RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2592|回復: 14
收起左側

請問各位前輩,求教 DF-03 齒輪的作用和理論。

PV3638 發表於 2014-8-17 17:01:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

‧ 請問依兩個係咪就係所謂o既限滑同珠差?
‧ 限滑同珠差兩者o既功能,同點樣運作?尤其係珠差,我覺得最難理解。
‧ 上幾鬆上幾實有無標準?
‧ 另外,頭單想耐用的話,需唔需要落油?
hihizaza 發表於 2014-8-22 17:28:17 | 顯示全部樓層
有啲說明書會提議扭珠差到最盡,然後鬆返半至一圈
python 發表於 2014-8-22 18:52:26 來自手機 | 顯示全部樓層
其實喺無刷摩打普及的今日,珠差是否已經係落伍?牙差加D好杰嘅珠差油已經可以有相同效果而且唔會行散珠差。
965 發表於 2014-8-23 10:28:44 | 顯示全部樓層

I still love the idea of ball diff, so easy to adjust, just right the bolt.......

Oil diff... Need to change oil, or the whole diff for adjustment, (better hv spare to race) and a bit too messy ....

However, it is true with the brushless power... Ball diff is hard to handle...

( Opps... 2800 yen for limit slip....3800 yen for one way .... *_* )
 樓主| PV3638 發表於 2014-9-5 06:53:31 | 顯示全部樓層
hihizaza 發表於 2014-8-22 17:28
有啲說明書會提議扭珠差到最盡,然後鬆返半至一圈

原來如此,多謝師兄。
不過咩情況先要再扭返鬆啲或緊啲呢?

樓主| PV3638 發表於 2014-9-5 06:57:36 | 顯示全部樓層
python 發表於 2014-8-22 18:52
其實喺無刷摩打普及的今日,珠差是否已經係落伍?牙差加D好杰嘅珠差油已經可以有相同效果而且唔會行散珠差 ...

同意,不過 DF-03 局限咗得珠差可以用呢。。。
 樓主| PV3638 發表於 2014-9-5 07:10:07 | 顯示全部樓層
965 發表於 2014-8-23 10:28
I still love the idea of ball diff, so easy to adjust, just right the bolt.......

Oil diff... Need  ...

老實講我現階段只係初學者,多數夜闌人靜先跑下街,對 set 車一竅不通。
聽講珠差保養同鬆緊都頻繁啲,同埋太鬆太緊都好大影響,仲好易燒。所以我感覺上鐘意齒差多過珠差 ^^

anthony_wg 發表於 2014-9-5 11:04:34 | 顯示全部樓層
PV3638 發表於 2014-9-5 07:10
老實講我現階段只係初學者,多數夜闌人靜先跑下街,對 set 車一竅不通。
聽講珠差保養同鬆緊都頻繁啲,同 ...

我也比較喜歡牙差, 不過我還是懷疑牙差油不是高溫油. 當溫度上升的時候牙差油會變稀.
 樓主| PV3638 發表於 2014-9-6 10:06:24 | 顯示全部樓層
anthony_wg 發表於 2014-9-5 11:04
我也比較喜歡牙差, 不過我還是懷疑牙差油不是高溫油. 當溫度上升的時候牙差油會變稀. ...

師兄用o既係咩油?有無相 @.@?

anthony_wg 發表於 2014-9-6 12:22:10 | 顯示全部樓層
PV3638 發表於 2014-9-6 10:06
師兄用o既係咩油?有無相 @.@?

DF03 我都只係用珠差, 冇其他選擇
 樓主| PV3638 發表於 2014-9-6 13:27:44 | 顯示全部樓層
anthony_wg 發表於 2014-9-6 12:22
DF03 我都只係用珠差, 冇其他選擇

我意為師兄有其他車
anthony_wg 發表於 2014-9-6 13:52:51 | 顯示全部樓層
PV3638 發表於 2014-9-6 13:27
我意為師兄有其他車

之前賣走了兩架, 現在還有其他車, 不過都係 TOURING.

樓主| PV3638 發表於 2014-9-6 13:56:20 | 顯示全部樓層
anthony_wg 發表於 2014-9-6 13:52
之前賣走了兩架, 現在還有其他車, 不過都係 TOURING.

都係行珠差?

anthony_wg 發表於 2014-9-6 14:04:04 | 顯示全部樓層

牙差. TOURING 牙差油 (我用過 muchmore, asso)尾 2000 (JV 玩). 我經驗淺, 深入的可去 TOURING 果邊有更多師兄的分享.  

我的 DF03 只有行珠差, 因為没有牙差可選擇.

樓主| PV3638 發表於 2014-9-7 06:46:13 | 顯示全部樓層
都多謝你分享