RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2551|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手求指引~~

momocoet 發表於 2014-7-27 10:59:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟之前完全未玩過RC, 最近成班FRIEND想一齊玩, 佢地都係買左TT01 / TT02 (DEFAULT SETTING)
但我就對M車情有獨鐘 (Abarth / Mini) .....所以想問下:

1) M車同D入門Full size車係唔係唔可以一齊玩? 會慢很多嗎? 其實唔洗次次包尾就OK
2) 見呢到D師兄話4WD車會快D (VMII, TOP MINI), 但會不會不適合新手? 在組裝和行車方面
3) 大家點樣學D 改車/玩車知識?

小弟真係乜都唔識, 希望大家可指教一下,謝謝!!
kotaro2872 發表於 2014-7-27 11:36:45 來自手機 | 只看該作者
1)吾識答
2)之前玩過vmII我覺得都幾好玩,算系縮細左既快車,組裝吾難
3)都系多d玩同問多d囉
B.. 發表於 2014-7-27 12:19:04 | 只看該作者
1) M車同D入門Full size車係唔係唔可以一齊玩? 會慢很多嗎? 其實唔洗次次包尾就OK
答:正常如果大家用相同摩打電變, 慢過佢哋係正常, M車齒比有限制, 輪呔直徑又比較細, 所以唔夠正常1/10size快係好正常

2) 見呢到D師兄話4WD車會快D (VMII, TOP MINI), 但會不會不適合新手? 在組裝和行車方面
答:要一定基本裝買電子部份技巧, 例如焊接電線(如果原本電器嘢已有插頭另計), 電線走位, 車殼開孔, 另外車架setting都需要技巧

3) 大家點樣學D 改車/玩車知識?
答:經驗!經驗!經驗!同埋經驗!

樓主| momocoet 發表於 2014-7-27 13:37:34 | 只看該作者
多謝兩位師兄,
咁如果我買D好小小的摩打 / 電變 呢?
如果在VMII / TOP MINI / M05Pro2 裏選,那一部會比較RECOMMEND?e.g. 易D買PARTS, 易D Set車, 易D修理??

謝謝!!
B.. 發表於 2014-7-27 13:54:04 | 只看該作者
我諗你指好D既摩打電變應該都係講緊比原裝快既摩打電變....
其實玩住原裝嘢, 熟咗之後先慢慢換都唔遲, 俾你一買就好快, 但根本操控唔到, 快到火箭咁又如何呢?
我同成班朋友全部原裝跟車電變摩打, 大家咁高咁大, 純考操控同set車, 一定好玩過一味只求快囉!

Mini我只玩過双星, M01, M03, M06, 而家預備砌M05 Pro2, 但師兄留意, M05 Pro2無跟電變同車殼, 其他Mini車殼就有電變車殼但無避震用既油壓, 點取捨就睇你自己
4WD, 頭驅同尾驅行走特性都好唔同, 頭驅(M05)同4WD都穩定易快, 尾驅(M06)就有操控樂趣但蝦人玩!點取捨就睇你自己
 樓主| momocoet 發表於 2014-7-27 20:03:35 來自手機 | 只看該作者
師兄真係好人,小弟真係學到野! 我諗我會玩4wd,但係用田宮個abarth 500 殼. 希望識砌啦
kotaro2872 發表於 2014-7-27 21:42:16 來自手機 | 只看該作者
要留意返你既心水殼系幾多mm輪距,以VMII為例佢系210mm
B.. 發表於 2014-7-28 02:42:27 | 只看該作者
momocoet 發表於 2014-7-27 20:03
師兄真係好人,小弟真係學到野! 我諗我會玩4wd,但係用田宮個abarth 500 殼. 希望識砌啦 ...

田宮個abarth 500前後軸距係225mm, 你想玩果架應該係210mm, 所以唔會啱裝
 樓主| momocoet 發表於 2014-7-28 19:06:21 | 只看該作者
謝謝提點! 咁可能會出部M05Pro2, 唔知邊到仲有貨呢?
 樓主| momocoet 發表於 2014-8-3 01:00:37 | 只看該作者
最後訂左M05Pro2, 而家諗緊用乜野涵好
睇左本雜講點砌呢部車,想照跟...

佢個SETTING如下:
Servo: Futaba S9551
Motor: Tamayi Brushless moter 01 16T (TBLM01s)
ESU: TBLE-02s

想問下各位師兄意見,以上setting 有冇大問題?
差不多BUDGET下, 冇有冇更好選擇?
如MOTOR想用13.5T, 可以推薦給小弟嗎?

希望大家可指教一下,謝謝!!
kevin-ysl 發表於 2014-8-3 19:33:20 | 只看該作者
Servo呢個選擇唔會有問題!!
電變如果唔介意...去用大路嘅hobby wing v3.1加隻v10 13.5t摩打...
good fit 晒~~~絕無後悔!!
 樓主| momocoet 發表於 2014-8-4 22:25:47 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-8-3 19:33
Servo呢個選擇唔會有問題!!
電變如果唔介意...去用大路嘅hobby wing v3.1加隻v10 13.5t摩打...
good fit 晒 ...

多謝Kevin兄!!!
 樓主| momocoet 發表於 2014-8-4 22:24:58 | 只看該作者
多謝Kevin兄!!!