RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: lamkoonwah
打印 上一主題 下一主題
收起左側

用 DJI Phantom2 Vision 大改裝!

fayboy 發表於 2014-5-3 23:14:09 來自手機 | 只看該作者
師兄可以講下咩情況下飛走? (1.玩之前有無拜四角?「即做平衡、對gps」) 2.飛走時手動還是打左回航?
acc666 發表於 2014-5-3 23:49:44 | 只看該作者
lamkoonwah 發表於 2014-5-3 23:08
飛得很高,諗用GPS一鍵反航 (並非失控反航),當時很空曠,GPS一定收足,但一撥遙控制(SWA)去一鍵反航,CX ...

你開始有無鎖機同開機動作?知唔知大概飛既位置?或者可以幫你搵下~我都會去個邊飛~
Chungyin3610 發表於 2014-5-6 10:57:50 來自手機 | 只看該作者
35Opro...都唔好買
dickylee 發表於 2014-5-6 11:05:21 | 只看該作者
舊既唔去新既唔黎呀
dickylee 發表於 2014-5-6 11:07:55 | 只看該作者
kayming 發表於 2014-5-3 16:44
師兄, 點解會咁架??? 唔係有GPS 自己返黎架咩??

我都諗緊買機, 本來都想買350 PRO 或 CX20, 不過爬得文多, ...

我之前都有唸過買邊隻,但我真係唔想咁樣飛走佐,所以買dji,雖然dji都有問題,但比較唔致命~
kayming 發表於 2014-5-6 15:47:42 | 只看該作者
dickylee 發表於 2014-5-6 11:07
我之前都有唸過買邊隻,但我真係唔想咁樣飛走佐,所以買dji,雖然dji都有問題,但比較唔致命~
...

師兄, DJI 有D 乜問題呀, 今日一點兩個字上7樓, 本來打算買vision +, 點知....無開門..., 另外睇第二個POST, 話要攞上深圳保養, 咁點解要幫襯香港代理???
interga72 發表於 2014-5-6 18:42:47 來自手機 | 只看該作者
(代你)攞上去修理咁解
byuen 發表於 2014-5-6 19:07:23 | 只看該作者
kayming 發表於 2014-5-6 15:47
師兄, DJI 有D 乜問題呀, 今日一點兩個字上7樓, 本來打算買vision +, 點知....無開門..., 另外睇第二個PO ...

香港代理, 7 樓够方便, 你上門磅水, 攞機走人, 落樓即刻飛著走都得.
仲有買航模唔同買電器手機, 保養其實冇咩用, 9 成都係炒機, 飛走走佬, 飛落海, 有保養等如冇保養.
經 7 樓代理買只係多個 Rex ching 問下嘢, 反正 DJI 啲價超硬淨, 響淘寶, 深圳 or 天猫度度都一樣價, 幫襯 7 樓咪慳番 d 運費咁解.
solaris8x86 發表於 2014-5-6 19:54:09 | 只看該作者
kayming 發表於 2014-5-6 15:47
師兄, DJI 有D 乜問題呀, 今日一點兩個字上7樓, 本來打算買vision +, 點知....無開門..., 另外睇第二個PO ...

今日好似係holiday.....但旺角啲模型鋪一般下午3時後才開門。佢哋幾lazy....
solaris8x86 發表於 2014-5-6 19:58:09 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-5-6 19:07
香港代理, 7 樓够方便, 你上門磅水, 攞機走人, 落樓即刻飛著走都得.
仲有買航模唔同買電器手機, 保養其實 ...

>>>>保養其實冇咩用,

Good theory!!! 行貨水貨保乜Q哎,都係9成9計落自炒條數到,真理!! 真理!!!!
kayming 發表於 2014-5-6 22:16:03 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-5-6 19:07
仲有買航模唔同買電器手機, 保養其實 ...

明白晒, 咁睇黎幫襯淘寶都好, 可以慳返一千幾百, 用黎買多舊電, 到時睇下咁多位師兄係邊頭玩, 就過黎請敎請敎
interga72 發表於 2014-5-6 22:29:43 來自手機 | 只看該作者
v±$9900兩電
byuen 發表於 2014-5-7 19:56:47 | 只看該作者
kayming 發表於 2014-5-6 22:16
明白晒, 咁睇黎幫襯淘寶都好, 可以慳返一千幾百, 用黎買多舊電, 到時睇下咁多位師兄係邊頭玩, 就過黎請 ...

kaymaing ching, 小弟講到咁, 你都仲係要幫襯淘寶? 如果價錢一樣, 點解唔支持下本地賣家呀? rc711 又好, flycamhk.com 又好, 7 樓又好, 現代都好, 當支持下本地消費, 支持下本地 gdp 嘛.

樓主| lamkoonwah 發表於 2014-5-9 13:46:30 | 只看該作者

唉!飛走隻 CX20,唯有現已改用 DJI Phantom2 Vision
初次航拍
http://youtu.be/MrEdKCpucIo
 樓主| lamkoonwah 發表於 2014-5-9 13:53:03 | 只看該作者
fayboy 發表於 2014-5-3 23:14
師兄可以講下咩情況下飛走? (1.玩之前有無拜四角?「即做平衡、對gps」) 2.飛走時手動還是打左回航? ...

飛到咁上下高度,撥右手SWB落一鍵回航,咁就失控快速飛入樹林!
 樓主| lamkoonwah 發表於 2014-5-9 13:56:02 | 只看該作者
acc666 發表於 2014-5-3 23:49
你開始有無鎖機同開機動作?知唔知大概飛既位置?或者可以幫你搵下~我都會去個邊飛~
...

飛左入水務局後面樹林,冇鎖機,好突然!即大潭篤童軍會下面!仲連埋隻高清山狗 Sj4000
 樓主| lamkoonwah 發表於 2014-5-9 13:57:01 | 只看該作者
dickylee 發表於 2014-5-6 11:05
舊既唔去新既唔黎呀

唉!依家新嘅快黎啦!好傷!
 樓主| lamkoonwah 發表於 2014-5-9 13:59:21 | 只看該作者
dickylee 發表於 2014-5-6 11:07
...

我依家買左DJI,玩左二日咋,你可看看我拍D片,真是定好多!
http://youtu.be/MrEdKCpucIo
ysl99 發表於 2014-5-9 14:30:05 | 只看該作者
ching 有冇雲台? 都係唔係好定.....
kei8041 發表於 2014-5-9 16:20:27 來自手機 | 只看該作者
lamkoonwah 發表於 2014-5-9 13:59
我依家買左DJI,玩左二日咋,你可看看我拍D片,真是定好多!
http://youtu.be/MrEdKCpucIo ...

Good,不過買得Vision點解唔買Vision+呀,差千零蚊,但有3D雲台拍片非常穩定,同埋飛嘅航距都比Vision遠成陪。但都總好過你離家出走咗嗰架CX-20,ok玩得開心D!