RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: leongeric
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手x350pro 報到

樓主| leongeric 發表於 2014-3-13 02:29:05 | 只看該作者
Vickyjim007 發表於 2014-3-10 00:52
我部出佐事一按回航識返在頭頂30樓高唔識落等等下冇電跌佐在樹上,之前都試過一次落得太慢冇電,但在5樓高, ...

遲回航原因隻指南針senor 有問題,
因為我D fan 試過有同樣問題,揾個正常裝上去就冇事了
我D fan 同我講 玩fpv 一定要架機所有野完全正常先可所飛出去
最好 去每個地点玩都set 一次 羅盤,咁就穩陣D
同埋收油降機不能收大多,有機會失平衡就炒
新款pro 的槳行9寸,舊版行8寸

樓主| leongeric 發表於 2014-3-13 02:42:17 | 只看該作者
pc8888 發表於 2014-3-10 11:39
Ching 個 , Pro 版係用 DEVO-M 飛控, 我都有意想換尼款飛控, 想問問佢表現如何, 定點有風時自已識唔識Cal  ...

pro devo m的確有upgrade 因為舊版用gps定高飛行時會微微下斜要逗油門升番小小 devo m就冇呢個問題 good
呢幾日超大风不敢飛,正常風係冇問題就算舊版都hold得好定,記得用gps hold機 到達你要hold位置時一定要係油門中位先準

Vickyjim007 發表於 2014-3-13 02:48:20 來自手機 | 只看該作者
今曰試佐機幾好飛由期是一按回航landing 是只跳一下,想問下下邊到有代用電賣,因為上網睇好多都太長
Vickyjim007 發表於 2014-3-13 03:06:53 來自手機 | 只看該作者
有過笑話今曰同個friend 一齊飛佢第一次玩當佢用manual將架機landing 時 行去架機道関搖控,架機立即發輝本能做失控回航動作,架機立即向上飛個friend 手快一手捉住部機,下次同新人飛時請小心
kenken87 發表於 2014-3-13 09:48:52 來自手機 | 只看該作者
師兄們,我都係新手,啱啱裝好晒啲野!想請問你地去開邊到玩?
kenken87 發表於 2014-3-13 09:52:32 來自手機 | 只看該作者
另外想問一問,因為雲台太大,個圖傳無位痴上去,可以點算?
kenken87 發表於 2014-3-13 09:52:32 來自手機 | 只看該作者
kenken87 發表於 2014-3-13 09:52:46 來自手機 | 只看該作者
 樓主| leongeric 發表於 2014-3-13 20:32:07 | 只看該作者
kenken87 發表於 2014-3-13 09:52

唯有自己度位裝上去
 樓主| leongeric 發表於 2014-3-13 20:36:00 | 只看該作者
Vickyjim007 發表於 2014-3-13 02:48
今曰試佐機幾好飛由期是一按回航landing 是只跳一下,想問下下邊到有代用電賣,因為上網睇好多都太長 ...

如果齊晒裝備要用輕D電減磅例如4200mah
 樓主| leongeric 發表於 2014-3-13 20:43:41 | 只看該作者
Vickyjim007 發表於 2014-3-13 02:48
今曰試佐機幾好飛由期是一按回航landing 是只跳一下,想問下下邊到有代用電賣,因為上網睇好多都太長 ...

pro 版個目動回航降落着地真係有改善good, 伹着地位置仍然有小偏差,可接受
平價機算係咁
Vickyjim007 發表於 2014-3-16 21:01:13 來自手機 | 只看該作者
作天試佐機原廠電加佐圖傳飛得13分鐘但未加OSD 隻機已經很重冇電自動降落架機在地面跳佐幾下還cup 機
byuen 發表於 2014-3-16 23:25:40 | 只看該作者
Vickyjim007 發表於 2014-3-16 21:01
作天試佐機原廠電加佐圖傳飛得13分鐘但未加OSD 隻機已經很重冇電自動降落架機在地面跳佐幾下還cup 機 ...

自動降落時 cup 機, vicky ching 要留意下, 可能 cg 偏離得太多唔定.

樓主| leongeric 發表於 2014-3-17 01:26:48 | 只看該作者
Vickyjim007 發表於 2014-3-16 21:01
作天試佐機原廠電加佐圖傳飛得13分鐘但未加OSD 隻機已經很重冇電自動降落架機在地面跳佐幾下還cup 機 ...

要減磅至好飛呢兩日我試2800 电,好飛好多時間大約九分钟,遲下試3700电
pc8888 發表於 2014-3-17 01:40:59 | 只看該作者
ching , 側板平衡 ok 嗎, 因我現在只能飛 3-4分鐘, 想加側板放 2舊 5200mAh 電一齊用. 唔知掂唔掂呢??
 樓主| leongeric 發表於 2014-3-17 02:11:30 | 只看該作者
pc8888 發表於 2014-3-17 01:40
ching , 側板平衡 ok 嗎, 因我現在只能飛 3-4分鐘, 想加側板放 2舊 5200mAh 電一齊用. 唔知掂唔掂呢?? ...

側板平衡OK,因為机重令到摩打負荷大曾如飛兩粒,520O电有机會令摩打OVerheat
 樓主| leongeric 發表於 2014-3-17 02:14:31 | 只看該作者
pc8888 發表於 2014-3-17 01:40
ching , 側板平衡 ok 嗎, 因我現在只能飛 3-4分鐘, 想加側板放 2舊 5200mAh 電一齊用. 唔知掂唔掂呢?? ...

你架有乜裝備,飛得咁小時間
pc8888 發表於 2014-3-17 02:15:55 | 只看該作者
係喎, 冇考慮尼個問題添 , 再要計計數 . Ching 有乜好提意??
 樓主| leongeric 發表於 2014-3-17 02:25:32 | 只看該作者
pc8888 發表於 2014-3-17 02:15
係喎, 冇考慮尼個問題添 , 再要計計數 . Ching 有乜好提意??

同埋粒原裝52OO电係垃圾中嘅極品,第一次义時已14m喑
 樓主| leongeric 發表於 2014-3-17 02:27:13 | 只看該作者
pc8888 發表於 2014-3-17 02:15

咪講左lol