, 我覺得好有幫助.
圖入面數字唔使理, 只係想表達每種數據之間的特性. (電流同時係想表達溫度&負載)
1. FDR偏高或偏低都會做成電流上升.
2. 電流最低時, 車速不一定最快, 亦不一定最慢.
3. FDR上升時, 車速同時下降. 因負載減少, motor rpm上升而令電流同時上升? <--呢點未攪得清楚
4. 車速最高時, motor rpm或會比其他車速低, 這是負載同車速之間的平衡點.
5. 按第4點所述, 只是車速最高, 加速並非最強, 直路唔夠長的話就是浪費電力, 又顯無力. 按情況應該將FDR往右邊推(加大), 至直路尾可發揮極速.

之後加上TURBO特性, 車速就可進一步上升. 前提係睇賽道LAYOUT, 再用齒比搭配. 如果有以上數據就可以分析得深入D.
howailam2012 發表於 2014-2-15 12:25:11 | 只看該作者
師兄咁點樣攞返一個中位數字啊
howailam2012 發表於 2014-2-15 12:35:10 | 只看該作者
我都想知 摩打轉數唔同咗(大細齒比唔同)要(同樣速度)電流都一樣,摩打溫度都未見得下降?
hydrogen9999 發表於 2014-2-16 08:22:03 | 只看該作者
MrSH 發表於 2014-2-15 10:40
先唔講turbo情況下. 以下係我想像FDR,電流,車速之間的關係. 如果樓主可以實測出呢D數據, 我覺得好有幫助.
...

你好像攪亂晒喎! 轉數上電流係唔會升,這個理論不會變的
另外,你d圖畫都錯了,timing 和轉數是沒有直接關係,唔可以這樣against, 會引起更多誤會
MrSH 發表於 2014-2-17 19:14:25 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2014-2-16 08:22
你好像攪亂晒喎! 轉數上電流係唔會升,這個理論不會變的
另外,你d圖畫都錯了,timing 和轉數是沒有直接 ...

又係啵. 係起動果下電流先最大. 或者師兄覺得可唔可以將電流同車速扯上關係?(無TURBO情況下) 但我就想唔到後面嘅情況, 初段應該係反比, 電流越大車速越低, 隨車速上升, 電流應會逐漸減少. 但需要唔同齒比去觀察呢個變化, 隨齒比不斷下調, 條線係咪應該越來越直? (x=current, y=車速, 因齒比下調,Loading增加) 甚至返兜,車速下降?

第1幅圖係有d誤導, 不過係想問boost同turbo嘅運作模式是否如此, 而0度或固定timing只會係一條橫線.
 樓主| trf415msx 發表於 2014-2-17 20:55:21 來自手機 | 只看該作者
timing 其實係咪duration 黎架
hydrogen9999 發表於 2014-2-17 22:49:05 | 只看該作者
trf415msx 發表於 2014-2-17 20:55
timing 其實係咪duration 黎架

當然唔係,timing 係摩打進角
hydrogen9999 發表於 2014-2-17 22:57:32 | 只看該作者
MrSH 發表於 2014-2-17 19:14
又係啵. 係起動果下電流先最大. 或者師兄覺得可唔可以將電流同車速扯上關係?(無TURBO情況下) 但我就想唔 ...

可以扯上關係,但要假設loading 和voltage 不變
師兄你應該是把current 和power 攪亂了,雖然電流係低左,但實際使用電量(I^2Rt)其實反而多左, 所以熱左
 樓主| trf415msx 發表於 2014-2-17 23:48:27 來自手機 | 只看該作者
我意思是指數字上是否進角duration per rpm..
cvleung 發表於 2014-2-18 17:48:00 來自手機 | 只看該作者
trf415msx 發表於 2014-2-11 04:39
還有另外一過factor 就係resistance...一隻麼打会否因temp而增加或減小resistance,小弟又冇深究、我認為只 ...

咁奇怪唔set esc? 电車唔同油車,你見D車廠出电車都花好多功夫落电腦程式度就知有幾重要,电車同油車在動力上是兩個世界
MrSH 發表於 2014-2-18 21:28:08 來自手機 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2014-2-17 22:57
可以扯上關係,但要假設loading 和voltage 不變
師兄你應該是把current 和power 攪亂了,雖然電流係低左 ...

我諗摩打voltage應該有變化的(KV值).相信發熱係效率問題,最高效率時未必係最快,再快的時候效率又開始下降,熱能累積更多,效率0時,即0轉時,即摩打短路,最熱應該係呢個時候
yin129 發表於 2014-2-25 00:14:43 | 只看該作者
Tune 真車同tune1:10電摩打車真的兩回事!
georgej 發表於 2014-2-25 00:20:38 來自手機 | 只看該作者
yin129 發表於 2014-2-25 00:14
Tune 真車同tune1:10電摩打車真的兩回事!

但有一樣是相同的事情,就是心機