RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ricksonchow
打印 上一主題 下一主題
收起左側

砌車post -- 新手玩Team C T8EV3 (更新組裝注意事項)

965 發表於 2014-10-27 23:26:02 | 只看該作者
Good to know ..  I have few of them (Ez and Xe series) I agree they fit T8e better ... good to know if no performance diff between 120/150a ..  
hellowong 發表於 2014-10-27 23:57:28 | 只看該作者
Great different between Ez and Quickrun is waterproofing
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-28 00:05:28 | 只看該作者
hellowong 發表於 2014-10-27 23:57
Great different between Ez and Quickrun is waterproofing

The EZ SC8 120A and the Qic 8BL150 are both waterproof
965 發表於 2014-10-28 00:22:43 | 只看該作者
All I have are the NON water proof ...    
ChocoIP 發表於 2014-10-29 16:45:04 來自手機 | 只看該作者
個尾翼.點開洞
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-29 17:40:38 | 只看該作者

我用卡尺定位, 刻左十字先, 用開殼器鑽穿, 再用手鑽/電鑽
ChocoIP 發表於 2014-10-29 19:08:28 | 只看該作者
買左同你個個一樣150a個電變。未買摩打。。同servo
ChocoIP 發表於 2014-10-29 19:24:44 來自手機 | 只看該作者
5知買咩摩打好。 同邊到買平。我宜家重尋緊Ps油的 玻璃樽裝 我5識噴 想直接倒入車殼內
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-29 19:42:29 來自手機 | 只看該作者
摩打冇咩所謂, around 2000kv 左右, 長度(唔計軸) 要少過69mm, kws 行多幾間睇
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-29 19:43:51 來自手機 | 只看該作者
雙星ps 油冇樽裝ga, 上youtube 睇多幾條教學片就識噴, 唔難的
ChocoIP 發表於 2014-10-29 23:39:09 來自手機 | 只看該作者
好盈速龍XERUN 4274SL好。定好盈酷跑4047-2000KV 好?
PC-DOG 發表於 2014-10-30 01:49:51 | 只看該作者
ChocoIP 發表於 2014-10-29 23:39
好盈速龍XERUN 4274SL好。定好盈酷跑4047-2000KV 好?

Cannot install 4074.   Only fit for 68mm motor
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-30 02:10:54 來自手機 | 只看該作者
你要分清楚有感同無感, 你隻esc 是無感, 應該用返無感摩打, 同埋你要注意, 摩打長過69mm 放唔落. 4074 即係40mm 直徑74mm 長, 所以唔用得, 你可以搵d 4268, 4068 摩打
ChocoIP 發表於 2014-10-30 09:34:26 | 只看該作者
甘咪好少選擇又要無感無刷 又要68mm... 好多都74 mm 如果呢個電變 用有感無刷的摩打 有無問題? 其實我5知 有感電變好定無感電變好。。我係新手到無得再 新 我再銲電變條電線同插頭都5知點做 師兄 可以影你個電變個插頭 點銲ma?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-30 10:08:28 | 只看該作者
ChocoIP 發表於 2014-10-30 09:34
甘咪好少選擇又要無感無刷 又要68mm... 好多都74 mm 如果呢個電變 用有感無刷的摩打 有無問題? 其實我5知  ...

唔會, 我用緊果隻Tenshock 已經係68CM, Leopard 都有出, 仲有其他TORO (有D要自己焊, 你可以叫模型舖加錢焊埋). . . .  有感響起步加速會比較順暢, 不過極速, 爆炸力分別不大(我而家都未分到), 最大分別都係價錢, 有感會比較貴. 你個電變可以用有感的, 當佢冇感咁行法.
我唔係行T 插, 所有電都要焊過個頭, 今晚返去影比你睇

tsfai 發表於 2014-10-30 22:55:58 | 只看該作者
師兄,我咁裝的。
tsfai 發表於 2014-10-30 22:59:42 | 只看該作者
个人覺得冇感完全夠玩。原裝16T摩打齒。已試18T都OK且快了很多。
ChocoIP 發表於 2014-11-4 17:36:44 來自手機 | 只看該作者
死啦 有次貪玩 把150a電變的紅線黑線 放上t插 個t插係有電池2200mah 放上去有火花。。噠一聲 個電變 其實未焊。。甘會5會壞。。
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-11-4 17:41:21 | 只看該作者
ChocoIP 發表於 2014-11-4 17:36
死啦 有次貪玩 把150a電變的紅線黑線 放上t插 個t插係有電池2200mah 放上去有火花。。噠一聲 個電變 其實未 ...

唔緊要, 放心, 一接電果下係會啪一聲有少少火花, 用黎差起電變粒電容, 所以正常的
總之你要確定正同負冇駁錯就唔會燒, 不過你最好快D焊好佢, 就唔怕掉轉插, 掉轉插就真系會燒的

阿邊個 發表於 2014-11-4 17:43:59 來自手機 | 只看該作者
原來果下啪一聲係咁解,我仲以為有問題添