RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 阿邊個
收起左側

SCX 10 車主及討論區

gilbertchan1206 發表於 2014-3-26 22:14:31 | 顯示全部樓層
c hing請問scx10 dingo可唔可以裝d90殻呀?
cyt2011 發表於 2014-3-27 00:00:14 | 顯示全部樓層
HK 邊間店會有 HR 既OP 件?
erikism 發表於 2014-3-27 00:08:02 | 顯示全部樓層
逃寶好多喎....
Ericang 發表於 2014-3-27 02:45:45 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-3-26 15:39
學到野. 然則有乜較好牌子推介?

咁, 平價摩打, 又有乜野弊處呢?

我都係玩左幾個月,不過好投入  (精神,not 金錢)  大家當交流下。

ESC 我用過 AE-1,AE-2,Taobao $110,Tamiya 101bk,最新入手係 Holmes Hobbies BR-XL。
我用 Brushed,睇過比較好同評價高既有 Castle Sidewinder 3,Tekin FXR 同 Holmes Hobbies BR-XL。
其實 AE-2 已經好好用,不過比較 HH BR-XL 就好似兩個世界產物咁。

平價摩打,磁石唔夠強,即係 Torque 唔夠,講緊既係 low end torque 即係慢速低電壓時 torque 唔夠,同埋好易斜坡慢流。
另外 brushes , armature, bearing 等等都會影響同電力下既 output。

Drag brake 對攀爬過d危險位好重要呀,我自己玩時,有d位差1cm就跌落山坡,如果無drag就好易流1流就跌左,所以 low end control , torque 同 Drag brake 都有用的。
Ericang 發表於 2014-3-28 03:09:20 | 顯示全部樓層
Testing on HH brxl and torquemaster expert 27t
http://youtu.be/r47xAlQL-hY
ricksonchow 發表於 2014-3-28 03:48:58 | 顯示全部樓層

Great testing Eric, I have tried the similar test with my TaoBao esc(without drag brake) and motor 35t on a 30degree slope, seems the braking effect is not good as yours

https://www.youtube.com/watch?v=JiSS_n_u0ik
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-3-28 12:59:15 | 顯示全部樓層
rickson 師兄果段youtube 係私人, 開唔到

尋日去行獅子, 開始明白Ericang 師兄所講要較高速度上沙石樹葉斜坡既問題, 值得試下低T 數摩打.

另外想問用drag brake落斜既問題. 而家我部車落斜, 如果坡度夠大, 會係唔俾油等佢轆落去, 事關一俾油就會太快. 咁, 用drag brake既情況下, 唔俾油就自動brake 左, 會係要點處理呢?

搞到心思思搵個AE 2 黎玩下添.
shancollection 發表於 2014-3-28 13:06:17 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-3-28 12:59

尋日去行獅子, 開始明白Ericang 師兄所講要較高速度上沙石樹葉斜 ...

我用緊AE2. 較左50%drag brake, 如果係大斜都唔會lock死唔郁的
ricksonchow 發表於 2014-3-28 13:23:07 | 顯示全部樓層

尋日去行獅子, 開始明白Ericang 師兄所講要較高速度上沙石樹葉斜 ...

係WOR, 我SET 錯左,  我部車未落地AR, 買左你果隻金色散熱電變, 好多野都要真係落地實戰先可以領悟到
erikism 發表於 2014-3-28 14:11:40 | 顯示全部樓層
ricksonchow 發表於 2014-3-28 13:23
係WOR, 我SET 錯左,  我部車未落地AR, 買左你果隻金色散熱電變, 好多野都要真係落地實戰先可以領悟到 ...

請問用金色電變要用UBEC嗎? 謝.....
ricksonchow 發表於 2014-3-28 14:31:56 | 顯示全部樓層

阿邊個

erikism 發表於 2014-3-28 14:11
請問用金色電變要用UBEC嗎? 謝.....

阿邊個 師兄試過話可以唔使都用到, 而我而家用緊冇拖剎果個電變有3A BEC, 都可以冇問題... 黎緊裝金色拖剎電變會加返HW 6v 5A UBEC, 如果唔係用左大力SERVO(春天) 但腳軟軟就冇咩意思
thl0610 發表於 2014-3-28 23:48:47 | 顯示全部樓層
@@ 小弟對部野好有興趣  有冇師兄最近買 知道KWS 咩價位??  唔該晒

同埋想問下><  平跑個ESC 同 呢D爬山車個ESC有咩分別? 如果要玩呢架野 是咪要買過個爬山用ESC??

唔該晒
erikism 發表於 2014-3-29 00:16:45 | 顯示全部樓層
thl0610 發表於 2014-3-28 23:48
@@ 小弟對部野好有興趣  有冇師兄最近買 知道KWS 咩價位??  唔該晒

同埋想問下><  平跑個ESC 同 呢D爬山車 ...

我同你情況一樣,都係想買呢部車,暫時都未決定買邊一部.如果你有時間爬吓呢個區D POST你會明白多好多,再唔明先問呢度D CHING.

chungkkb 發表於 2014-3-29 01:25:38 來自手機 | 顯示全部樓層
樓上兩位Ching, 小弟上星期經過 kws 極X, 見jeep 2012 Rubicon kit 版 做特價23xx, 我都差啲……; 不過嚟緊,但唔知幾時到港,出部新款RTR AX90035官網有得睇!!
hotelnissan 發表於 2014-3-29 06:00:43 | 顯示全部樓層

you can use any ESC, for scale crawling, any ESC with reverse is OK but sure will lack of drag brake function or drag brake function is so weak that cant hold the crawler still on hill.  I am using Traxxas water proof esc.  Buy RTR you ready to go. But you MUST have reverse function.  Any ? just ask.
bbfonghk 發表於 2014-3-29 08:40:31 來自手機 | 顯示全部樓層
ricksonchow 發表於 2014-3-28 14:31
阿邊個 師兄試過話可以唔使都用到, 而我而家用緊冇拖剎果個電變有3A BEC, 都可以冇問題... 黎緊裝金色拖剎 ...

師兄
請問 春天 即係咪牌子?
ricksonchow 發表於 2014-3-29 09:37:24 | 顯示全部樓層
bbfonghk 發表於 2014-3-29 08:40
師兄
請問 春天 即係咪牌子?

佢真係叫春天, 你上TAOBAO 搵一下
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-3-29 09:49:20 來自手機 | 顯示全部樓層

淘宝搜尋“春天舵機”

出得5V 1A 果D ESC, 最好都係加個UBEC 啦. 我之前冇用, 你翻轉部車睇佢轉彎, 好似要等佢轉咁. 而家用左6V UBEC, 明顯爽好多.
Ericang 發表於 2014-3-29 11:32:17 | 顯示全部樓層

Crawler ESC 通常 有 drag brake 同即時後波。  對 comp crawling 好有用,但 scale rail running 就唔係必須。
多數會用有感無刷或者有刷,無感因為低速好 chok 所以好少會用。
Ericang 發表於 2014-3-30 03:56:44 | 顯示全部樓層

If your ESC and Motor combo has great drag and able to hold the rigs on a steep incline, just give very small bit of throttle sec by sec and it will creep down.Also if your ESC combo doesn't have a drag brake or the motor has weak drag which can't hold the rigs, you can trim the throttle a bit to reverse when going up hill or forward when going down hill.
No matter how good your rigs is, 90% of crawling is about throttle finger control anyway
Bring your rigs out more and roll/smash/drop down a hill more you'll know how to control it