RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2057|回復: 3
收起左側

新手問題

sometimesicarus 發表於 2014-8-30 14:56:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

新手買左車仔終於砌好車架
但遇上電子野就好頭大

1. 電變果5條線我有睇過說明書
個電容係焊番落去電變果條電源線度?
2. servo 條三色線係插落去receiver度但係有冇分方向? (e.g. 橙色線係左邊定右邊? 好驚掉轉插會燒)

3. 買個ESC時有兩條三行線一長一短係咪隨便插一條落去駁埋receiver同esc就得? 有冇分左右架?

4. 買個控時有個開關跟, 但係好苦惱唔知係插邊既

5. 摩打風扇果個插又係放邊度既呢?

6. 電池上面只係有一個紅色一個白色插
爬過文師兄話紅色"乸插"係用既白色係差電既
但我唔見電變上有"公插"? 係咪要自己焊? 係KWS可以買到?

感激各路師兄賜教白痴問題....  
Photo 30-8-1414 35 35 1.jpg
oolongtea 發表於 2014-8-30 15:14:57 | 顯示全部樓層

1. 電變果5條線我有睇過說明書
個電容係焊番落去電變果條電源線度?
電容有兩條缐,紅"正極",克"負極",分別焊係電變紅色電源缐,克色電源線

2. servo 條三色線係插落去receiver度但係有冇分方向? (e.g. 橙色線係左邊定右邊? 好驚掉轉插會燒)
三色缐:紅"正極",克"負極",橙/白"Data" , 不可以反換插,一般反了亦不會燒。

3. 買個ESC時有兩條三行線一長一短係咪隨便插一條落去駁埋receiver同esc就得? 有冇分左右架?
是,只用一條三行線,一邊插ESC,另一邊receiver, 都係跟番 正,負,Data,不可以反換插

如果電變有䦕關就不需要跟控䦕關

一般5V風扇插receiver攞電,如電變有插位亦可插,都係跟番 正,負,但風扇反有機會燒

6. 電池上面只係有一個紅色一個白色插
焊電變公插要另外買,KWS可以買到
鋰電有三個乸插,紅"正極",克"負極" 及"平衡",平衡插充電時才需要使用

爬過文師兄話紅色"乸插"係用既白色係差電既
但我唔見電變上有"公插"? 係咪要自己焊? 係KWS可以買到?

感激各路師兄賜教白痴問題....  

blackshark3 發表於 2014-8-30 15:25:32 | 顯示全部樓層
1. 電變果5條線我有睇過說明書個電容係焊番落去電變果條電源線度?

Yes

有,你咁問即喺你隻插冇嗰片筍位。簡單講你隻插有一邊露三條金屬另一邊全封,你睇下你隻接收(我睇相係Futaba?)插窿長方型左上角窿長啲嘅,張隻插落接收時,隻插露金屬嗰邊向接收插窿長方型上邊就啱.就算插錯都唔會燒

你個Speed Passion應該有一個位有3條針突出嚟,佢俾兩條線你一短一長兩條任用都得,其實長嗰條係方便你用盒set嘢用,插落兩邊一樣,隻插露金屬嗰邊向上(我上一隻SP係咁,依家唔知有冇改),插錯唔燒

通常唔用

通常插落是但一個接收窿嘅吉位,或直焊攞電位

6. 電池上面只係有一個紅色一個白色插 爬過文師兄話紅色"乸插"係用既白色係差電既 但我唔見電變上有"公插"? 係咪要自己焊? 係KWS可以買到?

你呢隻電變唔跟電插,要去買嚟焊落去
oolongtea 發表於 2014-8-30 15:27:47 | 顯示全部樓層
記緊插電變到鋰電時,正(+),負(-)絕對不能錯,一插錯電變便玩完!