RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4766|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手一名,想問有關Cyber Formula的事,拜託!!

xen1234 發表於 2014-6-1 20:56:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟完全不識搖控車的,數年前曾在網上看到架雷神AFK-0驚為天人,但當時得知已絕版就唯有放棄……
剛在雜誌看才知原本還有出殼所以要行動!讀書時至愛高智能方程式,想有一架可動的好久!
還望各位與我一樣喜愛雷神的師兄幫幫忙!!
我已在網上買了  外殼  和  RCK003 6Wheel Conversion Kit 2(Tamiya F103)
還欠什麼件?
1\要什麼車架?
2\有冇什麼特別件要在網上訂?(或會合理D)
3\若在香港買配件,哪裡舖頭會好?(尤其是好相與)
4\若自己完成不到,有冇人或舖頭有代工?收費如何?
5\最後有什麼東西要特別留意?

若有師兄肯幫忙或有意見提供請致電我或whatsapp
Felix91803115
若成功可能整埋凰呀!
請各位幫下忙!!
RX-7FD 發表於 2014-6-2 00:09:05 | 只看該作者
放心,6月中大把人整~~
你欠F-103車架
RX-7FD 發表於 2014-6-2 00:09:25 | 只看該作者
加多set 前臂
dywongan 發表於 2014-6-2 00:42:16 | 只看該作者

我都係新手,
其實好多師兄係F1討論版區都有分享過, 可以自己研究下先, 我最近都完成左部凰呀, 都係自己搵資料砌出黎

最主要你要有一部F103, 然後加一份前輛A臂的所有配件, 再加上RCK003 6Wheel Conversion Kit就砌到出黎

但由於TAMIYA F103已經停產, 所以好難搵, 或者你可以收二手
我就上TAMIYA 網頁下載左F103說明書, 然後親自去日本一件一件零件買返來砌
講真, 香港要買砌呢啲零件都幾難, 就算有其他牌子OP件, 都未湊得齊,
你要有心理準備要去各大網店或海外網頁訂返黎

我都仲有一部AKF-0未砌, 但因為都係冇零件, 依家可能要改用F104既零件, 但就可能有好多地方要改裝

我建議你可以去搵一部2手F103, 會比較易攪, 而且成本低
或者可以等就再等下先, 因為聽啲師兄講有人會出F104既6輛改裝件, 但我就唔清楚詳情啦
PS.如果要搵人代工, 咁不如睇下日本有冇人賣完成品.............. 其實玩模型既樂趣, 都不外乎自己制作既過程
toybb 發表於 2014-6-2 10:39:50 | 只看該作者
我同師兄一樣都因為童年回憶膽粗粗入咗個殼同6輪改件,而家努力研究中... 不過都無咩頭緒....

我都想問:
雙星有冇一啲F103車架既套裝車,係包哂:遙控、車架、摩打、電 等所有零件,之後自己加埋個6輪改件、前臂 同 軚 就可以行得??
 樓主| xen1234 發表於 2014-6-2 11:08:44 來自手機 | 只看該作者
Thx,那我(1)買架F103架(2)買A前臂,有師兄說買多架抵過淨買件對不對?(3)有什麼網站介紹?
 樓主| xen1234 發表於 2014-6-2 11:14:37 | 只看該作者
 樓主| xen1234 發表於 2014-6-2 11:19:16 來自手機 | 只看該作者
能不能用這六輪底盤?
toybb 發表於 2014-6-2 13:04:44 | 只看該作者
xen1234 發表於 2014-6-2 11:08
Thx,那我(1)買架F103架(2)買A前臂,有師兄說買多架抵過淨買件對不對?(3)有什麼網站介紹? ...

師兄唔好誤會我既意思呀!

我都係搭單請教吓大家,唔係話可以咁做架!

希望有心師兄可以幫吓忙解答吓我哋呢啲初哥~~
RX-7FD 發表於 2014-6-2 14:09:17 | 只看該作者
聽啲師兄講有人會出F104既6輛改裝件, 但我就唔清楚詳情啦........係!冇錯,但仲有d野改,等多陣。
kelvinayhh 發表於 2014-6-2 14:21:28 | 只看該作者

用top rebel f1 +top 6-wheeler conversion kit!!!

