RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1790|回復: 7
收起左側

舊電咁請問仲用唔用得?

阿邊個 發表於 2014-9-30 21:44:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
唔知乜事, 有次放完車就係咁, 冇漲, 係個插頭位移左位. 仲用唔用得呢? 唔該先!

ivanwcs 發表於 2014-9-30 23:08:31 | 顯示全部樓層
你d插頭可能鬆左,接觸不良就過熱,或者電流太大,頂唔住...電池應該無事,但是插頭可能要換
HimHim 發表於 2014-9-30 23:25:11 | 顯示全部樓層
安全最緊要,應該入面有嘢 SHORT 左,無謂因小失大.
965 發表於 2014-10-1 09:59:18 | 顯示全部樓層
It happened to me few time on the Zippy pack, somehow, the 4mm plug wasn't soldered right from the factory, and "disconnected" after few run/jump ..  I just re- soldered them.

Use more soldering lead, make sure it is tight, and may add some silicone to secure the plugs
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-10-1 10:15:40 來自手機 | 顯示全部樓層
咁,係咪要介開個殼搞?請講詳細少少,thx|
Benlikong 發表於 2014-10-1 11:41:31 | 顯示全部樓層
好簡单 ...一定要開個殼先 之后用烙鉄 釬出呢换咗-對佢 重有電變插頭都换個對全新...進行釬接,,,,注意小心...!
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-10-9 20:55:13 來自手機 | 顯示全部樓層
多指教
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-10-9 20:56:17 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝指教,咁想問拆開左個殼之後,果樣封返佢?