RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2002|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教接收問題!

nismoHK 發表於 2007-1-26 12:42:44 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我玩原裝am板.塊pcb果粒ce係唔係接收呢?有無得換粒接收強d或換d咩天線會好d呢?多幾個人玩就jam.好無趣!
如果有在那裹有得買呢?THX
小dede 發表於 2007-1-26 13:31:13 | 只看該作者
我記得好似可以換粗線既天線 接收好d  

同埋上網見人賣過一部自己加強左接收既底板=口=  佢塊pcb有一粒電子野係唔同的

你可以去舖頭問下@ @
韓哥 發表於 2007-1-26 21:32:22 | 只看該作者
換條電線上去得唔得,好似tomy aero rc果d咁
xlarge 發表於 2007-1-26 22:38:13 | 只看該作者
原帖由 韓哥 於 2007-1-26 21:32 發表

收得唔好有幾個解決方法
1:由pcb直出天線
2:支控由8粒電加到用10粒電

不過我又未試過你講既情況wo~
人多同jam唔jam無直接關係既wo~
最緊要大家唔好同band

仲有,分清楚邊粒band係tx,邊粒係rx
 樓主| nismoHK 發表於 2007-1-27 11:34:45 | 只看該作者
   thank
MOS 發表於 2007-1-27 21:12:25 | 只看該作者
我都試過JAM,一入場部車就JAM.
sfdo 發表於 2007-1-27 23:08:37 | 只看該作者
原帖由 韓哥 於 2007-1-26 21:32 發表

我諗唔好,因為佢原裝線天線所用o既金屬料及 個 "L" 形O既長度比例係有考慮到 電阻 +電感量 (若電感量改變左 接收效果就唔同o左),係原裝 PCB o既話應該用返原裝天線, 改左反而冇咁好。(試過)

我諗易 jam 會唔會係 晶體 隻腳唔乾淨? 或 導線粒螺絲扭得未夠緊(尤其曾改 查查板 之後)?

遙控方面若用京商原裝控,我認為 冇必增加電池數目 ,以我用 原裝控經驗,電量長期置於紅燈狀況 性能都冇明顥變差, (京商D控穩壓算造得唔錯,其他就唔知...)
加上 Ni-MH 電剛充滿電後 偏壓 可能會稍高過 1.2 V (我用他表測過),所以 10粒電太危險,最多9粒就好了
xlarge 發表於 2007-1-28 05:57:27 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2007-1-27 23:08 發表

我諗唔好,因為佢原裝線天線所用o既金屬料及 個 "L" 形O既長度比例係有考慮到 電阻 +電感量 (若電感量改變左 接收效果就唔同o左),係原裝 PCB o既話應該用返原裝天線, 改左反而冇咁好。(試過)

我 ...

我玩左5年車
身邊個個高手都玩左好多年車
個個都係直出天線wo~
明顯無咁易jam wo~
請問點解既?
sfdo 發表於 2007-1-28 11:35:50 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2007-1-28 05:57 發表

我玩左5年車
身邊個個高手都玩左好多年車
個個都係直出天線wo~
明顯無咁易jam wo~
請問點解既?

但以我經驗經,用原裝 "L" 字形天線 係可以多人玩之下車行得最遠又唔 jam 。
可能我玩o既環境唔同你掛。

理論上佢設計個 ”L” 天線係收得最 fit (好比傳統電視天線一定係特定 size o既魚骨天線),不過可能係某環境有其他電波干擾,要用其他天線補救.......(呢D 真要再試先至知 )