RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1462|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

pcb幾問

韓哥 發表於 2007-1-28 21:43:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
1.有冇話邊代mini-z既pcb耐用d?
2.疊左既fet可唔可以拆出黎再疊過?
3原裝fet拆出黎裝係第2部車得唔得?

麻煩多位大大喇~~
KamSing 發表於 2007-1-28 21:54:54 | 只看該作者
1. Sorry, I don't know but it should be AWD version.(if AD Band is not in your consideration.)
2. Sure, if you remove them carefully.
3. Yes.

仲哥仔 發表於 2007-1-29 11:22:13 | 只看該作者
原帖由 韓哥 於 2007-1-28 21:43 發表
1.有冇話邊代mini-z既pcb耐用d?
2.疊左既fet可唔可以拆出黎再疊過?
3原裝fet拆出黎裝係第2部車得唔得?

麻煩多位大大喇~~

以我玩过甘多PCB的经验睇,我觉得早期01PCB最耐用,最稳定,放落AWD度吾会JAM!跟住到02PCB,都好耐用,但落AWD度好可能会JAM.AD BAND PCB,拣手神了!!无问题就几好.有问题都吾会甘快知道,落AWD度JAM JAM 地好正常,玩玩下无端端死车都试过!!但重新开过开关就正常翻!!都吾知咩原因??叠左的FET如果无问题都可以用得翻.原装FET如果又系无问题绝对可以落其他车度!!
billy86che 發表於 2007-1-29 13:23:16 | 只看該作者
原帖由 仲哥仔 於 2007-1-29 11:22 發表

以我玩过甘多PCB的经验睇,我觉得早期01PCB最耐用,最稳定,放落AWD度吾会JAM!跟住到02PCB,都好耐用,但落AWD度好可能会JAM.AD BAND PCB,拣手神了!!无ſ ...

You said,"AD BAND PCB,拣手神了!!无问题就几好.有问题都吾会甘快知道,落AWD度JAM JAM 地好正常,玩玩下无端端死车都试过!!但重新开过开关就正常翻!!" That's not surprising because the board will cut the circuit if the current draw is too high. It is a kind of protection, not irritation.
仲哥仔 發表於 2007-1-29 16:52:46 | 只看該作者
原帖由 billy86che 於 2007-1-29 13:23 發表

You said,"AD BAND PCB,拣手神了!!无问题就几好.有问题都吾会甘快知道,落AWD度JAM JAM 地好正常,玩玩下无端端死车都试过!!但重新&# ...

我的ENGLISH好吾掂嫁!!你都系讲翻中文啦!! 你的意思系米讲AD BAND有锁车功能啊??吾可以用太劲的马达??有咩办法补救??
 樓主| 韓哥 發表於 2007-1-29 18:40:08 | 只看該作者
原帖由 KamSing 於 2007-1-28 21:54 發表
1. Sorry, I don't know but it should be AWD version.(if AD Band is not in your consideration.)
2. Sure, if you remove them carefully.
3. Yes.

多謝解答
 樓主| 韓哥 發表於 2007-1-29 18:40:47 | 只看該作者
原帖由 仲哥仔 於 2007-1-29 11:22 發表

以我玩过甘多PCB的经验睇,我觉得早期01PCB最耐用,最稳定,放落AWD度吾会JAM!跟住到02PCB,都好耐用,但落AWD度好可能会JAM.AD BAND PCB,拣手神了!!无ſ ...

多謝解答
2slow 發表於 2007-1-30 00:15:37 | 只看該作者
原帖由 仲哥仔 於 2007-1-29 16:52 發表

我的ENGLISH好吾掂嫁!!你都系讲翻中文啦!! 你的意思系米讲AD BAND有锁车功能啊??吾可以用太劲的马达??有咩办法补救??

讓我試翻譯中文..
Billy86che 兄說, 那不是死車, AWD 的 PCB 設計有一個自動Cut電系統, 防止電流過高時短電路...

correct me if I'm wrong..
仲哥仔 發表於 2007-1-31 13:59:15 | 只看該作者
原帖由 2slow 於 2007-1-30 00:15 發表

讓我試翻譯中文..
Billy86che 兄說, 那不是死車, AWD 的 PCB 設計有一個自動Cut電系統, 防止電流過高時短電路...

correct me if I'm wrong..

果个系多余系统!!