RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kkchung
收起左側

[轉載]2014香港電動遙控模型車公開賽@JV(免費報名)

新人 發表於 2014-4-28 11:38:35 來自手機 | 顯示全部樓層
168 發表於 2014-4-28 11:23
今次比賽我也問過大會為何有此安排.
1)其實最早一定不是這樣安排.當初大會是指定用同一種車輪,其實最公平 ...

對的,始終都係只是第三次由佢地係政府場搞比賽,明的
SWL 發表於 2014-4-28 12:59:46 | 顯示全部樓層
168 發表於 2014-4-28 11:23
今次比賽我也問過大會為何有此安排.
1)其實最早一定不是這樣安排.當初大會是指定用同一種車輪,其實最公平 ...

以上完全明白,可以接受
問題在於全個比賽過程,甚至白紙黑字,都有稱公開呔組為A組B組。
但到頒獎時就比個C組D組盃比你!
本人覺得有欺騙成份
除非事先聲明公開呔組會被編作C組D組
我叫燒鵝飯,你比燒鴨飯我,都已經犯法la,並非你有獎比我就得

申報本人並非參賽者,只是一名電動遙控模型車愛好者
本人都希望此會可成為各收費車場外的一個有公信力賽會,可吸引各車場的高手參賽
但眼見兩次攪比賽都非常失望

Nori 發表於 2014-4-28 14:11:15 來自手機 | 顯示全部樓層
好明顯系賽會好遲先決定分開兩組呔賽,而d盃一早做好,而又有讚助商,所以才這樣吧
Nori 發表於 2014-4-28 14:13:00 來自手機 | 顯示全部樓層
如果要盃,一定賽fazer組 XD
Nori 發表於 2014-4-28 14:15:04 來自手機 | 顯示全部樓層
要專業比賽,參加收費車場搞的吧!我想今次賽會純粹志在推廣搖控車
 樓主| kkchung 發表於 2014-4-28 14:20:29 | 顯示全部樓層
adonis 發表於 2014-4-27 20:33
可否 upload 一 些 相片給我回味一番呢 ?

這裡有小許相片。
http://www.rc-magazine.com/bbs/portal.php?mod=view&aid=69
168 發表於 2014-4-28 14:25:50 | 顯示全部樓層
其實大家都對RC有熱誠及興趣, 賽後可以向大會反映, 希望日後每次比賽都更好!!
因為不是有很多團體或組織願意向政府借場舉辦比賽, 因為實在太煩及很多文件處理
我也提了一些意見結大會, 希望日後有改善!

SWL 發表於 2014-4-28 14:29:49 | 顯示全部樓層

還是不要攪什麼「公開賽」,如想推廣搖控車應攪「同樂日」大家開開心心教小朋友、學生玩搖控車,謝絕快車會做成危險
真心說話,因假日見很多少朋友、初玩人士想玩,但都因快車而不能玩,明明是公開場地

168 發表於 2014-4-28 14:38:22 | 顯示全部樓層
Nori 發表於 2014-4-28 14:11
好明顯系賽會好遲先決定分開兩組呔賽,而d盃一早做好,而又有讚助商,所以才這樣吧 ...

這個我又不清楚
168 發表於 2014-4-28 14:54:55 | 顯示全部樓層
SWL 發表於 2014-4-28 14:29
還是不要攪什麼「公開賽」,如想推廣搖控車應攪「同樂日」大家開開心心教小朋友、學生玩搖控車,謝絕快車會 ...

所以大會有學生組.....讓RC 新人參加, 否則RC界只會越來越少人參與,
師兄應該也看見一種情況.....入場玩RC的人都開始步入中年......並不是沒有青少年.....只是新血較少!

Salviour94 發表於 2014-4-28 15:04:19 | 顯示全部樓層

跑第一個細路個老豆好似為左要佢贏 開左turbo
直路快第二個架好多 快離譜左啲
同埋一完就佢老豆即拎走架車 冇人check過野
SWL 發表於 2014-4-28 15:05:14 | 顯示全部樓層
168 發表於 2014-4-28 14:54
所以大會有學生組.....讓RC 新人參加, 否則RC界只會越來越少人參與,
師兄應該也看見一種情況.....入場玩 ...

所以應多攪學界、新手賽,如攪「公開賽」就有「公開賽」的期望
但如果真的可以有「同樂日」就好,因我都想安心在JV場玩funny car
ho8218 發表於 2014-4-28 15:06:17 | 顯示全部樓層
Nori 發表於 2014-4-28 14:15
要專業比賽,參加收費車場搞的吧!我想今次賽會純粹志在推廣搖控車

認同
Salviour94 發表於 2014-4-28 15:06:19 | 顯示全部樓層
Nori 發表於 2014-4-28 14:13
如果要盃,一定賽fazer組 XD

第四場 海鮮佬佢地成班明顯扮炒車 比向左拎第一
Bleed.Kaga 發表於 2014-4-28 15:17:01 | 顯示全部樓層
主辦單位今非昔比... 行內人就知道真相
dtracker 發表於 2014-4-28 15:33:07 | 顯示全部樓層
Salviour94 發表於 2014-4-28 15:04
同埋一完就佢老豆即拎走架 ...

師兄, 是否証明左先
168 發表於 2014-4-28 15:44:25 | 顯示全部樓層
SWL 發表於 2014-4-28 15:05
所以應多攪學界、新手賽,如攪「公開賽」就有「公開賽」的期望
但如果真的可以有「同樂日」就好,因我都想 ...

已我所知......都有舉辦學界賽, 新星賽

SWL 發表於 2014-4-28 15:46:39 | 顯示全部樓層
168 發表於 2014-4-28 15:44
已我所知......都有舉辦學界賽, 新星賽

應多攪
應多攪學界、新手賽,如攪「公開賽」就有「公開賽」的期望
SWL 發表於 2014-4-28 15:52:58 | 顯示全部樓層
Nori 發表於 2014-4-28 14:15

認同x2
事實如此,以為可在免費場玩專業比賽....

新人 發表於 2014-4-28 17:07:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Salviour94 發表於 2014-4-28 15:04
同埋一完就佢老豆即拎走架 ...

都唔係吖。。。大家都0 timing ,同埋齒比都係好重要,我試過搭3.6 ,快到13.5 turbo 感。。
我果的車都唔似13.5 non timing 吖:)
大會話唔洗check 野喎!
btw it is not so unacceptable ge ^^