RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9343|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新有想入坑, Cheerson CX-20 定 walkera QR 350 PRO 的決擇

kayming 發表於 2014-4-24 07:20:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位可以比D意見嗎? 兩部邊部比較平,靚,正D 呢? 想玩FPV , Budget大約 5 至 7千到.
interga72 發表於 2014-4-24 08:42:01 來自手機 | 只看該作者
如果係我兩架都唔係一線機,有平買平有新買新,飛下應該冇咩問題但要玩fpv可能冇dji咁方便同多野改,比得起7000dji啦!如果平cx 20跌極有限錢
hkmario 發表於 2014-4-24 09:22:51 | 只看該作者
DJI phantom 2 Vision 現時大概降到7千左右.
如果有咁多budjet可以考慮埋自己砌..450, 飛控可以簡DJI NAZAv2 (多人玩support齊D), 零度S4-V2(好多師兄都話好穏定,但冇咁多info support)
 樓主| kayming 發表於 2014-4-24 11:35:51 | 只看該作者
多謝兩位師兄既意見, 因為係新手,所以想買D 完成機, 見QR 350 PRO 賣4千零全套, 覺得幾抵, 但係CX-20 好似口碑唔錯咁,但係又未見有套裝, 所以都心大心細中  因為係買黎同個仔一齊玩,(7歲), 希望多D親子活動. DJI 感覺上好似好專業, 唔知適唔適合.
interga72 發表於 2014-4-24 12:52:16 來自手機 | 只看該作者
如果你諗著用黎航350個套裝麻麻個雲台係笑料黎反正都比4千幾不如Dji,但如果只係同個小朋友玩玩平平地cx 20真係幾抵既,玩落唔夠咪上黎吸毒囉要留意平價機通常難揾parts!350叫做有但花款唔多cx20直頭唔見有parts賣有咩事準備買多隻都得喇
byuen 發表於 2014-4-24 17:18:36 | 只看該作者
interga72 發表於 2014-4-24 12:52
如果你諗著用黎航350個套裝麻麻個雲台係笑料黎反正都比4千幾不如Dji,但如果只係同個小朋友玩玩平平地cx 20 ...

淘記有 CX-20 啲 parts, 不過唔係平嗰隻.

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.23.uP98SN&id=37995827234

朱景厚 發表於 2014-4-24 17:30:28 | 只看該作者
聽說遲些 Yahoo 拍賣有全線零件供應!
朱景厚 發表於 2014-4-24 17:39:02 | 只看該作者
新仔初玩操機,CX20足夠了,升級才考慮DJI,因DJI太懂得計數呢!
acc666 發表於 2014-4-24 18:42:08 | 只看該作者

澄星主頁    http://www.cxhobby.com/    內有教學10分鐘既片~
電池11.1v 2700MAH  25C 可加大,但無位你放,自己諗計放~原裝電150人仔一件都係多買多平-。-
上面寫控制可以去到500m因環境影響,鬼佬試機基本300米一定控到 想遠d最好改天線~
散件其實可以返大陸買~係香港買未必平過大陸~當然,你多一定仲平~
cx-20香港係唔包保,一來一回維修的話都好貴下~自己買散件保返好過寄返去~
我問左間廠,批發價1400人仔至1450人仔,但數量多既,1200人仔~實時傳圖未有貨~,但可以自己加5.8g fpv
註:套機本身無護架,俾小朋友玩最好要買~淘寶50~60蚊人仔一套
 樓主| kayming 發表於 2014-4-24 22:15:43 | 只看該作者
多謝咁多位師兄既寶貴意見, 我諗我都係買部平野練下先, 同埋比亞仔或我自已撞爛都無咁傷,我諗應該都會揀QR-X350 PRO 多D, 貪佢一步到位,唔使點改, 玩熟左就成部比左亞仔, 自已可以買DJI  
interga72 發表於 2014-5-1 09:26:50 來自手機 | 只看該作者
玩350pro就要留意當cal好左gps手動起飛到30m呢個時候就轉gps mode.如果發現轉唔到gps mode千期唔好以為可以用手動飛,會走機架
Vickyjim007 發表於 2014-5-1 20:45:01 來自手機 | 只看該作者
我一般收夠星,都是一起頭咁上下高就開GPS 再飛前10米到就試回航冇問題就一飛冲天
 樓主| kayming 發表於 2014-5-1 22:30:27 | 只看該作者
interga72 發表於 2014-5-1 09:26
玩350pro就要留意當cal好左gps手動起飛到30m呢個時候就轉gps mode.如果發現轉唔到gps mode千期唔好以為可以 ...

吓, 乜有D 咁既野要留意... 咁咪唔可以全manual 控制???   請問DJI 有無咁既問題呢?