登錄/註冊後可看大圖
toybb 發表於 2014-6-2 14:58:21 | 只看該作者
RX-7FD 發表於 2014-6-2 14:09
聽啲師兄講有人會出F104既6輛改裝件, 但我就唔清楚詳情啦........係!冇錯,但仲有d野改,等多陣。 ...

係?! 咁套F103 6輪改件咪報廢....
RX-7FD 發表於 2014-6-3 00:19:21 | 只看該作者
晤會,因為我都有set,japan果隻料係靚d硬d
RX-7FD 發表於 2014-6-3 00:26:45 | 只看該作者
kelvinayhh 發表於 2014-6-2 14:21
用top rebel f1 +top 6-wheeler conversion kit!!!

嘩,咁重手?考貴wol....仲可能有一半parts用晤著~買F104w 咪ok law,有75% arm用
flybook 發表於 2014-6-3 00:36:13 來自手機 | 只看該作者
好熱鬧啵搞到我d老人家都想買売整,食粥早幾日有f103加硬頭擔,有心整要買快手,,,,,,,
dywongan 發表於 2014-6-3 01:18:37 | 只看該作者
xen1234 發表於 2014-6-2 11:19
能不能用這六輪底盤?

如果你有心自制零件裝個CYBERFORMULA 殼上去或者有可能, 但我就從來未見過有師兄或者日本仔用呢部野改

BY THE WAY, 你睇返CHEVRON網頁, 人地都講明套KIT只可以SUPPORT F103(唔識日文可以GOOGLE翻譯下),
要用其他方法砌, 一定會有更麻煩的地方
dywongan 發表於 2014-6-3 01:36:09 | 只看該作者
xen1234 發表於 2014-6-2 11:08
Thx,那我(1)買架F103架(2)買A前臂,有師兄說買多架抵過淨買件對不對?(3)有什麼網站介紹? ...

無錯, 一部F103 LOUTS 99T HONDA 只不過係1000蚊左右, 加上一份A臂, 一定唔使1500蚊, 但套KIT已經停產, 我去左日本搵都冇

而我散買零件大概用左2500-3000左右(仲未計電變SERVO摩打等電子配件), 大部份都係日本買,而且有退稅, 如果香港買一定會仲貴
而且有一些配件搵唔到就只可以用其他牌子既OP件, 價錢就更貴

網頁就真係冇得介紹, 因為絕對冇可能可以係一兩個網頁執得齊, 一個網頁搵到10個PARTS已經算好勁

早排我見淘寶有人賣2手F103, 但部車都幾殘下, 買返黎都可能手尾長, 但都係一個冇辦法中既辦法,
自己考慮下啦

toybb 發表於 2014-6-3 10:28:36 來自手機 | 只看該作者
dywongan 發表於 2014-6-3 01:36
無錯, 一部F103 LOUTS 99T HONDA 只不過係1000蚊左右, 加上一份A臂, 一定唔使1500蚊, 但套KIT已經停產,  ...

請想請教吓如果無F103,改用F103RX可以嘛?但Chevron個網頁只有教F103GT點改,又無提及其他chassis,都唔知點算好…………

請指教一下~~
chacha 發表於 2014-6-3 17:08:05 來自手機 | 只看該作者
toybb 發表於 2014-6-3 10:28
請想請教吓如果無F103,改用F103RX可以嘛?但Chevron個網頁只有教F103GT點改,又無提及其他chassis,都唔 ...

個網都係由103gt改返做普通103。
dywongan 發表於 2014-6-3 17:18:38 | 只看該作者
toybb 發表於 2014-6-3 10:28
請想請教吓如果無F103,改用F103RX可以嘛?但Chevron個網頁只有教F103GT點改,又無提及其他chassis,都唔 ...

F103 RX都可以, 我去執配件時都係用RX既說明書, 但因為RX既前臂貴, 所以我用返103RM 既前臂

以我所知, 隋左F103GT比較麻煩要改小小野, 其他F103型號都可以直接用果套KIT就可以改成6輪.