RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3486|回復: 14
收起左側

FT009 請師兄們幫忙解答? 謝謝!

Brandon 發表於 2014-9-19 15:01:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
玩FT009 船

我是新手, 開始和小兒一起各自一隻FT009, 發現有幾個問題, 請師兄們幫忙解答? 謝謝!

1) 想轉換金屬螺旋槳,
2) 想轉換控制器 同 接收
3) 想轉換方向槳陀

我有上淘寶搵過料, 但5知得5得?請看圖!

以上問題可以嗎? 怎樣做呢? 請指教?

謝謝!
 樓主| Brandon 發表於 2014-9-19 15:06:04 | 顯示全部樓層

遙控 想換 FS-GT3C 可以嗎?

kotaro2872 發表於 2014-9-19 15:07:22 來自手機 | 顯示全部樓層
點解頭2張相同我之前個post果d咁似既
kotaro2872 發表於 2014-9-19 15:10:20 來自手機 | 顯示全部樓層
換遙控呢方面同時必先要換埋電變先
 樓主| Brandon 發表於 2014-9-19 15:13:53 | 顯示全部樓層
師兄請5好介意用左D相.

我知要一起換電電變, 有無介紹岩玩及用的?

kotaro2872 發表於 2014-9-19 16:37:15 來自手機 | 顯示全部樓層
都比你講左,就GT3C
pui4yip 發表於 2014-9-19 19:16:10 | 顯示全部樓層
,如果想轉金屬漿金屬舵,要拆走原本的再買有漿叉硬軸和吸水舵,接收都要拆走原本發射,再轉電變接收摩打,遙控平d用gt2
 樓主| Brandon 發表於 2014-9-19 22:38:24 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄,Thx
生力 發表於 2014-9-19 23:25:11 | 顯示全部樓層
pui4yip 發表於 2014-9-19 19:16
,如果想轉金屬漿金屬舵,要拆走原本的再買有漿叉硬軸和吸水舵,接收都要拆走原本發射,再轉電變接收摩打, ...

我的改埋SERVO位置, 接收依然船頭, 不過應該接收都放側邊可平衡SERVO的重量,

馬打 + 電變 + 接收器 + SERVO + 船軸 + 漿 + 方向駝(入水駝我找不到合用呎吋, 用原裝的)

我的未試水,未知真正速度怎樣, 基本上我仍可以放3S 2800的電池(好重下...個尾),

有可能會跳得好西厲, 裝定壓水板...

而且我的漿用38mm, 離船身約20mm, 可能太近...

但呢...雖然我噴埋油...但諗諗下...噴咁靓又兼且係快艇...撞一野都花晒架喇...
 樓主| Brandon 發表於 2014-9-20 00:18:53 | 顯示全部樓層
多謝甘多位師兄, 我學到好多野!
kentchoikl 發表於 2014-9-20 09:32:19 | 顯示全部樓層
智樂有隻改咗擺係度 ,可以去参考吓!
佢有隻金属船尾鉈(較長身), 好襯依架细船,擺出嚟個隻用短身, 可能唔夠弯
 樓主| Brandon 發表於 2014-9-20 12:10:26 | 顯示全部樓層
多謝師兄, 可否告知  智樂 地址?
kotaro2872 發表於 2014-9-20 14:31:23 來自手機 | 顯示全部樓層
旺角廣華街郵局果邊,之後你行前去燈位方向就見到
flybook 發表於 2014-9-20 18:25:46 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄如果想改哂以上,有心玩升級不如買隻現成千維船包電變麽打果種set好哂仲化算,控低玩就用gt2/3系列都得
 樓主| Brandon 發表於 2014-9-21 12:17:51 來自手機 | 顯示全部樓層
新手玩船開始發現樂趣,可考慮提意,多謝你們提点,