RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7353|回復: 60
收起左側

NAZA-H in Trex700

ckuen2004 發表於 2014-8-31 10:21:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟第一次用 DJI  NAZA-H + TREX700DFC + BELL222  , 砌左个幾月卒之叫做砌好 ,
但吾多識得 SET 个 NAZA , 有冇 C 兄可以指点一下小弟要注意 D 勿 ?
吾該吾該

solaris8x86 發表於 2014-8-31 10:26:44 | 顯示全部樓層
哇....壯絶技巧。祝早日成功。
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-8-31 10:36:54 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-8-31 10:26
哇....壯絶技巧。祝早日成功。

謝謝 c 兄  , 整好左好奈 but 連 hovering 都吾敢 , 而家只係放係屋企當擺設 ,  
因從未用过 DJI , 一般 FUTABA  GYRO 如 CGY750 / 701 / 401 / 611.... 就OK ,  
好驚一推油就吸4 , 晒 $$ & 心機
sps_rt 發表於 2014-8-31 20:46:44 來自手機 | 顯示全部樓層
好靚 要好多心機整 師兄有無set 過bx gyro?
catmay 發表於 2014-8-31 23:30:24 來自手機 | 顯示全部樓層
用返401重穩陣!
raytang 發表於 2014-9-1 01:04:25 | 顯示全部樓層

模擬一下推油所以Servo方向是否正確
如果未Set過你應先用細機試好哂所有設定先裝上大機,咁就安全一點
DJI  NAZA 軟件內所有野SET 好未先?
foxHK 發表於 2014-9-1 08:54:19 | 顯示全部樓層
Ching, 部機好靚呀. 電直比較小人用大疆唔知會飛成點呢? GPS喎想用佢一鍵回航? (終於有電直唔係四軸機啦)記得拍片呀, 好想睇呀.
skyhawk 發表於 2014-9-1 11:22:39 | 顯示全部樓層
如果佢個firmware同兩年前一樣無改善過, 咁你要小心...

小心NAZA - H  用GPS mode hold 機時, 佢會控制咗個轉速...   你推上推下個油門都唔會影響到佢, 但...

假設當時你轉返去 manual mode,  佢會立即跟返你當時個控桿個油門位同PITCH 位..   如果你個位同之前開GPS mode hold 機個位有出位.. 架機會突然跌或突然升..   要有定救機心理準備..
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-1 11:48:43 | 顯示全部樓層
catmay 發表於 2014-8-31 23:30
用返401重穩陣!

我都知401 穩陣又無獲氣 , but401 無 FLB  wo c 兄  
今次玩DJI 都係貪過引
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-1 12:27:55 | 顯示全部樓層
sps_rt 發表於 2014-8-31 20:46
好靚 要好多心機整 師兄有無set 過bx gyro?

thanks C兄

but  勿野叫  " BX GYRO "  ??
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-1 12:34:18 | 顯示全部樓層
raytang 發表於 2014-9-1 01:04
模擬一下推油所以Servo方向是否正確
如果未Set過你應先用細機試好哂所有設定先裝上大機,咁就安全一點
DJI   ...

THANKS C兄 各動作都正確 , ROTOR 方向正確 , 但轉速好似吾多夠 ( 無裝 blades )

有朋友刀叫过我先裝上隻舊機上試清楚d野先再裝呢隻野
but 無奈小第 ‧how婆守吾倒瓜
NAZA 軟件download 左 but 吾知佢做勿 !!
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-1 12:36:06 | 顯示全部樓層
foxHK 發表於 2014-9-1 08:54
Ching, 部機好靚呀. 電直比較小人用大疆唔知會飛成點呢? GPS喎想用佢一鍵回航? (終於有電直唔係四軸機啦)記 ...

hello C 兄   , 我刀好想試 , but 勿都未set , 又好驚 kok 機
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-1 12:45:19 | 顯示全部樓層
skyhawk 發表於 2014-9-1 11:22
如果佢個firmware同兩年前一樣無改善過, 咁你要小心...

小心NAZA - H  用GPS mode hold 機時, 佢會控制咗 ...

hello c 兄  , 隻dji 係2013年尾買 , 收埋係床下底成7个月後先至拎番出黎,firmware係勿野version真係吾知又吾識如果照c兄你咁講真係好大問題,用番普通gyro好似重安全
睇黎 C兄你對呢隻 NAZA-M 好有經驗 ,相信一定係高手

sps_rt 發表於 2014-9-1 12:51:58 來自手機 | 顯示全部樓層
ckuen2004 發表於 2014-9-1 12:27
thanks C兄

but  勿野叫  " BX GYRO "  ??

http://www.beastx.hk
foxHK 發表於 2014-9-1 12:56:57 | 顯示全部樓層
skyhawk 發表於 2014-9-1 11:22

小心NAZA - H  用GPS mode hold 機時, 佢會控制咗 ...

引用某ching,
如非人為因素,而有此大誤差,絕不是一間負責任的經驗大廠!

伸利, 本人對大疆,華記品牌都係麻麻地. 尤其係華記, 本人都領左佢幾野.
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-1 12:57:11 | 顯示全部樓層
???   我冇用隻 "野獸"  WO  
skyhawk 發表於 2014-9-1 13:00:32 | 顯示全部樓層
ckuen2004 發表於 2014-9-1 12:45
hello c 兄  , 隻dji 係2013年尾買 , 收埋係床下底成7个月後先至拎番出黎,firmware係勿野version真係吾知 ...

過獎, 我幫朋友裝過上去黑鷹度, 試機果時都覺得好神奇, 真係hold得幾穩(當時四軸未流行), 只係尾唔係太定, 要SET下...

不過佢GPS hold機原理係KEEP住油門, 你可控制方向, pitch, 可以慢慢的走, 同埋慢慢的降落.. 但係油門轉速不變,

當你降落咗, 或改變咗高度, 但油門仲係轉速, 你一轉返manual , 油門就會突然改變, 有機會出事..

樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-1 13:05:03 | 顯示全部樓層
foxHK 發表於 2014-9-1 12:56
引用某ching,
如非人為因素,而有此大誤差,絕不是一間負責任的經驗大廠!

果位 C 兄做勿好似对呢2姦廠好大仇口咁 WO !!
" 華記 "  係边姦 ??  
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-1 13:12:52 | 顯示全部樓層
skyhawk 發表於 2014-9-1 13:00
過獎, 我幫朋友裝過上去黑鷹度, 試機果時都覺得好神奇, 真係hold得幾穩(當手四軸未流行), 只係尾唔係太定 ...

非常感激c兄提点 , 要慢慢習慣下d手指先得   thank you  x 10000000000000

UH-60   正   --- 係勿野SIZE & 边姦廠生產  ?
skyhawk 發表於 2014-9-1 13:21:07 | 顯示全部樓層
ckuen2004 發表於 2014-9-1 13:12
非常感激c兄提点 , 要慢慢習慣下d手指先得   thank you  x 10000000000000

UH-60   正   --- 係勿野SIZE ...

500 SIZE  亞拓出的