RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4465|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教 : 更換避震及甩尾問題

gyhobby 發表於 2014-8-18 11:00:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄大家好.

小弟係一名新手, 車架係玩 RGT II PRO. 昨午玩車中發覺後輪其中一支避震爛了. (是原裝的) 今日收工後諗住去 KWS 配番. 但唔知配番邊種軟硬度. 因發覺原裝四支避震都比較硬. 現想師兄指教吓小弟?

而另一個問題就是在高速下一轉彎就出現甩尾情況(飄移咁), 在 full 雞下一轉彎就會甩尾甩到係咁打圈. 請問師兄應該可以點樣攪?

多謝師兄抽空幫忙, 萬分感激.

apower_lipo 發表於 2014-8-18 11:46:04 | 只看該作者

有什麼車可以full 雞下轉彎吾会甩尾
什麼避震油? #350?#450?
Allan007 發表於 2014-8-18 12:58:37 | 只看該作者
apower_lipo 發表於 2014-8-18 11:46
有什麼車可以full 雞下轉彎吾会甩尾
什麼避震油? #350?#450?

坦克車full雞應該唔會甩尾
alan0108 發表於 2014-8-18 13:27:06 | 只看該作者
Allan007 發表於 2014-8-18 12:58
坦克車full雞應該唔會甩尾。

慢爬應該都唔會既
apower_lipo 發表於 2014-8-18 13:45:47 | 只看該作者

Allan007宗師高見
請gyhobby師兄転玩坦克車la
flybook 發表於 2014-8-18 15:07:46 來自手機 | 只看該作者
避震軟硬系睇你油度數.油壓芯孔多少,同彈弓軟硬度,前後,組合成十幾廿個組合有排你玩,rc高速入彎可以吾收油只有,,,,落真車場條路咁闊一定可以,另外仲有前後cambar.toein out慢慢試下
 樓主| gyhobby 發表於 2014-8-18 16:40:52 | 只看該作者
flybook 發表於 2014-8-18 15:07
避震軟硬系睇你油度數.油壓芯孔多少,同彈弓軟硬度,前後,組合成十幾廿個組合有排你玩,rc高速入彎可以吾 ...

好多謝師兄抽空回覆提供有用意見, 小弟對避震結構又認識多好多.

另外師兄不好意思, 什麼是cambar.toein out ?
flybook 發表於 2014-8-18 17:13:26 來自手機 | 只看該作者
cambar,8字一般只用外8,影響車呔轉向時候因為重心同A臂改變角度而補償番接觸面,toein/toeout 影響操控直線定吾定同好吾好彎,in out 正 3種加前後 又系十幾廿個組合,車尾一般用toein或正姐系零度,車頭就各人喜好吾同車吾同場地慢慢試到自己岩用
flybook 發表於 2014-8-18 17:17:48 來自手機 | 只看該作者
8字好易明白的,上網找尋下圖片睇下toein.toeout位置,就會知道點分in.out
 樓主| gyhobby 發表於 2014-8-18 17:35:39 | 只看該作者
flybook 發表於 2014-8-18 17:17
8字好易明白的,上網找尋下圖片睇下toein.toeout位置,就會知道點分in.out

師兄.

一上網睇 toein and toeout 圖片即刻知道是什麼一回事了. 萬分感激師兄嘅指導.

Thank very much.

kennywch 發表於 2014-8-18 19:56:17 來自手機 | 只看該作者
買套tamiya 的油壓啦。
apower_lipo 發表於 2014-8-18 19:59:18 | 只看該作者

gyhobby師兄要向各位宗師好好学習学習
apower_lipo 發表於 2014-8-18 20:04:18 | 只看該作者
我想師兄又要破財la
Allan007 發表於 2014-8-19 10:50:33 | 只看該作者
apower_lipo 發表於 2014-8-18 20:04
我想師兄又要破財la

你真無人性
 樓主| gyhobby 發表於 2014-8-19 11:11:43 | 只看該作者
apower_lipo 發表於 2014-8-18 20:04
我想師兄又要破財la

師兄.

好多謝你提供 Set Up Sheet 及 Set Up 工作台圖片. (工作台係店舖見過, 不過暫時未識用)

雖然小弟在買車架, 準備入門前爬了好多文章. 但由於小弟仲係好新手, 對於車架結構, 組件名稱, 調教方面仲有好多好多學問需要學習. 明白到唔係一朝一夕就可以學得識, 要玩多d , 問多d, 撞吓板先可以學到嘢. 在上一, 兩個星期日開始去 JV 玩都遇到好好人師兄指導. 好感激他們.

另外收到你 PM 留言, 向你再說聲多謝......
Allan007 發表於 2014-8-19 13:28:59 | 只看該作者
gyhobby 發表於 2014-8-19 11:11
師兄.

好多謝你提供 Set Up Sheet 及 Set Up 工作台圖片. (工作台係店舖見過, 不過暫時未識用)

去hudy個網站download本set車天書睇睇先啦,一定要先有理論基礎。
http://www.hudy.net/xhudy/showfile.php?file_id=439&crt=eed5af6add95a9a6f1252739b1ad8c24
chrisliu999 發表於 2014-8-19 14:18:57 來自手機 | 只看該作者
正呀,我都多謝師父分享
阿邊個 發表於 2014-8-19 14:44:18 | 只看該作者
學到嘢! 正!

想請問, 有乜工具係必買, 唔買冇得玩, 有邊D 工具係高級組, 新手未用得上可以下round先買呢?

以我所知, 應該係度呔角度, 同度車身高度果兩件係必需, 仲有冇呢? 例如修車台, 係咪必需呢? 唔該先!
 樓主| gyhobby 發表於 2014-8-19 17:46:24 | 只看該作者
Allan007 發表於 2014-8-19 13:28
去hudy個網站download本set車天書睇睇先啦,一定要先有理論基礎。
http://www.hudy.net/xhudy/showfile.p ...

師兄.

又放毒. 講吓笑. 多謝你set車天書條 link.

Thanks.......
Allan007 發表於 2014-8-19 20:40:33 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-8-19 14:44
學到嘢! 正!

想請問, 有乜工具係必買, 唔買冇得玩, 有邊D 工具係高級組, 新手未用得上可以下round先買呢?

以一架touring計,我覺得要set以下既野:
1. downstop,即係四隻臂容許最低落到幾低。
2. ride height,即係車底離地距離。
3. 尾toe,即係後臂向內角度。
4. 頭toe,即係前臂向外角度。
5. 轉向throw,即係盤呔左右角度。
6. 頭尾camber,即係頭轆尾轆向內八字腳角度。

1.要
http://www.hudy.net/xhudy/products/proddesc.php?prod_id=153&kategoria=64

http://www.hudy.net/xhudy/products/proddesc.php?prod_id=308&kategoria=64

2.要
http://www.hudy.net/xhudy/products/proddesc.php?prod_id=309&kategoria=64

3-6要
http://www.hudy.net/xhudy/products/proddesc.php?prod_id=261&kategoria=64

再加set車板一塊
http://www.hudy.net/xhudy/products/proddesc.php?prod_id=159&kategoria=64

比3-6果份最好買H牌,其他咩牌子分別唔大。