RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: radiant_star06
打印 上一主題 下一主題
收起左側

1:72 s100 維園包池

f6f 發表於 2014-5-20 09:09:44 | 只看該作者
radiant_star06 發表於 2014-5-19 20:07
你果隻係咪 PT596?  由相片睇好似 over speed 得幾厲害。一部車?

係Lee隻.

Airfix 1/72 Vosper Motor Torpedo Boat

起初個細-點摩打但速度太慢, 後來換了
大一點摩打, 我覺得速度剛好, 可能船頭有點輕所以頭惡惡.................

自強不息 發表於 2014-5-20 09:57:39 | 只看該作者
f6f 發表於 2014-5-20 09:03
靚船................

多謝! 你地就好啦, 家裡附近有個主埸, 我住北區池仔都無個
 樓主| radiant_star06 發表於 2014-5-20 11:03:10 | 只看該作者
f6f 發表於 2014-5-20 09:02
我記得之前帶架 "GRAUPNER - ANJA - SL35"

放油船果位應該係 "Steam 阿伯", 佢O的油船好厲害, 配埋電撻, 可以係池中間撻船~

佢O的船又真係幾大浪嘅~

樓主| radiant_star06 發表於 2014-5-20 11:04:54 | 只看該作者

諗o下計唔好頭嶽嶽, 應該會行得靚O的.
 樓主| radiant_star06 發表於 2014-5-20 11:07:37 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-5-20 09:57
多謝! 你地就好啦, 家裡附近有個主埸, 我住北區池仔都無個

都唔係附近, 不過我住荃灣, 去邊都唔算太遠~

北區附近都有個馳名中外嘅  大埔水 tum  啊!
 樓主| radiant_star06 發表於 2014-5-20 11:11:18 | 只看該作者
radiant_star06 發表於 2014-5-19 20:36
夜啲返屋企影内部相

S-100 Power Plant
自強不息 發表於 2014-5-20 11:42:24 | 只看該作者
radiant_star06 發表於 2014-5-20 11:07
都唔係附近, 不過我住荃灣, 去邊都唔算太遠~

北區附近都有個馳名中外嘅  大埔水 tum  啊!

我係住上水, 去大埔不如去屯門, 因為大埔池只要有一隻快艇我就唔使玩上次就係迫到要咁樣走佬......
f6f 發表於 2014-5-20 14:08:26 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-5-20 11:42
我係住上水, 去大埔不如去屯門, 因為大埔池只要有一隻快艇我就唔使玩上次就係迫到要咁樣走佬......

你好識用相片來表達你隻船走緊佬禍................

你lee隻船禁鬼靚係咪用靜態模型改架?

樓主| radiant_star06 發表於 2014-5-20 14:15:40 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-5-20 11:42

嘩~~~  好快!!!

f6f 發表於 2014-5-20 14:16:05 | 只看該作者

多謝提供相片參考, 我都有一隻S100未砌,

請問用2個馬達較用1個馬達好處除了像真外, 還有沒有其它好處?

我架魚雷艇兒加系用1個馬達已經好重,........下次整要整架大D較易安裝RC...............
 樓主| radiant_star06 發表於 2014-5-20 14:21:50 | 只看該作者
f6f 發表於 2014-5-20 14:16
多謝提供相片參考, 我都有一隻S100未砌,

請問用2個馬達較用1個馬達好處除了像真外, 還有沒有其它好處?

S100 船身長且窄, 行一部車的話隻船會摟埋一邊行, 亦可能只轉到一邊灣.

孖車 (車葉左右轉!) 就兩邊平衡返.

怕重可以用細O的摩打, 例如 280.

f6f 發表於 2014-5-20 14:21:50 | 只看該作者
radiant_star06 發表於 2014-5-20 11:03
放油船果位應該係 "Steam 阿伯", 佢O的油船好厲害, 配埋電撻, 可以係池中間撻船~

佢O的船又真係幾大浪嘅 ...

佢確是利害, 早2年見佢放架軍艦是用引擎的, 它亦用摩打起動引擎.

這2年唔知係咪架軍艦退役改揸海防船..........
f6f 發表於 2014-5-20 14:29:04 | 只看該作者
radiant_star06 發表於 2014-5-20 14:21
S100 船身長且窄, 行一部車的話隻船會摟埋一邊行, 亦可能只轉到一邊灣.

孖車 (車葉左右轉!) 就兩邊平衡 ...

學到嘢了........

之我架玩具船 Bella Luisa,  是用2個馬達用一個電變控制的, 我發覺油門比小小時只有一個馬達轉動, 要比4分1油門以上另一個馬達才可以起動, 我是否需要二個馬達各自用1個電變控制?

imckit 發表於 2014-5-20 15:03:06 | 只看該作者
radiant_star06 發表於 2014-5-20 14:21

孖車 (車葉左右轉!) 就兩邊平衡 ...

請問邊道買到280摩打,我就係搵唔到所以用左180摩打,慢到喊
f6f 發表於 2014-5-20 16:26:25 | 只看該作者
imckit 發表於 2014-5-20 15:03
請問邊道買到280摩打,我就係搵唔到所以用左180摩打,慢到喊

鴨記之前見過有....好耐無去兒加唔知重有冇...........

去tobo買大把......
imckit 發表於 2014-5-20 16:27:41 | 只看該作者
f6f 發表於 2014-5-20 16:26
鴨記之前見過有....好耐無去兒加唔知重有冇...........

去tobo買大把......

請問鴨記咩位置?
f6f 發表於 2014-5-20 17:00:44 | 只看該作者
imckit 發表於 2014-5-20 16:27
請問鴨記咩位置?

新昌電業有限公司見過有
https://www.google.com.hk/maps/@22.329807,114.162484,3a,89.2y,212.89h,87.87t/data=!3m4!1e1!3m2!1s2ER6Tf_miDIboJklPJlfYQ!2e0

昌記電子電業及隔離幾間電子電業鋪頭睇睇
https://www.google.com.hk/maps/@22.33028,114.161884,3a,75y,1.81h,113.39t/data=!3m4!1e1!3m2!1sCwCrjNfL_EQ-HW_iArmylQ!2e0

lojasonkachun 發表於 2014-5-20 18:17:20 | 只看該作者
唉~, 大埔/維園TKO水池一多兩三個人放船, 都好大浪。我想放小船都上哂浪入甲板面入水,但屯門/天水圍池沒有這個問題是個池邊設計問題 。
lojasonkachun 發表於 2014-5-20 18:47:14 | 只看該作者
自強不息 發表於 2014-5-19 23:11
好野, 我隻船有燈架! 日夜都可以!!

靚船...
 樓主| radiant_star06 發表於 2014-5-20 20:32:37 來自手機 | 只看該作者
f6f 發表於 2014-5-20 14:29
學到嘢了........

之我架玩具船 Bella Luisa,  是用2個馬達用一個電變控制的, 我發覺油門比小小時只有 ...

你兩個摩打點駁?Parallel?  Series?