RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: littlestep
打印 上一主題 下一主題
收起左側

到我入半坑了.... F450 + APM 2.6

solaris8x86 發表於 2014-5-3 01:09:54 | 只看該作者
Jack05101 發表於 2014-5-3 00:56
係咪圖傳發射果邊功率唔洗咁高,接收先要高功率?

你問錯問題喇,用5.8GHz analog係單頻單向,同WiFi 使用2.4Ghz數碼圖傳嘅單頻雙向唔一樣。伱個400mW TX機上圖傳大約可飛500-800米咗右,地面接收功率高係有至命問題架,因接收太過敏銳,會連環境雜訊 (noise) 都一并接收,你用analog又無自動跳頻功能,好Q jam架。用一般天缐可以,6-7dbi最好 (地面),就算要去遠D最好唔好高過10dbi,除非你玩嘅地點無乜人,如向海飛。接收功率越高,人多飛機多時就越jam Q 死,最後迫死自己只能夠自己一個玩,多過一個人一齊玩都怕好Q窒 (5.8Ghz analog 圖傳)。

Jack05101 發表於 2014-5-3 02:09:39 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-3 01:09
你問錯問題喇,用5.8GHz analog係單頻單向,同WiFi 使用2.4Ghz數碼圖傳嘅單頻雙向唔一樣。伱個400mW TX機 ...

明白
問題一
咁係咪5.8GHz就一定係analog,2.4GHz一定係digital?
問題
爬文時,睇到師兄們要用到router,所用的router係咪普通屋企用果d?
solaris8x86 發表於 2014-5-3 09:33:14 | 只看該作者
Jack05101 發表於 2014-5-3 02:09
明白
問題一
咁係咪5.8GHz就一定係analog,而2.4GHz就一定係digital?

>>>明白
>>問題一
>>>咁係咪5.8GHz就一定係analog,2.4GHz一定係digital?

唔係,5.8Ghz亦有digital,但較少人人用,原因係數碼圖傳亦有個致命缺點,就係受干擾時畫面會起格仔丶或一般人叫狗牙,雖然有自動跳頻功能,但畫質在被干擾時丶或因飛得太遠而導致訊號差時嘅一刻,畫面㑹起格仔另到駕駛員咩都睇唔到,好危險下。而analog圖傳則無此問題,在被干擾時嘅一刻只會閃一閃或有較多雪花,但畫面能持續流暢。對,Analog技術重點就係持續流暢,係玩FPV嘅第一大最重要需求。所以現今RC圖傳幾乎全部都係analog。用digital若有丶三秒起格仔乜春都睇唔到畫面窒Q死就大寧樂....。

>>問題

>>爬文時,睇到師兄們要用到router,所用的router係咪普通屋企用果d?

No,是商用型。但除非顯示屏係個數碼型裝置,如iPad丶iPhone丶平板電腦等,不然訊號傳輸糸統亦不會用到數碼裝置 - Router。

好嘢,solaris電子師兄今日又做過好事幫到人lu......hahaha.....

Jack05101 發表於 2014-5-3 19:45:58 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-3 09:33
>>>明白
>>問題一
>>>咁係咪5.8GHz就一定係analog,而2.4GHz就一定係digital?

到螺旋槳問題
點平衡個螺旋槳?
整極都係側埋一邊
solaris8x86 發表於 2014-5-3 20:32:07 | 只看該作者
Jack05101 發表於 2014-5-3 19:45
到螺旋槳問題
點平衡個螺旋槳?
整極都係側埋一邊

Youtube上有大量balance螺旋槳video,由於太簡單,你自己去了解喇,依個時代螺旋槳太cheap,若我係你會直接買過個。
Jack05101 發表於 2014-5-3 23:48:50 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-3 20:32
Youtube上有大量balance螺旋槳video,由於太簡單,你自己去了解喇,依個時代螺旋槳太cheap,若我係你會直 ...

好的
多謝師兄詳細講解,解決咗好多問題
如有其他問題可唔可以再pm你?
因為架機都係玩左2次,唔算好穩定
solaris8x86 發表於 2014-5-4 10:16:54 | 只看該作者
每個人有自己個別專長,其他師兄其有,最好放上嚟大家一齊解決,咁樣對伱有最大益處。